Raport Anual 2016

[tab] [tab_item title=”Despre noi”]

TERRA Mileniul III este o organizatie de protectie a mediului ce promoveaza programe de dezvoltare sustenabila la nivel national si international in domeniile energie, transport si schimbari climatice. Principala activitate a Fundatiei TERRA Mileniul III se inscrie in domeniul schimbarilor climatice. Lucram pentru a imbunatati politicile in acest sector si pentru a ajuta oamenii sa se adapteze la efectele schimbarilor climatice.

Concret, activitatile TERRA III urmaresc trecerea de la combustibilii fosili si energia nucleara catre eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile de energie, de la transportul auto catre forme de transport durabil si nepoluant, de la produse si consumuri nesustenabile catre noi tehnologii si produse prietenoase cu mediul.

In cei 17 ani de existenta, Fundatia TERRA Mileniul III a desfasurat cu succes peste 100 de proiecte axate pe energie, transport, politici publice si educatie. Pentru implementarea acestora, am colaborat cu peste 80 de organizatii si institutii din Romania si peste 50 din Europa. Credem ca schimbarea va fi adusa de generatiile viitoare. De aceea, am implicat in proiectele noastre peste 50 de scoli din tara si peste 1.500 de copii.

Datorita increderii finantatorilor in activitatea si rezultatele organizatiei, am reusit sa atragem finantari nerambursabile de peste 500.000 euro in ultimii 3 ani, ce s-au materializat in:

  • Programe de protectie a mediului inconjurator, la nivel local, regional si global, cu preponderenta cele legate de reducerea efectelor schimbarilor climatice;
  • Studii asupra principalelor probleme de mediu din Romania;
  • Publicatii destinate autoritatilor publice si populatiei, cu strategii si solutii practice de adaptare la efectele schimbarilor climatice.
  • Activitati educationale pentru copii si adulti in cadrul colaborarilor cu autoritati publice si organizatii internationale similare in domeniul social, educational si al protectiei mediului;
  • Promovarea participarii cetatenilor, in special a tinerilor, la procesul de luare a deciziilor si la rezolvarea problemelor de mediu;
  • Programe de prevenire a impactului negativ al unor proiecte publice sau private asupra mediului si comunitatilor.

Fundatia TERRA Mileniul III activeaza cu succes in urmatoarele domenii:

Energie

Energia este principalul motor al oricarei industrii. Romania se bazeaza in proportie de 60% pe energia obtinuta din combustibili fosili. Odata cu epuizarea rezervelor nationale, estimata pentru urmatorii 30 de ani, economia romaneasca va intra in criza, daca nu actionam in acest sens. Activitatile curente ale Fundatiei TERRA Mileniul III in domeniu, promoveaza trecerea de la combustibilii fosili si energie nucleara la eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile de energie. In acelasi timp, desfasuram campanii si activitati ce promoveaza eficienta energetica ca prima masura in asigurarea unei energii durabile si diseminam exemplele de succes in utilizarea surselor regenerabile de energie, precum si participare publica in elaborarea politicilor nationale din domeniul energetic.

Nuclear

Atata vreme cat nestiinta si neputinta noastra de a solutiona problemele energeticii nucleare vor ramane in grija generatiilor viitoare, energia nucleara nu poate fi considerata o solutie in sprijinul dezvoltarii durabile. De la aceasta premisa pornesc toate activitatile Fundatiei TERRA Mileniul III in domeniul energiei nucleare, care, in marea lor majoritate, se concentreaza pe o reafirmare justificata a pozitiei impotriva construirii unor noi reactoare nucleare si pentru inchiderea treptata a celor existente. Romania are un potential imens de economisire a energiei precum si resurse considerabile de energie regenerabila, a caror valorificare este mult mai viabila din punct de vedere economic si nu are impact negativ asupra mediului si sanatatii.

