Terra mileniul III

Energia geotermala

Apele termale sau caldura degajata de Pamant reprezinta surse regenerabile de energie care pot fi exploatate in doua moduri:
– apele termale (izvoarele termale) pot fi exploatate cu sonde de extractie/injectie pentru energie termica/apa calda menajera. Aceasta metoda este utilizata la scara industriala.
– caldura degajata de Pamant poate fi utilizata pentru obtinerea agentului termic/apei calde menajere cu ajutorul pompelor de caldura.

Explorarile si cercetarile in acest sector au inceput in anii ’60 si au fost efectuate peste 200 de foraje, scotand la iveala resurse cu o entalpie redusa, cu temperaturi intre 40-120 grade C. Aceste resurse pot fi folosite direct pentru incalzire sau pentru productia de energie electrica, utilizand un ciclu binar cu fluide.

Capacitatea totala instalata este de 320 MWtermic (pentru o temperatura de referinta de 300 grade C). In prezent, doar in jur de 136 MWt sunt folosite din aproximativ 60 de izvoare, producand apa calda cu temperaturi intre 55-155 grade C. Rezerva exploatabila este de aproximativ 167 mii TEP (7.000 x 106 GJ/an).

Teoretic, Romania are al treilea cel mai ridicat potential geotermal din Europa (dupa Italia si Grecia). Sursa geotermala cu cea mai ridicata entalpie a fost identificata la Tusnad-Bai. Cinci izvoare au temperaturi de peste 100 grade C. A fost realizata o harta a zonelor cu potential geotermal, iar potentialul tehnic total este evaluat la 5.290 TJ/an.

Articole conexe:
Studiu de caz – energie geotermala Oradea [2006]


Proiecte de case