biofuels

Biocarburantii si Directiva privind Energia Regenerabila

Pana in anul 2020, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa inlocuiasca 10% din energia utilizata in transporturi cu energie din surse regenerabile, cea mai mare parte fiind constituita din biocarburanti.

Directiva privind Energia Regenerabila (RED) prevede o serie de criterii de sustenabilitate – cu scopul de a preveni schimbarea directa a destinatiei terenului – si stabileste volumul minim de gaze cu efect de sera care trebuie redus, in comparatie cu carburantii fosili, pentru a se putea beneficia de subventii.

Criteriile actuale nu contin insa metode de calcul pentru emisiile masive de carbon provocate de extinderea suprafetelor agricole datorata cererii mari de biocarburanti: este vorba de asa-numita „Schimbare Indirecta a Destinatiei Terenului” (Indirect Land Use Change – ILUC).

Pentru reducerea reala a emisiilor de GES este esentiala calcularea corecta a emisiilor de carbon, atat pentru biocarburanti, cat si pentru carburantii fosili. În cazul biocarburantilor, acest calcul trebuie sa includa si factorul ILUC.

Care este consumul actual si preconizat de biocarburanti? Care este impactul acestora asupra mediului, biodiversitatii si asupra productiei de hrana? Ce inseamna acapararea terenurilor? Care sunt solutiile pentru problemele provocate in cursa pentru energie?

Aflati raspunsurile la toate aceste intrebari din brosura „Biocarburantii si Directiva privind Energia Regenerabila (RED)”.

Descarca brosura in format PDF. 

Comments are closed.