nuclear

Wake up call [2010-2011]

nuclearIn data de 26 aprilie 2011 TERRA Mileniul III si Asociatia Re.Generation s-au alăturat celorlalte peste 450 de actiuni anuntate in lumea intreagă, prin care s-au comemorat 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil.

In Parcul Coltea din Bucuresti a fost expus un fotoreportaj realizat de fotojurnalistul italian Stefano Schirato, la 25 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobil. Fotografiile ne transpun intr-o lume cutremuratoare, in care saracirea populatiei si lipsa alter­nativelor de dezvoltare expun tanăra generatie la pericole imense. Dezastrul de la Cernobil nu a fost doar unul de mediu, ci si unul cu implicatii sociale dincolo de imaginatie.

Accidente precum cele de la Cernobil sau Fukushima ar trebui sa aducă in discutie si in Romania chestiunea echitatii – desi un stat poate lua singur decizia de a dezvolta un program nuclear, in cazul unui accident ca cele amintite, efectele merg dincolo de granitele statului, afectand comunitati care nu au avut niciun cuvant de spus sau tari care au interzis astfel de proiecte pe teritoriul lor (vezi cazul Greciei). Nu trebuie să uitam ca radioactivitatea nu se opreste la granita, nu are nevoie de viza pentru a afecta mediul si oamenii din state invecinate.

Cu acelasi prilej, a fost prezentata din nou expozitia foto „Cu minele curate!” realizată in 2010 de Mihai Stoica, in comunele Baita Plai (judetul Bihor) si Ciudanovita (judetul Caras Severin), unde minele au fost inchise, si in comuna Crucea (judetul Suceava). Expozitia are drept scop informarea publicului cu privire la mineritul de uraniu din Romania si impactul social si de mediu al inchiderii minelor de uraniu in ultimii ani.

Industria nucleara, dependenta de exploatarea uraniului, a reprezentat atat in perioada comunista, cat si in prezent o forta economica in stare să marginalizeze alternativele de dezvoltare durabila, mai ales pentru tarile in curs de dezvoltare. Fotografiile realizate ne prezinta un spatiu mort al Romaniei, peisaj dezolant si secretomanie, urmare a celor peste 25 de ani de exploatare.

Perioada de implementare a proiectului: iulie 2010 – iunie 2011

Finantator: Fundatia pentru Parteneriat Cehia

Aricole conexe: Investitiile in sectorul nuclear – 3 studii de caz

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *