foto: http://ec.europa.eu/

Liderii europeni, lipsiti de ambitie in lupta cu schimbarile climatice

foto: http://ec.europa.eu/

foto: http://ec.europa.eu/

Consiliul European desfăşurat în 23 si 24 octombrie 2014 la Bruxelles a convenit asupra cadrului pentru Climat şi Energie 2030. Acesta prevede o reducere de cel puțin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030,  creşterea cu cel puțin 27%  componentei de energie regenerabilă și economii de cel puțin 27% prin măsuri de creştere a eficienţei energetice.

Fundaţia TERRA Mileniul III împreună cu membrii Reţelei Europene de Acţiune pentru Climă (CAN-E) consideră că această decizie nu răspunde necesităţii urgente de a acționa ferm cu privire la schimbările climatice.

Ţintele asumate nu dau industriei europene stimulentele necesare pentru a investi în tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon și  astfel să culeagă toate beneficiile economice şi sociale ale unor astfel de investiții. De asemenea, o serie de obiective mai ambițioase la capitolul eficiență energetică și folosirea energiei regenerabile ar crește substanțial independența energetică a Europei,fiind astfel cel mai bun răspuns la provocările internaţionale de pe această piaţă.

„Reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, nu este un efort suficient pentru Europa din perspectiva țintelor ce ar trebui atinse până în 2050. Chiar în condiţiile în care îngrijorarea privind dependența de petrolul şi gazele din Rusia a crescut, liderii europeni nu iau în considerare faptul că eficienţa energetică trebuie îmbunătăţită, ca fiind principala măsură necesară, convenind o ţintă voluntară de doar 27% faţă de un potenţial estimat de 40% care ar conduce la deblocarea unor investiţii de îmbunătăţire a eficienţei energetice cu impact economic, social şi de mediu.” este de părere Lavinia Andrei, preşedintele fundaţiei TERRA Mileniul III.

Utilizarea energiei din surse regenerabile are şi ea o ţintă foarte scăzută de doar 27% şi neasumată ca obligatorie de statele membre. Lucrul acesta va afecta foarte mult industria din domeniu, care în ultimii ani a făcut mari eforturi pentru o trecere către o economie verde. Dar dincolo de aspectele economice, să nu uităm că schimbările climatice ne afectează pe noi ca oameni, iar lipsa de ambiţie a liderilor europeni va fi plătită scump de copiii noştri peste câţiva ani”, a mai precizat Lavinia Andrei.

 

Tags: No tags

Comments are closed.