pompa

Politica UE in domeniul biocombustibililor are nevoie de o ”reconsiderare fundamentală”

Raportorul special al Natiunilor Unite pentru dreptul la hrana a cerut o urgenta re-evaluare a politicii UE, inainte de a se face investitii majore in biocombustibili, a caror productie si utilizare sunt considerate nesustenabile. Apelul sau vine pe fondul aparitiei unor dovezi din ce in ce mai clare ca biocombustibilii nu ar constitui cea mai buna solutie pentru combaterea schimbarilor climatice.

In entuziasmul creat de descoperirea unei alternative la combustibilii fosili, au fost facute erori imense, a afirmat la Bruxelles, intr-o conferinta de presa sustinuta in luna noiembrie, raportorul Natiunilor Unite, Olivier de Schutter. Biocombustibilii ”nu sunt o solutie eficienta pentru reducerea volumului de gaze cu efect de sera”, a spus el, adaugind ca: ”Pe masura ce va produce mai mult biocombustibil, Uniunea Europeana va fi fortata sa importe din ce in ce mai mult ulei vegetal din intreaga lume”.

Pentru atingerea cotei de 6% de biocombustili, ce urmeaza a fi folosita in transporturile rutiere pana in anul 2020, au fost achizitionate suprafete importante de terenuri in Africa si Asia, pentru culturile necesare obtinerii biodieselului. De Schutter spune ca Uniunea Europeana trebuie sa-si ”reconsidere fundamental” politica in acest domeniu, deoarece va fi extrem de dificil sa se refaca terenurile care vor fi fost defrisate in vederea cultivarii.

Analiza ciclului de viata, o necesitate

Aceasta idee este sprijinita de un studiu al Centrului pentru Cercetari Silvice Internationale (CIFOR) care arata ca este nevoie de secole pentru compensarea emisiilor provocate de defrisarea terenurilor necesare culturilor destinate obtinerii biodieselului. Raportul ”Implicatiile pentru emisiile de CO2 ale schimbarii destinatiei terenurilor in scopul obtinerii de biodiesel” trage concluzia ca ”analiza intregului ciclu de viata”, care ia in considerare datoria de carbon a schimbarii destinatiei terenului, ar trebui sa devina o practica standard in calcularea beneficiilor productiei de biodiesel.

‘Beneficiile pentru schimbarile climatice sunt conditionate atât de modul in care se produce biodieselul, cat si terenul pe care sunt cultivate plantele bioenergetice’, a afirmat Louis Verchot, unul dintre co-autorii raportului, publicat in revista ‘Ecology and Society’.

Departamentul de Comert al Comisiei Europene a publicat un studiu-cheie asupra impactului indirect al schimbarii destinatiei terenului (indirect land-use change – ILUC) datorat producerii de biodiesel, studiu comandat Institutului de Cercetari pentru Politici in Alimentatie (Food Policy Research Institute – IFPRI). Raportul afirma ca ”emisiile legate de schimbarea destinatiei terenului, determinate de politicile in domeniul producerii de biodiesel, constituie o problema serioasa” si ca, in ceea ce priveste beneficiile de mediu, biocombustibilii ar putea sa nu fie una dintre cele mai bune metode pentru combaterea schimbarilor climatice. Studiul stabileste, de asemenea, valorile ILUC pentru diferitele culturi bioenergetice. In acest domeniu, performanta biodieselului obtinut din ulei vegetal este net inferioara celei a bioetanolului.

Cel mai detaliat studiu asupra marilor achizitii de terenuri in tarile in curs de dezvoltare, publicat la inceputul lunii decembrie a anului 2011 de catre International Land Coalition, indica faptul ca, din cele 71 milioane hectare de teren tranzactionate legal, aproape 60% vor fi destinate culturilor pentru biodiesel.

Mai multe informatii:

Studiu realizat de Centre for International Forestry Research (CIFOR)
Articol publicat de International Food Policy Research Institute (IFPRI)

Foto: teenbiotechchallenge.ucdavis.edu, transportenvironment.org

Comments are closed.