Terra mileniul III

Solar Energy

Utilizarea energiei solare se face prin doua tehnologii principale:
a) colectoare solare pentru energie termica si apa calda menajera
b) panouri fotovoltaice pentru obtinerea energiei electrice
Aceste panouri se pot monta pe acoperisurile caselor, blocurilor cat si in spatii deschise. Singura problema a acestei surse de energie o reprezinta intervalele de noapte, cer innorat, ceata etc.). In cazul colectoarelor solare exista alternativa procurarii energiei termice din alte surse regenerabile, iar in cazul panourilor fotovoltaice exista alternativa stocarii energiei electrice in acumulatori pentru perioadele fara vant sau utilizarea panourilor in sistem hibrid cu alte sisteme de tip eolian, hidro sau diesel.

Romania are deja un fundament bun in acest sector, fiind implementate proiecte inca din anii ’80. Radiatia solara medie variaza intre 1.100 si 1.300 kWh/m2 pe an pentru mai mult de jumatate din suprafata tarii. Institutul National de Meteorologie si Hidrologie a elaborat o harta a radiatiei solare pe baza unor date multianuale. Potentialul exploatabil pentru productia de energie electrica fotovoltaica este de aproximativ 1.200 GWh/an.

Suprafata totala a Romaniei este de aproximativ 238.391 km2. Astfel radiatia solara pentru Romania reprezinta aproximativ 330 milioane GWh pe an (adica, potentialul teoretic al energiei solare). Suprafata tehnic amenajabila este de aproximativ 30% din suprafata construibila disponibila. Astfel, suprafata construibila disponibila in Romania este de aproximativ 630 km2, din care ar putea fi instalati colectori solari pe o suprafata de 210 km2.

Fiecare metru patrat de colector din Romania produce aproximativ 440 kWh energie electrica sau 1.440 MJ de energie termica pe an. Pentru a inlocui cantitatea totala de energie termica necesara pentru incalzire in Romania (62.000 MJ) cu energie termica solara, este necesara o suprafata de 43 km2 de colectori. Aceasta reprezinta 20% din suprafata totala utilizabila de 210 km2.

In prezent, in Romania sunt instalati 100.000 m2 (0,1 km2) de colectori, ceea ce reprezinta 0,045% din suprafata utilizabila. Capacitatea termica a acestor colectoare este 144 TJ.

Contributia colectoarelor solare la acoperirea cererii de apa calda si caldura din Romania este estimata la aproximativ 1.434.000 TEP (60 PJ/an), ceea ar putea inlocui aproape 50% din necesarul de apa calda sau 15% din energia termica utilizata in prezent pentru incalzire. In conditiile meteorologice-solare actuale din Romania, un colector termic solar este functional de obicei din martie pana in octombrie cu o eficienta care variaza intre 40 si 90%.

Conform noii legislatii referitoare la sursele regenerabile, aproximativ 2.600.000 m2 de colectori solari vor fi instalati pana in anul 2015, evitandu-se astfel 1 milion tone emisii de CO2 pe an. Acesti colectori ar produce 1.000 GWh de energie termica pe an.

Conform noii legislatii referitoare la energii regenerabile, potentialul operational pentru energia solara utilizata cu ajutorul celulele fotovoltaice este de aproximativ 1.200 GWh/an. Pretul energiei electrice generate din surse fotovoltaice variaza intre 0,25 si 0,5 USD/kWh. Pentru consumatorii de energie izolati si micii consumatori, aceste celule solare fotovoltaice sunt o sursa alternativa atractiva din punct de vedere economic daca este luat in considerare costul ridicat al conectarii consumatorilor la reteaua nationala de energie electrica.

Articole conexe:
Studiu de caz – colectoare solare Giurgiu [2006]
Studiu de caz – colectoare solare Mangalia [2006]
Studiu de caz – panouri fotovoltaice Bucuresti [2006]
Studiu de caz – colectoare solare Giurgiu [2007]
Studiu de caz – colectoare solare Saturn [2007]
Foto colectoare solare Giurgiu
Studiu de caz – casa autonoma energetic Mereni [2007]
Studiu de caz – autonomie energetica Manastirea Casian [2007]


Proiecte de case