pericol-nuclear

Under_MINE [2009-2010]

Scopul proiectului:  sa atraga atentia autoritatilor, factorilor de decizie dar si comunitatilor din zonele afectate sau potential afectate cu privire la pericolul pe care il reprezinta sectorul nuclear.


Obiective:
1. cresterea vizibilitatii pozitiei comunitatilor locale din zona din Romania potential afectata referitoare la construirea centralei nucleare de la Belene.
2. cresterea gradului de informare al potentialilor investitorilor (reprezentantilor acestora in Romania) interesati in proiectul centralei Belene cu privire la impactul negativ asupra mediului si sanatatii umane pe care aceasta centrala il va avea si la opinia nefavorabila a comunitatilor locale si a ONG-urilor de mediu din tarile participante in proiect.
3. realizarea unei cercetari cu privire la situatia actuala a minelor de uraniu din Romania si a starii mediului si sanatatii locuitorilor din zonele in care acestea sunt amplasate.

Grupuri tinta:
– comunitatile locale (din Romania si Bulgaria) din apropierea Belene,
– potentialii investitori in centrala Belene,
– comunitatile locale din zonele minelor de uraniu.

Activitati:
– Scrisoare de pozitie a comunitatilor locale din Romania din zona din apropierea Belene si a ONG-urilor de mediu,
– Co-organizarea summit-ului european al ONG-urilor pentru energie curată, la Svishtov, Bulgaria,
– Culegere de date despre minele de uraniu din Romania,
– Expozitie de forografie despre minele de uraniu din Romania si comunitatile locale,
– campanie virala de informare asupra mineritului de uraniu in Romania

Perioada de implemenatre: august 2009 – mai 2010

Finantator: Fundatia pentru Parteneriat, Miercurea-Ciuc

Articole conexe:

Expozitia foto „Cu minele curate”

Fundatia TERRA Mileniul III a organizat in perioada 26 aprilie – 2 mai 2010 expozitia foto „Cu minele curate!” ce are drept scop informarea publicului cu privire la mineritul de uraniu din Romania si impactul social si de mediu al inchiderii minelor de uraniu in ultimii ani.

In Romania majoritatea minelor de uraniu sunt inchise, in curs de ecologizare, si doar una se mai afla in exploatare, la Crucea, in judetul Suceava. Accesul la informare privind aceste mine este strict controlat sub pretextul informatiei clasificate.

Fotografiile au fost realizate de Mihai Stoica, in comunele Baita Plai (judetul Bihor) si Ciudanovita (judetul Caras Severin), unde minele au fost inchise, si in comuna Crucea (judetul Suceava).

Nu am ales intamplator deshiderea expozitie in data de 26 aprilie 2010, zi in care milioane de oameni din intreaga lume comemoreaza 24 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil. Actiunea noastra va incepe astazi in Pasajul Universitatii si va dura timp de o saptamana.

Industria nucleara, dependenta de exploatarea uraniului, a reprezentat atat in perioada comunista cat si in prezent o forta economica capabila sa marginalizeze alternativele de dezvoltare durabila, mai ales pentru tarile in curs de dezvoltare. Fotografiile realizate ne prezinta un spatiu mort al Romaniei, peisaj dezolant si secretomanie, urmare a celor peste 25 de ani de exploatare.

Expozitia „Cu minele curate!” este organizata in cadrul unui proiect derulat de Fundatia TERRA Mileniul III, cu sprijinul financiar al Fundatiei pentru Parteneriat, Miercurea-Ciuc. Proiectul, intitulat „under-MINE”, se desfasoara in contextul in care preocuparile decidentilor politici in Romania pentru cresterea ponderii sectorului nuclear sunt promovate ca oportunitati de dezvoltare si nu exista o evaluare a starii minelor de uraniu din Romania. De aceea, o componenta importanta a proiectului a fost aceea de documentare si constientizare in legatura cu starea actuala a minelor de uraniu din Romania si a impactului social, economic si de mediu pe care inchiderea acestora
l-a avut.

Articole conexe:

Viata cu uraniu 1
Cu minele curate! final
Viata cu uraniu 3
Viata cu uraniu 4
Masuri de protectie…si la ce ne-au folosit?
Viata dupa moartea minelor de uraniu 3
Secretomania si apusul minelor de uraniu 2
Masuri de protectie…si la ce ne-au folosit? 2
Viata cu uraniu 2
Secretomania si apusul minelor de uraniu
Mineritul uranifer in Romania
Cu minele curate – deschidere expozitie
Viata dupa moartea minelor de uraniu 2
Avem o tara bogata…in zacaminte sarace!
Viata dupa moartea minelor de uraniu 1

 

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.