sigle

Declaratie a Coalitiei pentru Ambitii Sporite

Catre: Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana, Ministrii Mediului si Schimbarilor Climatice, Comisia Europeana si Parlamentul European

sigleMomentul si vointa politica la care am fost martori la Summit-ul privind schimbarile climatice de la Paris au fost cu adevarat remarcabile. Datorita in mare parte leadershipului european intreaga lume a adoptat primul acord global ce produce efecte juridice, care vor crea un cadru international de actiune climatica post 2020.

La Paris, tarile au convenit sa mentina cresterea temperaturii medii globale mult sub limita de 2 ° C fata de nivelul pre-industrial si sa inteteasca eforturile pentru a limita cresterea temperaturii chiar la 1,5 ° C fata de nivelurile pre-industriale, precum si de a reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera pana la 0 in a doua parte a acestui secol.

Intreprinzatorii, orasele, regiunile, sindicatele, grupurile societatii civile precum si alte parti interesate au demonstrat ca sunt pregatiti sa joace un rolul in sustinerea obiectivelor acordului de la Paris. Peste 1200 de parti interesate au semnat „Angajamentul de actiune, Paris”, promitand sa actioneze pentru a se asigura ca obiectivul stabilit in acordul de la Paris este indeplinit.

Cu toate acestea, angajamentul nostru de a actiona nu va fi suficient, fara o dovada din partea liderilor europeni ca vor continua cu aceeasi vointa politica care a fost esentiala la Paris si pentru a transforma rezultatele de la Paris in realitate.

Ceea ce trebuie sa avem acum in vedere este dezvoltarea unui cadru solid de politica europeana, ceea ce va permite UE sa devina o economie cu 0 emisii de carbon. Avem nevoie de o Europa care sa stimuleze investitiile pe termen lung in domeniul tehnologiilor cu emisii reduse de carbon, in special eficienta energetica si energia regenerabila, precum si in agricultura durabila, protejarea si restaurarea ecosistemelor noastre.

Avem nevoie ca Europa sa dezvolte o piata europeana inovatoare, care va permite tuturor liderilor, cetatenilor si muncitorilor europeni sa beneficieze de locuri de munca de buna calitate, o crestere economica durabila, imbunatatirea competitivitatii si o mai buna sanatate publica, asigurand in acelasi timp o tranzitie corecta pentru forta de munca.
De asemenea, avem nevoie ca Europa sa continue sa dovedeasca leadership international prin asigurarea unei ratificari rapide a acordului de la Paris si sa colaboreze cu alte tari pentru a-si indeplini obiectivele Acordului de la Paris.

2016 este un an critic pentru punerea in aplicare a Acordului de la Paris, precum si a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila prin dezvoltarea legislatiei UE, care va aduce la viata pachetul UE 2030 privind clima si energia. Exista un risc real ca nivelul actual de ambitie a legislatiei care este pusa pe masa negocierilor sa afecteze sansele Europei de a atinge obiectivele Acordului de la Paris.

Agenda legislativa 2030 a Europei risca sa ramana blocata intr-o treapta de ambitie inferioara.

Prin urmare, solicitam liderilor europeni:

• Asigurati-va ca ambitia Europei este in concordanta cu Acordul de la Paris si ca avem o cale clara stabilita pentru 2050, care se afla la capatul superior al intervalului 80-95% reduceri de emisii de gaze cu efect de sera.

• Oferiti garantii ca tintele de reducere pentru anii 2030 si 2050 sunt in conformitate cu stiinta, cu obiectivele de sub 2 grade si de sub 1,5 grade pe termen lung, ce stau la baza obiectivului de reduceri de emisii UE 2020. Acest lucru va da tonul pentru ca 2018, sa devina primul inventar de emisii de gaze cu efect de sera la nivel mondial.

