23078912453_d0b66539fc_z

Acordul de la Paris este un pas in directia buna, dar la mare distanta de destinatie

23078912453_d0b66539fc_zNegocierile climatice de la Paris au reusit un acord istoric dar sunt departe de a face istorie in lupta impotriva schimbarilor climatice. Progresele vizibile care s-au facut in materie de negocieri sunt certe, conferinta reusind sa sincronizeze parerile celor implicati si sa elimine vocile disonante.

Cu toate acestea pentru ca masurile necesare unor reduceri substantiale de emisii de carbon sa fie implementate la nivel global era nevoie de mai multa claritate in formularea acestui acord.

Comunitatea internationala se angajeaza sa limiteze cresterea temperaturii medii a globului la circa 2 grade C si sa „continue eforturile pentru limitarea cresterii temperaturii la 1,5 grade C. Acordul este unul universal ceea ce inseamna ca angajamentele de reducere a gazelor cu efect  de sera au fost luate de toate cele 196 de state prezente, dar actul nu mentioneaza termene limita certe, ci doar introduce o revizuire a angajamentelor o data la 5 ani.

De asemenea acordul mentioneaza si construirea unei viziuni de transformare a economiei care sa permita o dezvoltare cu emisii reduse de carbon, dar obligatiile nu sunt nici in acest caz explicite. Nu sunt prevazute sanctiuni, sau vreun fel de mijloc coercitiv pentru statele care nu-si indeplinesc obiectivele, iar faptul ca aceste tinte sunt asumate in mod voluntar nu ofera certitudinea implementarii lor.

In ceea ce priveste tara noastra, COP 21 poate fi un moment in care sa incepem cu adevarat luptam impotriva schimbarilor climatice. Romania a sustinut angajamentele obligatorii iar mesajul pe care l-am transmis in plenul lucrarilor a fost unul corect, dar este nevoie de constientizarea intregii clase politice asupra acestor realitati.

Pana acum in tara noastra schimbarile climatice au fost vazute ca un atribut al specialistilor climatici, dar este nevoie de vointa si contributie de la nivelul intregii societati.

Romania detine la momentul curent o Strategie privind Schimbarile Climatice si un Plan de Actiune care sa conduca spre o economie verde cu emisii reduse de carbon. Mai mult, tara noastra beneficiaza de aproximativ 8,5 miliarde euro din fonduri europene pentru a implementa proiecte care sa conduca la reduceri de emisii de gaze cu efect de sera sau la proiecte de adaptare la schimbarile climatice.

Strategia privind schimbarile climatice ce vizeaza trecerea Romaniei catre o economie verde cu emisii reduse de dioxid de carbon pana in 2050, indica faptul ca sunt necesare, in medie, investitii anuale suplimentare in valoare de 1,1 % din produsul intern brut (PIB), in cazul scenariului verde mai putin ambitios si de 1,7 % din PIB, in cazul scenariului super-verde mai ambitios, ambele pentru perioada 2015-2050[1]. Valorile nu sunt mari, insa costul inactiunii noastre va fi mult mai mare. Din pacate Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor tocmai ce s-a confruntat cu o scadere drastica de buget pentru 2016, prin urmare perspectivele nu sunt cele mai favorabile.

Romania are un potential foarte mare de scadere a emisiilor, iar masurile sunt la indemana. Numai din actiunile prevazute in planul de actiune pentru sectoarele energie, silvicultura, agricultura si transport, Romania ar putea reduce emisiile cu 45 Mt CO2e pana in 2050, echivalent cu o reducere a emisiilor cu 25% fata de nivelul estimat pentru 2050 in scenariul de status-quo[2].

Multe dintre masurile de eficienta energetica pentru gospodarii prezinta beneficii mai mari decat costurile, acestea includ iluminatul eficient, aerul conditionat si aparatura electrocasnica eficienta energetic (frigidere si masini de spalat).

Speram ca ecourile Conferintei de la Paris sa convinga intreaga clasa politica de momentul important in care ne aflam. Romania inca mai poate face o schimbare fara eforturi supraomenesti si cu efecte benefice asupra viitorului nostru.

Este nevoie doar de vointa politica pentru a pune in aplicare masurile pe care specialistii le-au identificat.

Lavinia Andrei
Presedinte
Fundatia TERRA Mileniul III

[1] http://www.mmediu.ro/articol/mmap-pune-la-dispozitia-publicului-versiunea-pentru-dezbatere-publica-a-strategiei-nationale-privind-schimbarile-climatice-si-cresterea-economica-bazata-pe-emisii-reduse-de-carbon/959 pg 42

[2] Idem pg 38

Tags: No tags

Comments are closed.