Transport

In domeniul transporturilor, proiectele Fundatiei TERRA Mileniul III urmaresc implementarea unor masuri legislative care sa asigure un nivel cat mai scazut al emisiilor de gaze cu efect de sera, al poluarii aerului si al celei fonice, autovehicule „curate” si politici de transport care sa incurajeze eficienta energetica si un comportament responsabil al utilizatorilor, precum si politici de taxare in care principiul „poluatorul plateste” sa fie aplicat, fara a sanctiona societatea in ansamblul ei. De asemenea, incurajam participarea publica in procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiecte de infrastructura de transport, pentru a reduce impactul negativ social si de mediu al acestora. In acelasi timp, sprijinim dezvoltarea unui sistem de transport public sustenabil si incurajam mersul cu bicicleta sau pe jos.

Educatie ecologica

Prin proiectele noastre ne asiguram ca oferim cunostintele, deprinderile, motivatiile si valorile necesare copiilor si tinerilor pentru a intelege influenta comportamentului lor asupra mediului. Credem ca implicarea activa a profesorilor si elevilor pentru atingerea obiectivelor propuse in cadrul fiecarui proiect in parte implementat de Fundatia TERRA Mileniul III va contribui la cresterea gradului de constientizare a acestora referitor la fenomenul schimbarilor climatice si la importanta contributiei lor la diminuarea efectelor acestora.

Fonduri Structurale

Din multitudinea de fonduri ale Uniunii Europene, fondurile structurale si de coeziune sunt instrumente prin care se urmareste atingerea unei coeziuni economice si sociale la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea de programe care sa satisfaca nevoile din domeniile mediu, social si dezvoltare economica.Fundatia TERRA Mileniul III contribuie la implementarea politicii de coeziune in Romania, prin expertiza si deprinderile dobandite, prin asigurarea accesului la informatie, participarea publicului in procesele de programare si monitorizare a fondurilor structurale, precum si monitorizarea independenta a implementarii proiectelor.

Informatii suplimentare sunt disponibile la: http://terramileniultrei.ro/domenii-de-expertiza/

Multumim pe aceasta cale si voluntarilor:

[/tab_item] [tab_item title=”Echipa”]

LaviniaLavinia ANDREI – presedinte

Lavinia este liderul Fundației și expert în schimbari climatice. A absolvit secția de Energetică Industrială din cadrul Facultății de Energetică a Universității Politehnica din București și numeroase cursuri postuniversitare internaționale (Conducere și dezvoltare în domeniul mediului, Managementul relațiilor cu publicul, Elaborare propuneri proiect, Activist de lobby). Lavinia are o personalitate puternică și este foarte devotată muncii sale.

florina_mic_thumbFlorina VOICU  – coordonator proiect

Florina este absolventă a Facultații de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universitații Spiru Haret”. Deși este licențiată în filologie, în cadrul Fundației TERRA Mileniul III și-a descoperit o nouă vocație, aceea de om al cifrelor. Gestionează cu succes bugetul organizației și se ocupă de managementul financiar al proiectelor. Este foarte ordonată, nu uită nimic niciodată și colegii o consideră memoria internă” a organizației. Realizează majoritatea activităților administrative ale Fundației și sprijină ceilalți membri ai echipei în orice moment.

lili grayLiliana NICHITA – manager de proiect & trainer

Liliana este inginer chimist la baza dar are o experienta vasta in legislatia nationala in domeniul protectiei mediului, rezultatul celor 15 ani petrecuti ca si consilier la Ministerul Economiei si este expert in domeniul gestionarii deseurilor lucrand de asemenea in acest doemniu aproximativ 8 ani. La TERRA Mileniul III organizeaza traininguri si cursuri, si manageriaza proiecte din domeniul prevenirii risipei alimentare si a gestionarii deseurilor.

adrian-badilaAdrian BADILA – coordonator proiect

Adrian este inginer de electrotehnică (Universitatea Politehnică București) și a absolvit programul de Master în Administrație Publică (Universitatea Bucureș?, Facultatea de Sociologie). A absolvit cursuri de specializare în SUA – în domeniul administrației publice, și în state ale Uniunii Europene – în domeniile protecția mediului, managementul conflictelor, dezvoltare durabilă, administrație publică, planificare strategică, formare de formatori, accesarea fondurilor europene. Adrian lucrează de peste 18 ani ca formator și de peste 11 ani ca și consultant în domeniile dezvoltare durabilă, administrație publică, managementul conflictelor și este membru fondator al Asociației profesionale COLEGIUL MEDIATORILOR.

madalina enacheMadalina Enache – coordonator proiect

Mădălina a absolvit Facultatea de Litere specializarea Comunicare Socială și Relații Publice din cadrul Universității Bucuresti și în prezent urmează cursurile Facultății de Drept la Universitatea Titu Maiorescu. După ce a lucrat câțiva ani în domeniul privat, a realizat, în cadrul activităților de voluntariat la care a participat, că pentru a fi eficient la locul de muncă trebuie să crezi în ceea ce faci, să faci cu suflet și să iți poți susține cu argumente pertinente cauza, motiv pentru care a ales Mădălina ENACHE să facă parte din echipa Terra Mileniul III.

blackLucian STIRB – specialist comunicare

Lucian a absolvit jurnalismul la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj- Napoca și a petrecut zece ani în presă, în mare parte la posturi de radio din Cluj și București. A încercat întotdeauna să facă informația accesibilă celor interesați și să o prezinte cât mai limpede posibil. Acum face același lucru la TERRA Mileniul III, doar că destinatarii nu sunt ascultatorii unui post de radio, ci foștii colegi din presă și vizitatorii paginilor de internet.

 

[/tab_item] [tab_item title=”Proiecte – Educatie pentru mediu”]

1. eSchool4S[2014-2016]

Scopul proiectului eSchool4S este de a crea o retea internationala cu implicarea factorilor interesati din sectorul educatiei, a institutiilor de formare a profesorilor, a scolilor si profesorilor, in vederea dezvoltarii, testarii si diseminarii conceptelor inovatoare de e-teaching pentru licee din regiunea Dunarii.

Obiectivele retelei eSchool4S sunt urmatoarele:

  1. Initierea si dezvoltarea durabila a unei retele regionale de factori interesati si factori de decizie de la nivel national;
  2.  Crearea unei platforme operationale pentru cooperare regionala si schimb de informatii, opinii, know-how si de experienta intre proiecte si programe, precum si intre profesori si institutiilor de formare a profesorilor din toate tarile din regiunea Dunarii;
  3. Cresterea gradului de constientizare a factorilor de decizie, precum si a profesorilor privind implementarea ESD (i.e. Education for Sustanable Development) intr-un cadru interdisciplinar in contextul integrarii europene si cooperarii regionale;
  4. Realizarea unui raport (si a actualizarilor anuale) privind inovarea in domeniile tematice abordate de reteaua eSchool4S;
  5. Dezvoltarea si demonstrarea utilitatii unor metode si instrumente inovatoare pentru proiectarea si implementarea de cursuri bazate pe platforme web interactive si de proiecte virtuale realizate in parteneriat care sa implice profesori si elevi din diferite tari din regiunea Dunarii;
  6. Aplicarea conceptelor de e-teaching si a materialelor elaborate in comun in clasele din cadrul platformei web eSchool4S;
  7. Monitorizarea si evaluarea continua a dezvoltarii retelei eSchool4S si a activitatilor sale;
  8. Promovarea eficienta a retelei eSchool4S si diseminarea ulterioara a rezultatelor acesteia.

Grupuri tinta:

  • Institutii nationale/regionale din sectorul educatiei;
  • Institutii de formare a profesorilor;
  • Inspectori scolari, directori de unitati de invatamant;
  • Profesori;
  • Elevi.

Perioada de implementare:

Ianuarie 2014 – Decembrie 2016

Coordonator:

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ-Germania)

Parteneri:

Landesakademie für Fortbildung/Personalentwicklung an Schulen (LAK-Germania), Pädagogische Hochschule Tirol (PHT-Austria), College of Nyíregyháza (TTC-Ungaria), Academia Istropolitana Nova (AIN-Slovacia), e-code Education for Continuous Development (ECD-Slovacia), Aquilonis d.o.o. consultancy for business and management (L3A-Croatia), Faculty of Philosophy, University of Belgrade (UBG-Serbia), Aprilov National High School (APG-Bulgaria), TERRA Mileniul III Foundation (TMI-România).

