IMG_7756

Concluzii – Conferinta Educatie privind Managementul Forestier Responsabil

IMG_7756Legislatia in domeniul silviculturii, suprafata mare de padure aflata in proprietate privata si furturile de lemn sunt principalele probleme care ameninta padurile din Romania. Aceasta este una dintre concluziile conferintei internationale ”Educatie si constientizare privind Managementul Forestier Responsabil”, organizata astazi de Fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia ALMA-RO, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice – departamentul Ape, Paduri si Piscicultura.

”Din pacate, in Romania exista peste 500.000 hectare de padure nepazita. Noul Cod Silvic le-ar putea da micilor proprietari posibilitatea de a se asocia si de a incheia contracte de administrare, prin care sa beneficieze de o anumita cantitate de masa lemnoasa. O alta masura va fi introducerea unui impozit pentru proprietarii care nu isi administreaza padurile si care poate conduce, daca nu este platit, la executare silita”, a aratat Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Ea a mentionat ca institutiile de control trebuie ”reformate din temelii”, pentru ca exista angajati care lucreaza in complicitate cu hotii de lemn.

”Padurile trebuie sa fie o prioritate in contextul in care, la nivel global, dispar in fiecare an circa 13 milioane de hectare de padure, adica o jumatate din intreg teritoriul Romaniei, un ritm absolut nesustenabil pentru menţinerea echilibrului natural al planetei”, a declarat Elisa Delvecchio, reprezentanta organizatiei Cooperazione per lo Sviluppo dei Paesi Emergenti (COSPE) din Italia.

Delvecchio, care coordoneaza proiectul european ”Educatie pentru management sustenabil si responsabil al padurilor lumii”, din care face parte si Romania, a precizat ca cel putin 20% din lemnul si produsele din lemn comercializate in Uniunea Europeana in anul 2010 au provenit din surse ilegale.

Educatie pentru un consum responsabil al lemnului

Conferinta a fost organizat in cadrul proiectelor “Educatie pentru management sustenabil si responsabil al padurilor lumii”, finantat de EuropeAid si “Padurea ca factor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera – studiu de caz Topoloveni, finantat de programul GEF SGP in Romania.

Cele doua proiecte vizeaza promovarea beneficiilor padurilor pentru stocarea carbonului, precum si mobilizarea oamenilor catre un consum responsabil al resurselor forestiere in cadrul grupurilor tinta din 5 tari europene: Italia, Romania, Polonia, Malta si Spania.

In cadrul proiectului a fost realizat un kit educativ multimedia pentru elevii de gimnaziu si liceu editat in limbile italiana, romana, engleza, poloneza si spaniola. De asemenea, in cele 5 tari implicate in proiect au fost realizate traininguri pentru profesori, workshop-uri in scoli, expozitii multimedia, un concurs international pentru elevi si schimburi de experienta pentru elevii a 24 de scoli din Italia, Spania, Romania, Malta si Polonia. Totodata, a fost realizata o retea europeana de scoli, ONG-uri si autoritati implicate in gestionarea padurilor.

La conferinta au participat oficialitati din ministerele Mediului si Schimbarilor Climatice, Educatiei Nationale, Apararii Nationale, Afacerilor Externe, reprezentanti ai institutiilor de invatamant si ai organizatiilor neguvernamentale din Romania, Italia si Polonia.

Foto: Mihai Stoica

Comments are closed.