20093-lnicka-seta-camelina-sativa-seeds

Fermieri din 5 judete vor invata cum sa-si produca propriul biocarburant

20093-lnicka-seta-camelina-sativa-seedsCinci comunitati rurale din judetele Giurgiu, Teleorman, Calarasi, Ilfov, Ialomita si Prahova vor avea ocazia sa invete cum se poate produce o parte din carburantul necesar functionarii utilajelor din fermele proprii, folosind o planta energetica care se poate cultiva pe terenurile agricole degradate.

Proiectul “Solutii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurala Durabila” implementat de catre Asociatia Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN in parteneriat cu Fundatia Terra Mileniul III si lansat astazi propune valorificarea potentialului terenurilor neexploatate, degradate sau nepotrivite culturilor agricole, prin cultivarea camelinei, o planta „energetica” rezistenta si cu impact economic pozitiv. Uleiul produs din semintele acestei plante poate fi folosit ca biocarburant care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

In cadrul proiectului va fi infiintata o cultura demonstrativa de camelina, pe un teren de doua hectare de unde se asteapta recoltarea a 4 tone de samanta. Din materialul recoltat se va produce biocombustibil, iar întregul proces va fi urmarit de catre douazeci de fermieri reprezentanti ai celor cinci comunitati rurale selectate.

Vor fi efectuate analize de calitate a solului inainte de insamantare si dupa recoltare, iar la finalul proiectului vor fi elaborate o brosura de promovare a culturii plantelor energetice si una cu rezultatele proiectului. De asemenea va fi realizat si un scurt film documentar in care vor fi prezentate modul in care se cultiva si recolteaza camelina si cum se produce biocombustibilul.

Camelina este o planta cunoscuta pentru potentialul sau energetic. Are o perioada de vegetatie de 85-95 zile datorita careia poate fi cultivata cu succes in tara noastra. Biocarburantul produs din camelina poate fi folosit in utilajele agricole sau alte vehicule diesel. Astfel orice mic agricultor poate sa faca economii considerabile la consumul de carburant, folosindu-se de combustibil produs in propria ograda. Infiintarea culturii va avea loc la inceputul proiectului, iar prima recolta se poate strange in miezul verii, respectiv in prima jumatate a lunii iulie.

Rezultatul scontat al proiectului este cresterea gradului de informare si constientizare a comunitatilor rurale in legatura cu posibilitatea de a asigura o cantitate cat mai mare de bio-carburant din resurse proprii pentru efectuarea lucrarilor agricole proprii, prin utilizarea biocarburantilor din plante energetice si valorificarea biomasei ramase pentru hrana animalelor.

Proiectul “Solutii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurala Durabila” se desfasoara pe o perioada de 13 luni si beneficiaza de o finantare prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG în Romania, in valoare de 98 300 de euro din care 10 572 de euro reprezinta contributia partenerilor.

Tags: No tags

Comments are closed.