Finantator:

Comisia Europeana – Programul Comenius

Website:

www.eSchool4S.eu

2. Eco-Educ– Centru pentru Eco-Educatie Telega[2016-2017]

Copiii din mediul rural au acces limitat la educatie informala si la mijloace de petrecerea vacantei dincolo de localitatea lor.

TERRA III are un sediu secundar in comuna Telega Prahova – o constructie ecologica de tip dom geodezic pe care doreste sa il transforme intr-un centru educational.

Rezultate asteptate:

  • 1 centru pentru Eco-educatie in comuna Telega
  • 200 de elevi si tineri instruiti pe teme ce vizeaza managementul deseurilor, managementul apei, utilizarea eficienta a energiei, agricultura durabila etc
  • Dintre care 50% copii din mediul rural, preponderent din comunele Telega si Scorteni
  • 1 film de promovare a proiectului

Perioada de implementare: octombrie 2016 – septembrie 2017

Grupul tinta: elevi 5 – 18 ani si tineri pana in 25 ani

Activitati:

  • Lansarea Centrului pentru Eco-Educatie
  • Dotarea centrului cu echipamente si materiale
  • Realizare parteneriate cu scolile din comunitatile invecinate
  • 4 – 6 Ateliere tematice in care copiii vor avea ocazia sa invete de la experti in domeniile mentionate, modalitati practice de dezvoltare durabila in comunitatea locala: Deseuri, Energie, Apa, Agricultura, Etc
  • Activitati educationale in saptamana „Scoala Altfel”
  • „Tabara de acasa” pentru copiii din comunitate – in cadrul careia se vor desfasura activitati la centru timp de 1 saptamana insa copiii seara se vor intoarce la casele lor. Selectia copiilor tine cont de implicarea elevilor in activitatile proiectului si starea materiala a familiei din care provine elevul.
  • Diseminarea proiectului
  • Realizare film de promovare (film de 5-10 minute ce va surprinde activitatile derulate in cadrul proiectului)
  • Comunicare FB, site TERRA etc
  • Comunicat de presa lansare centru
  • Eveniment de inchidere proiect

Buget:

12 000 euro

Finantator: HIPERMARKETURILE  Auchan prin Fundatia Auchan pentru tineri

3. Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice [2016–2017]

Proiectul isi propune cresterea nivelului de educatie privind cauzele si efectele schimbarilor climatice in Romania. Prin intermediul proiectului “Tinerii Ambasadori in lupta cu Schimbarile Climatice” vom putea invata cat mai multi copii cum se previna sau sa gaseasca metode de adaptare la schimbarile climatice. Acest lucru le va fi util si in viitor, in vederea identificarii unor noi profesii caracteristice economiei verzi sau economiei circulare, care sunt noile modele de dezvoltare europeana.Proiectul Tinerii Ambasadori in lupta cu schimbarile climatice este la a 6-a editie dezvoltand competente privind schimbarile climatice unor sute de profesori si elevi din toata tara. Proiectul se desfasoara la nivel national iar profesorii vor fi selectati din toate regiunile tarii.

Obiective:

  • Cresterea gradului de instruire si implicare a 30 de profesori din cadrul ciclului gimnazial in activitati educationale privind combaterea cauzelor si efectelor schimbarilor climatice.
  • Implicarea a aproximativ 600 de elevi de gimnaziu pentru a gandi si actiona in vederea reducerii cauzelor si efectelor schimbarilor climatice si a se adapta la efectele acestora.
  • Cresterea gradului de constientizare a populatiei

Grupuri tinta:

  • elevi, profesori, membri ai comunitatilor locale;
  • inspectori scolari, directori de unitati de invatamant;
  • autoritatile de la nivel local si national din sectorul educatiei.

