Cinci municipii din Romania s-au angajat sa-si reduca emisiile de CO2 cu aproximativ 100 000 de tone in urmatorii ani

foto-seminar-gcgrMunicipiile Alba Iulia, Roman, Focsani, Fagaras si Rosiorii De Vede s-au angajat sa ia masuri pentru reducerea emisiilor de CO2 cu procente cuprinse intre 20 si 40 la suta, pana in anul 2020 (Alba Iulia, Roman, Focsani si Fagaras), respectiv pana in 2030, in cazul municipiului Rosiorii De Vede. Masurile de reducere a emisiilor de carbon sunt cuprinse in strategiile denumite „Plan de Actiune privind Energia Durabila (PAED)” document ce face parte din procesul de aderare a municipalitatilor la Conventia Primarilor.

Cele 5 municipii au beneficiat de asistenta in elaborarea documentatiei necesare pentru aderarea la Conventia Primarilor prin proiectul “Orase Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si implementat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu organizatia R 20 – Regions of Climate Action din Elvetia si Asociatia Municipiilor din Romania.

PAED-urile celor cinci municipii au fost prezentate joi, 10 noiembrie 2016 in cadrul seminarului „Economie Verde pentru Orase Verzi – Foaie de parcurs” desfasurat la Hotel IBIS Gara de Nord, eveniment care a prezentat activitatile realizate de la lansarea proiectului, in aprilie 2015 si pana in prezent, cu participarea unor reprezentanti ai Cancelariei Primului Ministru, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, alaturi de factori de decizie locala si reprezentanti ai partenerilor din proiect.

Evenimentul a fost centrat pe strategiile asumate de catre cele cinci municipii, realizate cu asistenta tehnica din partea expertilor TERRA Mileniul III. Prin aceste strategii, autoritatile si-au stabilit un an de referinta, la care isi raporteaza eforturile, fiind efectuat un inventar de emisii de gaze cu efect de sera urmat de tinte asumate prin PAED.

Tintele asumate de fiecare oras si anii de referinta alesi pot fi consultati in tabelul de mai jos:

Roman Focsani Rosiorii de Vede Fagaras Alba Iulia
An de referinta 2012 2013 2015 2010 2008
Tinta Minim 20%

(~13 kt CO2)

(2020)

Minim 20%

(~ 6 kt CO2)

(2020)

Minim 40%

(~ 8 kt CO2)

(2030)

22%

(~19 kt CO2)

(2020)

24%

(~50 kt CO2)

(2020)

In ceea ce priveste domeniile in care municipalitatile au identificat posibilitati de reducere a emisiilor prin implementarea unor politici de eficientienta energetica acestea sunt: cladirile municipale, cladirile rezidentiale, iluminatul public, flota de transport proprie, transportul public si transportul privat sau comercial.

Masurile propuse tin de modernizarea si eficientizarea iluminatului public, imbunatatirea si modernizarea flotei auto, reabilitarea termica a cladirilor, utilizarea surselor regenerabile de energie, lucrari de infrastructura pentru fluidizarea traficului, achizitia de mijloace de transport cu consumuri reduse de carburanti sau cresterea spatiilor verzi. La aceste masuri se adauga promovarea achizitiilor verzi, activitati de sensibilizare si constientizare in comunitate, activitati de training si pregatire profesionala in domeniul energiei.

Municipiile care semneaza Conventia Primarilor incepand din 2015 trebuie sa urmeze o procedura extinsa, in conditiile in care acest document a fost completat si cu cerinte de adaptare la schimbarile climatice. Astfel noua Conventie a Primarilor privind Clima si Energia presupune un angajament voluntar de reducere a emisiilor GES cu cel putin 40%, pana in 2030 si integrarea aspectelor privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice.

Vezi aici o prezentare sinteza a masurilor adoptate de cele 5 orase.

Proiectul Orase Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) a debutat in luna aprilie 2015 si se desfasoara la nivel national pe o perioada de 24 de luni, fiind co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este 277.565,00 CHF  din care 28.116 CHF reprezinta contributie proprie a partenerilor.

Tags: No tags

Comments are closed.