vot

Comunitatile nu vor avea dreptul sa decida in privinta exploatarii gazelor de sist

nugazedesist

Proteste in București impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana si a gazelor de sist. Copyright – Mihai Stoica / TERRA Mileniul III

Europarlamentarii sustin implicarea statelor membre in cazul in care autoritatile locale iau decizia sa nu autorizeze exploatările gazelor de sist, lasand fara o parghie de dezbatere comunitatile care nu isi doresc acest lucru pe teritoriul lor.

Ieri, 5 februarie, euparlamentarii au votat la Strasbourg asupra cadrului propus de Comisia Europeana pentru politici in domeniul climei si energiei pentru 2030. Raportul supus votului continea si un amendament care indeamna ca autoritatile locale si regionale sa nu autorizeze fracturarea hidraulica, iar ca statele membre sa nu impiedice luarea unor astfel de decizii. Votul pentru adoptarea amendamentului a fost negativ, cu 58% din voturi impotriva.

[ vezi cum au votat europarlametarii romani asupra amendamentului pe VoteWatch.eu ]

Decizia autoritatilor din Pungesti si din alte localitati din Romania de a interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica pe teritoriul lor a fost contestata de statul roman in instanta, iar in majoritatea cazurilor statul a castigat. Astfel, votul din Parlamentul European mentine status quo-ul si priveaza comunitatile de posibile parghii in lupta lor impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica – metoda de extractie controversata, criticata pentru ca poate provoca mici cutremure, poate contamina panza freatica si in urma careia pot apărea emanatii de metan.

Comisia Europeana a facut totusi un pas catre reglementarea exploatarii gazelor de sist, publicand in 22 ianuarie un document prin care recomanda aplicarea unor principii minime, voluntare, pentru operatiunile de fracturare hidraulica. Decizia Comisiei de a nu introduce reglementari obligatorii in privinta fracturarii hidraulice a venit in urma presiunii unor state precum Marea Britanie si Polonia, care doresc demararea cat mai rapida a proiectelor cu gaze de sist de pe teritoriul acestora.

[ vezi comunicatul de presa al Comisiei Europene privind principiile minime pentru exploatarea gazelor de sist ]

Decizia finala asupra pachetului cadru pentru politici in domeniul climei si energiei pentru 2030 se va lua in luna martie in Consiliul European, dar votul eurparlamentarilor transmite un semnal politic important care va influenta directia statelor membre in negocierile din Consiliu.

Comments are closed.