STOP TTIp

Initiativa Cetateneasca Europeana impotriva Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii

STOP TTIpTERRA Mileniul III se alatura mai multor organizatii nonguvernamentale din Europa pentru a inainta institutiilor europene Initiativa Cetateaneasca Europeana (European Citizens Initiative – ECI) impotriva Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP).

Initiativa „STOP TTIP” a fost inaintata pe 15 iulie spre inregistrare Comisiei Europene si solicita Comisiei sa recomande Consiliului de Ministri al UE sa abroge mandatul de negociere pentru TTIP si sa nu incheie Acordul Economic si Comercial Global cu Canada (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) .

Pentru aceasta initiativa si-au unit fortele 148 organizatii din 18 state membre ale UE, inclusiv România. Printre acestea se numara ATTAC din Franta, Mehr Demokratie si Transparency International, din Germania, Greenpeace Luxemburg, War on Want Marea Britanie sau Friends of the Earth din Spania. Presedintele fundatiei TERRA Mileniul III, Lavinia Andrei este membru in comitetul cetatenilor care va gestiona aceasta initiativa.

 Reglementarile acestuia au consecinte pe termen lung pentru 500 de milioane de cetateni UE, din 28 de state membre, dar sunt negociate in spatele usilor inchise. De aceea ne opunem„, a spus Michael Efler, reprezentant al comitetului cetatenilor si purtator de cuvant al asociatiei Mehr Demokratie in cadrul conferintei de presa desfasurate la Bruxelles.

In mod special initiativa critica clauzele de solutionare a litigiilor investitor-stat (Investor-State Dispute Settlement – ISDS). Acestea sunt norme ce privesc protectia investitiilor, ce garanteaza protectie ampla investitoriilor straini de anvergura. Daca, de exemplu, un parlament national voteaza o lege ce va afecta investitiile si profiturile unei companii, aceasta din urma ar avea dreptul de a intenta un proces, dar nu in instanta unui tribunal public local, ci in fata unui tribunal de arbitraj confidential.

„Planurile de cooperare in domeniul reglementarii sunt de asemenea periculoase. Ele vor duce la o restrangere a controlului democratic. Mai precis, s-ar crea un fel de mecanism de avertizare timpurie pentru legi sau regulamente de comert planificate a fi adoptate. Aceasta ar permite partii contractante, precum si grupurilor de interese sa-si impuna propriile obiective inainte de procesul parlamentar”, explica Michael Efler.

  Lansarea Initiativei Cetatenesti „STOP TTIP”

John Hilary, director executiv al organizatiei britanice War on Want si membru al comitetului cetatenesc ECI, crede ca:

„Este vorba de o incercare comuna a companiilor multinationale, de pe ambele parti ale Atlanticului, de a penetra pietele deschise in detrimentul protectiei consumatorilor, a sigurantei alimentare, a unor standarde sociale valoroase, a reglementarilor cu privire la utilizarea de toxine sau a regulamentelor privind siguranta bancara. „

Licitatii deschise privind serviciile publice vor fi accesibile companiilor transnationale, in ciuda principiilor diferite care stau la baza consumului si protecţiei mediului în Uniunea Europeana fata de Statele Unite ale Americii.

In UE este utilizat principiul precautiei in privinta aprobarii produselor chimice. In pietele din SUA se aplica abordarea conform careia numai atunci cand nocivitatea unui produs a fost dovedita in mod explicit, acesta este retras de pe piata. Prin TTIP o companie ar putea inregistra un produs in Statele Unite si plasa acest produs, dupa aceea, pe piata europeana”, considera John Hilary.

Susan George, Presedinte al Consiliului de Administratie al Institutului Tansnational Amsterdam (Transnational Institute Amsterdam – TNI), presedinte de onoare al ATTAC-Franta, membru al comitetului ECI, explica faptul ca acordul de liber schimb TTIP este extrem de periculos pentru ca a fost pregatit de catre corporatiile transnationale de aproximativ 20 de ani.

„Companiile cauta sa privatizeze nu numai sistemul judiciar, dar si parti importante din functia legislativa a guvernelor prin preluarea de decizii cu privire la regulamente si standarde. Ele ar putea intimida chiar ramuri executive cu amenintarea unui bombardament de procese, in cazul in care incearca sa imbunatateasca legislatia ce priveste bancile, forta de munca, schimbarile climatice, siguranta alimentara, sanatatea, etc. TTIP este o amenintare serioasa la adresa democratiei – noi vrem democratie, nu corporatocratie”, a concluzionat Susan George.

De la 1 aprilie 2012, cetatenii statelor UE au posibilitatea de a solicita un act legislativ din partea Comisiei Europene prin Initiativa Cetateneasca Europeana. Dacă acest instrument este dus la capat cu succes, cauza obtine o audiere la Parlamentul European. Pentru ca o initiativa cetateneasca sa aiba succes este nevoie ca cel putin un milion de semnaturi sa fie colectate la nivelul Uniunii Europene, in cel putin sapte state membre ale UE. In Romania colectarea semnaturilor va incepe din luna septembrie a acestui an.

Mai jos gasiti o repartizare in timp a activitatilor.
www.stop-ttip.org/schedule

Membrii comitetului cetatenilor ce gestioneaza initiativa “STOP TTIP”:

www.stop-ttip.org/members

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.