green10_mic

10 cerinte ale Green 10 pentru alegerile la Parlamentului European

green10_ro

Europa se straduieste sa gaseasca calea de iesire din crize multiple. Masurile de austeritate luate ca reactie la criza economica provoaca suferinte despre care nu se vorbeste. Criza mediului se adanceste cu repeziciune, punand in pericol bunastarea generatiilor viitoare. Intre timp,  s-a facut prea putin pentru a indrepta regiunea pe o cale sustenabila din perspectiva mediului. Zece dintre cele mai importante organizatii de mediu la nivelul UE, reprezentand peste 20 de milioane de europeni, considera ca raspunsul la aceste crize sta in politici europene mai sustenabile si mai inteligente. Acest lucru va ajuta Europa sa creeze job-uri noi, sa recastige competitivitatea, sa reactioneze in fata crizei climatice si sa imbunatateasca calitatea vietii in limitele planetei noastre.

Parlamentul European, un motor al tranzitiei catre sustenabilitate

Pentru a raspunde acestor crize, noii membri ai Parlamentului European alesi in 2014 ar trebui sa se concentreze pe urmatoarele 10 prioritati-cheie:

1. Crearea de noi locuri de munca, redirectionarea poverii taxelor pe venit catre consumul de resurse si eliminarea subventiilor nocive pentru mediu printr-o noua strategie economica bazata pe principiile sustenabilitatii

UE ar trebui sa alinieze cheltuielile si imprumuturile cu obiectivele de mediu, asigurandu-se ca Banca Europeana pentru Investitii imprumuta bani pentru proiecte care protejeaza mediul si clima. Aceste masuri vor ajuta la combaterea schimbarilor climatice, reducerea consumului de resurse si protejarea biodiversitatii.

2. Sustinerea adoptarii la nivelul UE a trei tinte distincte, ambitioase si obligatorii pentru energie regenerabila, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si eficienta energetica pentru 2030

Pentru a mentine cresterea temperaturilor sub pragul de 2 grade Celsius, cele trei tinte trebuie atinse intr-un mod sustenabil. Acest lucru inseamna sa punem capat productiei de bioenergie nociva, incluzand biocombustibilii, sa oprim utilizarea combustibililor fosili poluanti in sectorul energetic, industrie, constructii si transporturi si sa eliminam treptat energia nucleara cat mai repede.  Astfel de politici vor conduce catre un mediu mai sanatos, cu o calitate a vietii crescuta, noi locuri de munca, securitate energetica si inovare tehnologica.

3. Stoparea pierderii biodiversitatii pana in 2020

Consolidarea strategiei UE pentru biodiversitate, aplicarea masurilor de conservare reprezentative, precum Natura 2000 (reteaua de arii protejate a Europei) si implementarea reformei in pescuit si a legilor privind apa – vor contribui la protejarea habitatelor, padurilor, animalelor, apelor si solului.

4. Punerea in aplicare a unor politici comprehensive de reducere a resurselor si managementului deseurilor

Europa foloseste mai mult din resursele lumii decat ar fi echitabil – accentuand disparitatile sociale la nivel global si daunele aduse mediului. Este nevoie de politici care sa abordeze acest supraconsum si care sa orienteze Europa catre eliminarea irosirii resurselor  incurajand  calitatea si produsele eficiente energetic. Irosirea alimentelor reprezinta in mod special o problema si ar trebui luate masuri pentru reducerea cantitatii de alimente ce ajung in fiecare zi la gunoi.

5. Adoptarea unor masuri  pentru  reducerea utilizarii pesticidelor si inlocuirea substantelor chimice periculoase

Multe substante chimice, inclusiv nanomateriale, utilizate in producerea bunurilor de consum sunt o amenintare la sanatatea noastra si a faunei salbatice. De exemplu, pesticidele care ucid populatiile de albine sunt inca folosite la scara larga in Europa, in pofida rolului vital pe care polenizarea il joaca in productia de alimente. Parlamentul trebuie sa adopte masuri care sa reduca uzul pesticidelor si expunerea la substante chimice ce provoaca tulburari endocrine si cresc riscul aparitiei cancerului la san, a diabetului si a infertilitatii.

6. Limitarea poluarii aerului si aducerea ei la nivelul celor mai recente recomandari medicale

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat recent poluarea aerului ca factor cancerigen. Parlamentul ar trebui sa stabileasca tinte ambitioase si obligatorii pentru 2020 si 2025. Ar trebui, de asemenea, sa limiteze poluarea provenita din surse majore precum centralele energetice, agricultura, transportul maritim, constructiile si sectorul de incalzire a locuintelor. Acest lucru ar imbunatati calitatea aerului pe care il respiram si ar cobori incidenta cancerului si a bolilor respiratorii.

7. Stoparea degradarii padurilor si a despaduririlor la nivel european si global

Pierderea padurilor conduce la cresterea emisiilor de gaze cu efet de sera si ameninta viata salbatica si mijloacele de trai pentru milioane de oameni din intreaga lume. Noii membri ai Parlamentului European ar trebui sa adopte, pana in 2015, un plan de actine care sa reduca impactul global al consumului UE asupra padurilor, sa elimine productia de bunuri asociate defrisarilor si sa sprijine eforturile facute de statele in curs de dezvoltare pentru conservarea padurilor tropicale.

8. Opozitia fata de orice acorduri de liber schimb, in special cu SUA si Canada, care ar pune in pericol standardele sociale si de mediu

In mod special, Parlamentul European ar trebui sa se opuna oricarei intelegeri ce include o masura de solutionare a litigiilor dintre investitor si stat. O astfel de clauza ar permite corporatiilor sa incalce legislatia stabilita democratic la nivel local, national si european pentru protejarea drepturilor cetatenilor la sanatate si la un mediu curat. Acordul UE-Canada este foarte probabil sa includa o astfel de clauza si ar trebui sa fie respins, pentru a fi evitata crearea  unor precedente periculoase.

9. Situarea mediului in centrul obiectivelor de dezvoltare globala pentru eradicarea saraciei

Protectia mediului ar trebui sa fie in centrul obiectivelor post 2015 de dezvoltare globala sustenabila pentru eradicarea saraciei. Parlamentul trebuie sa se asigure ca agenda de dezvoltare globala este implementata in toate politicile relevante ale UE.

10. Garantarea dreptului la informare, participare si justitie pentru cetatenii europeni

O mai mare transparenta in procesul de luare a deciziei si al activitatilor de lobby la nivelul UE ar intari legitimitatea UE, ar asigura o compozitie mai echilibrata a grupurilor consultative si ar conduce la evitarea conflictelor de interese pentru politicieni. Parlamentul European trebuie sa adopte noi politici care sa garanteze aceste drepturi si bune practici. De asemenea, trebuie sa se asigure ca sunt repectate drepturile publice la informare si participare la procesul de luare a deciziilor in chestiuni ce privesc mediul, atat la nivel national cat si la nivelul UE.

Comments are closed.