managementul_padurii_educatie

Elevii romani au invatat sa protejeze padurile in cadrul unui proiect european

Peste 200 de elevi romani au facut cursuri privind protectia padurilor si peste 1500 de tineri din Romania au luat parte la activitatile educative derulate in cadrul proiectului european ”Educatie pentru management sustenabil si responsabil al padurilor lumii”.

La nivel global dispar anual circa 13 milioane de hectare de padure, adica o jumatate din intreg teritoriul Romaniei, un ritm absolut nesustenabil pentru mentinerea echilibrului natural al planetei. In acest context, obiectivul proiectului a fost de a mobiliza oamenii catre un management sustenabil al padurilor si un consum responsabil al resurselor forestiere.

educatie2Proiectul a fost implementat in 19 orase europene din Romania, Italia, Malta, Polonia si Spania in perioada mai 2011 – aprilie 2014. In Romania, organizatiile implicate au fost ALMA-RO, TERRA Mileniul III si RHODODENDRON.

Proiectul a vizat derularea unor activitati educationale in opt scoli din Romania (din Bucuresti, Moreni, Sinaia si Topoloveni), in cadrul carora aproximativ 200 de elevi si profesorii lor au fost instruiti pe parcursul a doi ani.

Vizite de studiu si concursuri

Elevii romani au avut ocazia sa participe la schimburi de experienta intre scoli din Romania si scoli din Italia, Spania si Polonia. Pentru cursurile din scoli a fost realizat un kit educativ multimedia, disponibil in limba romana, engleza, italiana, spaniola si poloneza ce va putea fi utilizat si dupa finalizarea proiectului si care poate fi descarcat gratuit de pe site-ul proiectului www.forestintheworld.org.

expoDe asemenea, au fost organizate doua editii ale competitiei europene ”Implica-te. Salveaza Padurile!”, la care au participat elevi de liceu si de gimnaziu. Proiectul a prevazut si organizarea a cinci expozitii multimedia (la Moreni, Pitesti, Sinaia si doua in Bucuresti) si doua festivaluri de film (Moreni, Sinaia). Vizitatorii au avut ocazia sa invete despre relatia dintre om si padure in tari precum Brazilia, Burkina Faso, Camerun si Chile, unde padurile sunt amenintate, iar comunitatile depind in mod direct de sistemul forestier.

Proiectul a vizat si sensibilizarea factorilor de decizie din Romania prin desfasurarea unei conferinte internationale ce a abordat tematici privind managementul sustenabil al padurilor lumii. La eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor publice centrale (Ministerul Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice), reprezentanti ai autoritatilor publice locale, reprezentanti ai organizatiilor partenere din Italia si Polonia, reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, cadre didactice si elevi.

Proiectul ”Educatie pentru management sustenabil si responsabil al padurilor lumii” a fost derulat de organizatiile ALMA-RO, TERRA Mileniul III, RHODODENDRON (Romania), Cooperazione per lo Sviluppo dei Paesi Emergenti (COSPE), Comunità Impegno Servizio Volontariato (CISV), Gruppo di Volontariato Civile (GVC) din Italia, Alliance of Association Polish Green Network din Polonia, ACSUR LAS SEGOVIAS din Spania, KOPIN din Malta, finantarea fiind asigurata prin Pogramul EuropeAid.

Mai multe informatii despre activitatile din proiect sunt disponibile pe www.forestintheworld.org.

 

 

 

Comments are closed.