Activitati:

  • Curs on-line pentru profesori de gimnaziu – Introducere in Schimbarile Climatice
  • TERRA Mileniul III a dezvoltat in 2015 pe o platforma Moodle, un curs online de introducere in tematica Schimbarilor Climatice. Acest mijloc de instruire de la distanta invatarea prin limitarea costurilor si reducerea amprentei de carbon.
  • Asistenta pentru profesori in vederea dezvoltarii modului de curs privind schimbarile climatice
  • Echipa TERRA III va acorda asistenta profesorilor selectati in vederea dezvoltarii continutului cat si a mijloacelor de educatie non formala pe care le pot utiliza cu elevii in cadrul modulelor ce privesc atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice.
  • Educatie in scoli privind combaterea cauzelor si efectelor schimbarilor climatice
  • Profesorii instruiti in cadrul acestui proiect, precum si alti profesori instruiti in editiile anterioare vor fi invitati sa desfasoare un modul de 2 – 4 ore cu elevii la clasa.
  • Dezvoltarea de campanii de constientizare privind cauzele si efectele schimbarilor climatice la nivel local.

Beneficiind de experienta din anii anteriori vom invita profesorii implicati in proiect sa dezvolte campanii locale de constientizare impreuna cu elevii instruiti fie pentru alti elevi din scoala lor, fie pentru rudele elevilor sau pentru cetatenii din comunitate. Campaniile vor fi inscrise intr-o competitie, iar cele mai bune 3 campanii vor fi premiate.

Perioada de implementare:

Noiembrie 2016 –  Decembrie 2017

Coordonator:

Fundatia TERRA Mileniul III

Finantatori:

Proiectul beneficiaza de sprijinul Profi Romania, al Ambasadei Olandei in Romania si al Moore Stephen KSC.

4. Prea bun pentru a fi risipit [2016–2017]

„Prea bun pentru a fi risipit” este un proiect educational privind deșeurile alimentare destinat elevilor si sponsorizat de Auchan International Hypermarkets

Obiective:

  • Informare, educare si constientizare privind risipa de alimente pentru 300 de elevi  din 5 scoli
  • Constientizarea comunitatii locale privind deseurile alimentare

Grup tinta: 300 de elevi intre 10 si 18 ani

Perioada de implementare: octombrie 2016 – septembrie 2017

Activitati prevazute:
• Parteneriate cu 5 scoli din Bucuresti

  • 4 ore x 5 scoli despre deșeuri alimentare
  • Concurs pentru elevi „Campanie de promovare a unuia sau a mai multor masuri impotriva risipei de alimentare prin metode artistice” – (desen, pictura, spot audio)
  • Campania audio in magazinele Auchan
  • Expozitie in magazinele de lucrari din concurs in magazinel Auchan
  • Diseminarea proiectului

Coordonator: Fundatia TERRA Mileniul III

Finantator: HIPERMARKETURILE  Auchan prin Fundatia Auchan pentru tineri

5. Eco-Educ– Centru pentru Eco-Educatie Telega[2016-2017]

Copiii din mediul rural au acces limitat la educatie informala si la mijloace de petrecerea vacantei dincolo de localitatea lor. TERRA III are un sediu secundar in comuna Telega Prahova – o constructie ecologica de tip dom geodezic pe care doreste sa il transforme intr-un centru educational.

Rezultate asteptate:

  • 1 centru pentru Eco-educatie in comuna Telega
  • 200 de elevi si tineri instruiti pe teme ce vizeaza managementul deseurilor, managementul apei, utilizarea eficienta a energiei, agricultura durabila etc
  • Dintre care 50% copii din mediul rural, preponderent din comunele Telega si Scorteni
  • 1 film de promovare a proiectului

Perioada de implementare: octombrie 2016 – septembrie 2017

Grupul tinta: elevi 5 – 18 ani si tineri pana in 25 ani

Activitati:

