dezvoltare-regionala

Participarea publicului la dezvoltarea durabila regionala in Romania si Bulgaria [2006-2008]

Scop: Proiectul isi propune formarea unei coalitii puternice de ONG-uri in Romania si Bulgaria capabila sa utilizeze eficient fondurile structurale si de coeziune pentru realizarea unei dezvoltari durabile.

Obiectivele proiectului:
– sa creeze 4 retele regionale de ONG-uri si grupuri ale societatii civile (2 in Romania si 2 in Bulgaria) care vor influenta planurile de dezvoltare regionala in concordanta cu principiile dezvoltarii durabile si a interesului public;
sa promoveze conceptul de “Agenda Verde” si sa deruleze activitati de acest tip in Romania si Bulgaria, in cele 2 regiuni din fiecare tara, conform criteriilor fondurilor structurale si de coeziune;
– sa implice organizatiile neguvernamentale din Romania si Bulgaria intr-o retea internationala de ONG-uri care sa determine Comisia Europeana sa promoveze utilizarea durabila a fondurilor structurale si de coeziune.

Activitati specifice:
– intalniri de evaluare intre partenerii din proiect;
– asistenta pentru organizatiile partenere la nivel local;
– asistenta pentru organizatiile partenere la nivel regional;
– asistenta pentru managementul local;
– organizarea unui seminar axat pe conceptele de “fond structural”, “fond de coeziune” si “watchdog”;
– crearea unor grupuri regionale de monitorizare;
– derularea unor activitati specifice grupurilor regionale de monitorizare – newsletters, publicatii si forumuri regionale;
– activitati specifice la nivel national: intalniri ale membrilor grupului national de monitorizare, un seminar cu participarea partenerilor din tara pe tema fondurilor europene, buletine de informare, publicatii si rapoarte;
– sesiuni de instruire in vederea cresterii capacitatii institutionale a ONG-urilor;
– realizarea de publicatii in cadrul proiectului
– seminar de lansare a “Agendei Verzi’ si vizite de studiu;
– crearea unor grupuri de lucru;
– activitati din cadrul “Agendei Verzi” la nivel local ;
– un seminar cu participarea partenerilor din tara pe tema “Agendei Verzi”;
– vizite de studiu in Europa Centrala;
– vizite de studiu in Olanda si Belgia (Bruxelles);
– participarea ONG-urilor din Romania si Bulgaria la activitatile retelelor internationale;

TERRA Mileniul III – responsabila pentru implementarea proiectului in regiunea Sud Muntenia

Zona Sud Muntenia este formata din 7 judete: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, o regiune cu un ridicat potential turistic si, in acelasi timp, cu o activitate industriala care contribuie cu 31% la produsul intern brut (PIB). Regiunea va atrage cu siguranta fonduri europene considerabile in viitorul apropiat, dar, desi exista cateva structuri precum Agentia de Dezvoltare Regionala care sa administreze aceste fonduri, este nevoie de transparenta si utilizarea durabila a acestor fonduri. Numarul ONG-urilor de mediu active pe probleme de dezvoltare durabila este foarte scazut si acestea activeaza numai la nivel local. Majoritatea partenerilor locali inca n-au fost identificati, iar activitatile din cadrul proiectului se vor derula mai intai cu organizatii din judetele Ialomita, Calarasi, Teleorman si Giurgiu.

Grupuri tinta:

• ONG-urile si comunitatile locale;
• Autoritatile locale, institute si grupuri de interes la nivel local;
• Agentii de dezvoltare regionale, autoritati regionale, comitete de dezvoltare regionala, Comisia Europeana (Directoratul General Regional si Directoratul General de Mediu)

Partenerii TERRA Mileniul III in acest proiect:
1. Milieukontakt – Olanda.

Este o organizatie neguvernamentala infiintata in 1998 al carei obiectiv este consolidarea capacitatii ONG-urilor de mediu din Europa Centrala si de Est si a celor din noile state membre UE de a influenta politicile de mediu in tarile lor.

2. BlueLink – Bulgaria

Este o retea virtuala formata din 7 organizatii de mediu ale societatii civile, care functioneaza din 1998, oferind servicii prin intermediul internetului pentru toate problemele legate de mediu, resurse naturale si dezvoltare durabila in Bulgaria.

3. Centrul Public pentru Mediu si Dezvoltare Durabila – Bulgaria
Organizatia a fost fondata in 1996 cu scopul de a promova procesul de dezvoltare durabila in sistemul “individ-societate-mediu”, reevaluand aspectele ce tin de ecologie, economie, etica si sanatate, in Bulgaria cat si in alte tari est-europene.

4. Earth Forever – Bulgaria
Principalele activitati ale acestei organizatii includ:
• actiuni practice pentru imbunatatirea calitatii mediului,
• derularea de proiecte educationale si cresterea gradului de constientizare pe probleme de mediu,
• recomandari pentru institutii publice,
• organizarea unor campanii de informare.

5. Focus Eco Center – Romania

A fost prima organizatie din Romania care a creat un centru de educatie ecologica si un program de management integrat al apei. Focus Eco Center este una dintre cele 3 organizatii care au initiat elaborarea unei strategii durabile pentru municipiul Targu-Mures, au contribuit la realizarea “Agendei Verzi pentru Targu Mures” si a initiat crearea unei coalitii locale de ONG-uri, numita Alter Eco.

6. AGORA – grup de lucru pentru dezvoltare durabila

Scopul acestei organizatii neguvernamentale este sa deruleze activitati concrete si programe de educatie ecologica in spiritul principiilor dezvoltarii durabile, prin care sa contribuie la imbunatatirea calitatii mediului.

Articole conexe:

Dezvoltare_durabila_Sud_Muntenia_newsletter_1__aprilie_2006_

Dezvoltare_durabila_Sud_Muntenia_newsletter_2__august_2006_

Dezvoltare durabila Muntenia Sud newsletter 4 [februarie 2008]

Dezvoltare durabila Sud Muntenia newsletter ( 3 aprilie 2007)

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *