Terra mileniul III

Eolian energy

Se exploateaza cu ajutorul centralelor eoliene cu ax vertical sau orizontal. Centralele eoliene se pot monta in zonele cu un vant constant fie separat fie in parcuri eoliene. Exista centrale eoliene cu dimensiuni reduse care pot furniza energia electrica necesara unei gospodarii. Problemele intermitentei vantului sunt depasite cu ajutorul instalarii unor sisteme hibride eolian-solar, eolian-hidro.

Un atlas national al vanturilor, realizat in 1993 de Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice, despre care se spune ca dispune de tehnologie de ultima ora, indica viteze ale vantului de 4,5 pana la 11,5 m/s la 50 m deasupra solului in diferite regiuni ale tarii, dar mai ales in larg (>9 m/s). Atlasul identifica zone intinse cu viteze de peste 11 m/s in functie de topografie.

Conform „Profilului de tara privind sursele regenerabile de energie”, realizat de Institutul de Studii si Proiectari Energetice, potentialul economic estimat este de 5×109 kWh/an (3.000 MW); studiul arata ca barierele in calea tuturor surselor de energie regenerabila sunt lipsa finantarii si preturile scazute ale energiei.

Hotararea Guvernului nr. 1535/2003 care aproba Strategia Nationala pentru Valorificarea Surselor Regenerabile de Energie arata ca exista un potential de 14.000 MW, adica 23.000 GWh/an; pe baza unei evaluari preliminare in zona tarmului Marii Negre, potentialul eolian este de aproximativ 2.000 MW, adica 4.500 GWh/an.

Articole conexe:
Studiu de caz – turbina eoliana Tihuta [2006]
Studiu de caz – turbina eoliana Bucuresti [2007]


Proiecte de case