Rosia

Ministerul Mediului incalca legea in cazul proiectului minier de la Rosia Montana

RosiaCoalitia pentru Mediu din Romania (CMR) protesteaza cu privire la falsa consultare derulata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) in ceea ce priveste avizarea proiectului de la Rosia Montana si atrage atentia ca demersurile recente se situeaza in afara cadrului legal prevazut de procedura acordului de mediu.

CMR se alatura eforturilor Asociatiei Alburnus Maior si sprijina Scrisoarea deschisa inaintata in data de 25 iulie de aceasta – document care detaliaza pe puncte ilegalitatea demersurilor MMSC si prevederile legale minimale ignorate constient de apelul Ministerului la participare publica si consultare. In consecinta, cele 70 de organizatii neguvernamentale de mediu membre CMR cer MMSC sistarea procedurii de evaluare a proiectului minier.

Ministerul Mediului a publicat[1] un apel pentru participarea publicului la avizarea unui proiect care nu intruneste conditiile legale minime pentru a se afla in acest stadiu al dezbaterii publice. Dintre reglementarile ocolite sau incalcate mentionam: legea 350/2001, Hotararea de Guvern 1076/2000 (care prevad ca elaborarea propunerii de proiect poate avea loc doar dupa parcurgerea procedurii SEA si obtinerea tuturor avizelor prevazute de lege, inclusiv dupa aprobarea in consiliul/consiliile locale a planului urbanistic zonal), decizia Curtii de Apel Alba nr. 1960/2012 din 4 aprilie 2012 in dosar 5159/107/2010 (care arata ca PUZ Rosia Montana 2002 nu corespunde cadrului legislativ actual), Legea 422/2001 (care protejeaza monumente istorice clasa A precum Masivul Orlea sau Asezarile romane de la Alburnus Maior, inca nedescarcate de sarcina arheologica), Ordonanta 43/2001 s.a.m.d .

CMR constata in acelasi timp, cu indignare, diminuarea standardelor de mediu aplicate proiectului de la Rosia Montana (renunțarea Ministerului Mediului la obligativitatea garantiei financiare si responsabilitatea fata de mediu[2]) si nepreluarea in proiectul propus dezbaterii a noilor standarde de mediu[3]anunțate de premierul Victor Ponta și de Ministerul Mediului sau a pozitiilor exprimate de expertii din societatea civila in cadrul procedurii legale de consultare publica.

De exemplu, pentru Ministerul Mediului, asigurarea in caz de accident sau prevederi stricte precum nivelul concentrației de cianura din iazul de decantare raman in continuare subiecte tabu, iar proiectul supus pseudo-consultarii publice preia grosier din studiul de impact al companiei RMGC si din raspunsurile acesteia la solicitarile anterioare MMSC.

In consecinta, in numele celor 70 de organizatii neguvernamentale de mediu membre, CMR solicita Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice sistarea procedurii de evaluare a proiectului minier.

Comments are closed.