  • Lansarea Centrului pentru Eco-Educatie
  • Dotarea centrului cu echipamente si materiale
  • Realizare parteneriate cu scolile din comunitatile invecinate
  • 4 – 6 Ateliere tematice in care copiii vor avea ocazia sa invete de la experti in domeniile mentionate, modalitati practice de dezvoltare durabila in comunitatea locala: Deseuri, Energie, Apa, Agricultura, Etc
  • Activitati educationale in saptamana Scoala Altfel

„Tabara de acasa” pentru copiii din comunitate – in cadrul careia se vor desfasura activitati la centru timp de 1 saptamana insa copiii seara se vor intoarce la casele lor. Selectia copiilor tine cont de implicarea elevilor in activitatile proiectului si starea materiala a familiei din care provine elevul.

  • Diseminarea proiectului
  • Realizare film de promovare (film de 5-10 minute ce va surprinde activitatile derulate in cadrul proiectului)
  • Comunicare FB, site TERRA etc
  • Comunicat de presa lansare centru
  • Eveniment de inchidere proiect

Buget: 12 000 euro

Finantator: HIPERMARKETURILE  Auchan prin Fundatia Auchan pentru tineri

 

[/tab_item] [tab_item title=”Proiecte – Energie”]

1. Monitorizarea domeniului nuclear in Romania [2016-2017]

Autoritatile din regiune insista pe dezvoltarea energiei nucleare desi trendul nu este unul ascendent pentru industrie. Problemele ce tin de securitate in operare precum si in cazul unor accidente nu sunt abordate in mod corespunzator. Politicile europene nu sunt implemente in totalitate iar transparenta in domeniu este nesatisfacatoare. La toate acestea se adauga necunoscutele ce tin de efectele radiatiilor asupra sanatatii si eventuale pericole de securitate.In acest context Romania se incapataneaza sa definitiveze un parteneriat cu investitori chinezi pentru dezvoltarea a doua reactoare noi pe situl de la Cernavoda. Un grup de ong-uri din centrul si estul Europei monitorizeaza domeniul nuclear din regiune cu accent pe dezvoltarea reactoarelor noi si prelungirea duratei de viata a acestora, dar si efectuarea unor studii referitoare la siguranta si sanatate.

Obiective:

  1.  Activitati de monitorizare privind deseurile radioactive si a cheltuielile de combustibil nuclear in Romania si in Europa;
    2. Participarea si diseminarea cu privire la securitatea nucleară și activismul anti-nuclear;
    3. Diseminarea informatiilor cu privire la consecintele radiatiilor de nivel scazut si efectele lor asupra protectiei impotriva radiațiilor;
    4. Monitorizarea si schimbul de informatii cu privire la EIM privind Paks II;
    5. Monitorizarea si raportarea cu privire la procedura de ajutor de stat in Romania pentru Cernavoda 3 si 4 si in Europa.
    6. Construirea capacitatii de a grupului anti-nuclear din Craiova.

Grupuri-tinta

  • Autoritatile de reglementare in domeniul nuclear
  • Autoritati publice nationale si regionale, comunitatile locale afectate de constructia depozitului de deseuri de la Kozloduy
  • Publicul general
  • ONG-uri interesate de monitorizarea investitiilor publice in domeniul nuclear (Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda)
  • Mass-media

Perioada de implementare:

Iulie 2016 – Iunie 2017

Finantator:  Ministerul Mediului din Austria

 

[/tab_item] [tab_item title=”Proiecte – Politici publice”]

1. Orase Verzi–Regiuni Verzi[2015–2017]

Proiectul “Orase Verzi – Regiuni Verzi” isi propune sa elaboreze un parteneriat durabil intre partenerii elvetieni si romani cu scopul de a contribui la identificarea unor solutii potrivite pentru tranzitia catre o economie verde cu focus catre economia verde la nivel local/regional, ca o necesitate derivata din frecventa si amploarea fenomenelor asociate cu schimbarile climatice atat in Romania, cat si in lume.

