vizual podca

Ghid de bune practici: parteneri pentru politici publice

GhidGhidul de bune practici ”ONG-urile si Administratia: parteneri pentru politicile publice” este un instrument gandit pentru toti factorii implicati in procesul de elaborare si monitorizare a politicilor publice in Romania.

Participarea publica este unul dintre elementele cheie ale unei democratii sanatoase, crescand calitatea procesului decizional si legitimitatea deciziilor prin suportul oferit de cetateni.

Desi reglementat, procesul  de consultare in Romania se realizeaza in majoritatea covarsitoare a cazurilor doar pe hartie. Atat ONG-urile, ca forma de organizata a societatii civile, cat si autoritatile publice au nevoie de suport pentru a implementa eficient instrumentele de comunicare si consultare si pentru a beneficia astfel de avantajele unui proces real de participare publica la luarea deciziilor.

Ghidul de fata este rezultatul documentarii si sintetizarii mai multor tipuri de practici ce pot fi utilizate in procesul de consultare publica in Romania. Contine informatii esentiale privind colaborarea ONGurilor cu autoritatile in Romania, precum si exemple de bune practici si recomandari colectate de la organizatii neguvernamentale  europene.

Ghidul a fost realizat in cadrul proiectului Parteneri pentru Politici Publice: Imbunatatirea Capacitatii de  Colaborare a ONG-urilor  cu Administratia Publica in contextul Strategiei Europa 2020, implementat impreuna cu Reteaua de Actiune pentru Clima din Romania (RAC-Ro) si finantat de Fondul Social European prin Programul Operational ”Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013”.

Documentul a fost realizat de colegii nostri de la Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe).

Ghidul este disponibil online si poate fi consultat aici.

Comments are closed.