nuclear

Analiza ciclului de viata al energiei nucleare

nuclearAccidentul de la centrala nucleara japoneza de la Fukushima din martie 2011 a declansat o dezbatere privind renuntarea la energia nucleara si siguranta centralelor nucleare. Mai multe state planuiesc renuntarea la energia nucleara. In acelasi timp, durata de viata a multor centrale nucleare se apropie de final. Guvernele si operatorii de centrale se afla in fata deciziei de a construi noi reactoare sau de a utiliza alte surse de energie. Necesitatea utilizarii mai intense a energiei nucleare este derivata indeosebi din necesitatea de a reduce gazele cu efect de sera.

Pentru a putea evalua contributia energiei nucleare la evolutia schimbarilor climatice trebuie avut in vedere intregul ciclu de viata. Unele procese necesita un consum de energie cu emisii mari de CO2. In timp ce in cazul tehnologiilor pe baza de combustibili fosili emisiile de gaze cu efect de sera anterioare si ulterioare operarii pot reprezenta cca. 25 % din emisiile directe, procentul este de peste 90 % in cazul energiei nucleare. De aceea, trebuie avut in vedere necesarul de resurse si energie al intregului lant nuclear al combustibilului, incepând cu extractia uraniului, imbogatirea combustibilului pana la dezafectarea centralei si depozitarea finala a deseurilor nucleare..

Publicatia de fata furnizeaza informatii despre bilantul energetic in productia de electricitate din surse nucleare, prin intermediul ciclului de viata al combustibilului.

Consultati  publicatia in format pdf.

Proiect: Monitorizarea dezvoltarii domeniului nuclear in Romania

Comments are closed.