Obiective:

  • Cresterea nivelului de informatii al autoritatilor locale romane in legatura cu economia verde si a expertizei privind dezvoltarea urbana cu emisii scazute;
  • Cesterea capacitatii autoritatilor locale de a elabora si implementa politici publice responsabile din punct de vedere al climei;
  • Imbunatatirea nivelului de cooperare dintre municipii si regiuni verzi din Romania si Elvetia.

Activitati principale:

  • Seminarii pentru factorii locali de decizie privind economia verde pentru orasele verzi si seminarii tematice privind reducerea de GES şi trecerea de la nivel local la nivel regional;
  • Sesiune de training privind inventarul de GES pentru expertii locali;
  • Vizita de studiu in Geneva si zona Lausanne (Suisse Romande);
  • Oraşe Verzi – Brosura cu Povesti de Succes;
  • Cautarea celor mai bune potentiale proiecte verzi din Romania;
  • Dezvoltarea unor planuri de actiune pentru 5 orase verzi;
  • Conferinta Internationala “Orase Verzi – Regiuni Verzi”;
  • Vizibilitatea proiectului si diseminarea informatiilor – presa, site-uri, newsletter etc.

Grupul ţinta:

  • Factori de decizie locali;
  • Functionari publici;
  • Angajati in cadrul companiilor pentru servicii publice care apartin de administratia locala.

 

Coordonator: Fundatia TERRA Mileniul III

Partenerii:  R20 – Regiuni pentru Actiuni Climatice si Asociatia Municipiilor din Romania (AMR).

Perioada: aprilie 2015 – aprilie 2017

Finantator:

Proiectul Orase Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions)  este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este 277.565,00 CHF, din care 28.116 CHF reprezinta contributie proprie a partenerilor.

Mai multe detalii despre granturile elvetiene pe www.swiss-contribution.ro si www.swiss-contribution.admin.ch/romania

 

2. Dezvoltare durabila a comunitatilor locale prin colectarea selectiva eficienta a deseurilor[2015–2016]

Proiectul isi propune sa gaseasca solutii viabile de imbunatatire a politicilor actuale de colectare selectiva si valorificare a deseurilor in municipiile din Romania cu ajutorul participarii civice. Solutiile identificate prin acest proiect au menirea de a ajuta la indeplinirea obiectivelor Strategiei Nationale de Gestionare a  Deseurilor 2014 – 2020 in privinta  instruirii si educarii populatiei in domeniul gestionarii deseurilor.Proiectul vizeaza sprijinirea dezvoltarii durabile prin cresterea participarii publice la procesul decizional privind designul sistemelor de colectare selectiva si valorificare a deseurilor din mediul urban si implicit cresterea gradului de colectare selectiva a deseurilor.

Principalele obiective:

  • Identificarea unor mecanisme eficiente de punere in aplicare a obiectivului Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor 2014 – 2020 privind imbunatatirea participarii publicului la luarea deciziei de mediu prin programe de instruire si educare a populatiei in domeniul gestionarii deseurilor;
  • Cresterea implicarii cetatenilor si a organizatiilor societatii civile din mediul urban la eficientizarea politicilor publice de colectare selectiva a deseurilor (organizatii neguvernamentale, asociatii de proprietari ale blocurilor si cetateni);
  • Consolidarea capacitatii organizationale a aplicantului in promovarea de politici publice eficiente in domeniul dezvoltarii durabile prin colectare selectiva/valorificare a deseurilor prin oferirea de expertiza de monitorizare a aplicarii acestor politici si de masurare a calitatii serviciilor publice din domeniu si participare publica in procesul decizional, in comunitatile urbane din Romania.

Grupul tinta:

  • Cetatenii prin intermediul a diferite activitati de consultare publica,
  • Organizatii neguvernamentale locale prin activitati de crestere a capacitatii de implicare in procesele decizionale
  • Municipii care vor participa in cadrul evaluarii nationale privind stadiul actual al colectarii selective a deseurilor si care vor beneficia de masurile de imbunatatire a gradului de colectare selectiva in urma procesului de consultare cu cetatenii.

