GREEN CITIES - GREEN REGIONS MIC

Peste douazeci de municipii din Romania vor invata cum sa devina orase verzi

GREEN CITIES - GREEN REGIONS MICPeste 20 de autoritati locale din tara noastra vor beneficia in urmatorii 2 ani de asistenta si expertiza elvetiana in procesul de a deveni orase verzi, care isi gestioneaza emisiile de gaze cu efect de sera (GES) astfel incat sa reduca impactul negativ asupra climei.

Proiectul “Orase Verzi – Regiuni Verzi”, lansat astazi si implementat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu organizatia neguvernamentala R20 – Regiuni pentru Actiuni Climatice din Elvetia si Asociatia Municipiilor din Romania, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa isi propune sa elaboreze un parteneriat durabil intre partenerii elvetieni si romani cu scopul de a contribui la identificarea unor solutii potrivite pentru tranzitia catre economia verde.

In cadrul proiectului, municipalitatile participante vor fi ajutate sa dezvolte si sa implementeze masuri realiste de reducerea emisiilor de GES.

In prima faza un grup de 20 municipalitati vor beneficia de know how-ul expertilor romani si elvetieni prin intermediul unei varietati de seminarii, sesiuni de training, activitati practice, o vizita de studiu in Elvetia si o conferinta internationala. Apoi acestea vor actiona ca multiplicatori de informatie pentru comunitatile din jurul lor. Astfel orasele care vor fi selectionate in cadrul proiectului, vor deveni nucleul unor regiuni verzi. Materialele rezultate in urma acestor activitati vor fi diseminate celor 109 membri ai Asociatiei Municipiilor din Romania, 103 municipii si 6 sectoare ale municipiului Bucuresti.

Pe langa informatiile acumulate, un grup de 5 municipalitati vor primi asistenta in elaborarea de inventare de emisii de gaze cu efect de sera si a unor planuri de actiune pentru trecerea la o economie verde.

In conditiile in care adoptarea de masuri proactive pentru diminuarea efectelor schimbarilor climatice si adaptarea la acestea este o prioritate cheie pentru politica de mediu europeana, proiectul “Orase Verzi – Regiuni Verzi” isi propune sa schimbe paradigma conform careia cresterea economica este posibila numai mana in mana cu cresterea emisiilor si sa demonstreze factorilor de decizie locali ca economia verde poate contribui la reducerea emisiilor si la bunastare economica si sociala.

Transportul, locuintele, cladirile publice si infrastructura publica de iluminat reprezinta tot atatea zone in care autoritatile locale pot realiza o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si economii semnificative de energie. Autoritatile locale si regionale joaca un rol principal in promovarea unor schimbari ale comportamentului individual – o conditie indispensabila pentru realizarea eficientei energetice, si in ceea ce priveste lansarea si sustinerea activitatilor si proiectelor care duc la protectia mediului si atenuarea schimbarilor climatice.

Obiectivele asumate ale proiectului sunt urmatoarele:

  • cresterea nivelului de informatii al autoritatilor locale romane in legatura cu economia verde si al expertizei privind dezvoltarea urbana cu emisii scazute;
  • cresterea capacitatii autoritatilor locale de a elabora si implementa politici publice responsabile din punct de vedere al climei;
  • îmbunatatirea nivelului de cooperare dintre municipii si regiuni verzi din Romania si Elvetia.

Grupul tinta este alcătuit din factori de decizie locali, functionari publici si angajati in cadrul companiilor pentru servicii publice care apartin de administratia locala.

Proiectul Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) se va desfasura la nivel national pe o perioada de 24 de luni si este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este 277.565,00 CHF  din care 28.116 CHF reprezinta contributie proprie a partenerilor.

Tags: No tags

Comments are closed.