• Abordarea obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu „cel putin” 40% mai putin pana in anul 2030 (luand in considerare progresul actual). Acest lucru va consolida strategia UE catre o economie cu emisii reduse de carbon, in cazul in care sunt sustinute de obiective si masuri obligatorii coerente si pentru a sprijini implementarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon in special in materie de eficienta energetica si energie regenerabila.

• Asigurati-va ca legislatia viitoare privind clima si energia este in concordanta cu crearea unei Europe in crestere economica, cu emisii reduse de carbon, durabila, echitabila social si rezilienta climatic. Aceasta include toata legislatia relevanta a UE cu privire la sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii, emisiile provenite de la cladiri, transporturi, agricultura si silvicultura, energia din surse regenerabile, eficienta energetica si bugetul UE. Acest lucru ar trebui sa includa clauze de revizuire in toate propunerile legislative care sa permita punerea in aplicare imediata a oricarei cresteri globale a tintei 2030 pentru a se evita blocarea intr-o ambitie inferioara.

• Cooperea stransa cu intreprinderi, orase, regiuni, investitori, grupuri ale societatii civile si ale sindicatelor care si-au demonstrat angajamentul de a transforma Acordul de la Paris in realitate.
Ca organizatii importante din Europa, facem apel la dumneavoastra sa continuati sa aratati capacitatile de lideri care au fost atat de importante in conducerea Coalitiei pentru o Ambitie Ridicata la COP21.

Asteptam cu nerabdare sa lucram cu dumneavoastra pentru a ne asigura ca contributiile Uniunii Europene la Acordul de la Paris sunt puse in miscare in asa fel incat acesta ne va ajuta sa planificam, sa investim in mod corespunzator si in mod colectiv, sa punem UE pe calea cea buna, in scopul de a face trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon si rezilienta la schimbarile climatice.

Semnatari:

Águas de Portugal
ACT Alliance EU
Anglian Water
Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen
British Energy Efficiency Federation
BT
Carbon Market Watch
CARE International
CDP
Centre for Transport And Environment (CDE) Czech Republic
Change Partnership
Climate Action Network (CAN) Europe
Climate Alliance of European Cities with Indigenous Rainforest Peoples
Dong Energy
Doosan Babcock
DSM
Entidad Nacional de Auditores y Certificadores           Energéticos (ENACE)
E.ON SE
EuroACE
Euroheat & Power
European Alliance to Save Energy (EU-ASE)
European Copper Institute
European Council for an Energy Efficient Economy (ECEEE)
European Environmental Bureau (EEB)
European Geothermal Energy Council (EGEC)
European Industrial Insulation Foundation (EIIF)
European Insulation Manufacturers Association         (Eurima)
European Solar Thermal Industry Federation (ESTIF)
European Trade Union Confederation (ETUC)
E3G
Ferrovial
GEN Europe
Gorenje Surovina d.o.o
Greenpeace
Health And Environment Alliance (HEAL)
Health Care Without Harm Europe
Heathrow
Iberdrola
IEA DSM Task 24
Inter-Environnement Wallonie (IEW)
Interface
International Union for the Conservation of Nature (IUCN)
Kingfisher
Klima-Allianz Deutschland
Koalicja Klimatyczna Poland
Legambiente Italy
Milieudefensie Nederland
Mouvement Ecologique Luxembourg
National Energy Conservation Agency (NAPE) Poland
Nature Friends International (NFI)
Philips
Plan B za Slovenijo – network of non-governmental    organisations for sustainable development
Quercus Portugal
Reseau Action Climat (RAC) France
Rockwool
Sandbag
SEO Birdlife Spain
Skanska
Sky
Stora Enso
Sustainable Development Initiatives (DVI) Lithuania
Terra Mileniul III Romania
The B Team
The Danish 92 Group
The Prince of Wales’s Corporate Leaders Group
Transport & Environment (T&E)
Unilever
WWF
Zero – Associacao Sistema Terrestre Sustentavel Portugal
11.11.11 Vlaanderen
3M

Tags: No tags

Comments are closed.