Activitati principale:

  • Realizarea unui studiu diagnoza la nivel national privind atingerea tintelor de valorificare;
  • Organizarea unei sedinte metodologice privind scenariile de colectare selectiva;
  • Derularea unei campanii de consultare publica;
  • Derularea unei campanii de promovare si implicare cetateneasca;
  • Organizarea unei conferinte nationale;
  • Comunicarea in presa a activitatilor realizate in proiect.

 

Perioada de implementare: aprilie 2015 – aprilie 2016

Coordonator: Institutul pentru Politici Publice.

Parteneri: Fundatia Terra Mileniul III si Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat.

Finantator: EEA Grants prin Fondul ONG in Romania

[/tab_item] [tab_item title=”Proiecte – Dezvoltare durabila”]

1.Economia Sociala si Solidaritatea: abordare sustenabila de dezvoltare in Anul European al Dezvoltarii 2015 si dincolo de acesta[2015-2017]

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la identificarea unei solutii coerente si cuprinzătore la provocarile globale pe care le implica reducerea saraciei si dezvoltarea durabila, asigurand o viata decenta tuturor pana in anul 2030. Proiectul va fi implementat în 46 de teritorii din 23 de ţări. Obiectivul specific consta in sporirea competentelor retelelor de dezvoltare si a retelelor de economie sociala si solidaritate in cele 46 de teritorii privind rolul pe care economia sociala si solidaritatea il pot juca in lupta globala impotriva saraciei si in promovarea unui stil de viata durabil.

Grupurile tinta:

  • O.N.G.-uri care activeaza deja in retele de cooperare internaţionala;
  • Comitetele de economie sociala si solidaritate;
  • Autoritati locale care activeaza in domeniul dezvoltarii cooperarii, planificarii locale si economiei;
  • Alte organizatii ale societatii civile.

Activitati:

  • Identificarea de exemple de buna practica in cele 9 tari in curs de dezvoltare si in cele 46 de teritorii din Europa incluse in proiect;
  • Realizarea de workshopuri si de evenimente locale pe tematica economiei sociale;
  • Realizarea de materiale video si grafice specifice;
  • Desfasurarea de sesiuni de training;
  • Realizarea de festivale de film in cele 46 de teritorii incluse in proiect;
  • Activitati de advocacy si lobby;
  • Realizarea unei harti online interactive cu cele mai semnificative initiative din domeniul economiei sociale.

Coordonator: COSPE (Cooperazione per lo Sviluppo dei Paesi Emergenti), Italia.

Parteneri: TERRA Mileniul III Foundation (România), Südwind Agentur (Austria), INKOTA-netzwerk (Germania), DEŠA-Dubrovnik (Croaţia), KOPIN (Malta), Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (Spania), Zwiazek Stowarzyszen Polska Zielona Siec (Alliance of Associations Polish Green Network – PGN)  in Polonia, Ekumenicka akademie Praha Europe (Cehia), Fair Trade Hellas  (Grecia), NGO Mondo (Estonia), Balkan Institute for Labour and Social Policy (Bulgaria), CARDET  (Cipru), Pro Ethical Trade Finland (PETF)/ Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) în Finlanda, Ressources Humaines Sans Frontières (RHSF) in Franta, The Co-operative College and Think Global (U.K.), Cromo Foundation si Foundation for Development of Democratic Rights –DemNet- in Ungaria, Instituto Marquês de Valle Flôr (IMVF) in Portugalia, Slovak Centre for Communication and Development in Slovacia, Mirovni institut – Institut za sodobne družbene in politične študije / Peace Institute – Institute for Contemporary Social and Political Studies în Slovenia, Action pour le Développement ASBL- SOS FAIM in Belgia, Green Liberty (Zaļā brīvība) in Letonia, Waterford One World Centre in Irlanda.

Finantator: EuropeAid/134863/C/ACT/MULTI

Buget: 100.895,78 euro, din care 15.151,30 euro reprezintă contribuţia proprie.

2. Solutii eco-inovatoare pentru dezvoltare rurala durabila[2015-2016]

Proiectul Solutii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurala Durabila propune valorificarea potentialului terenurilor neexploatate, degradate sau nepotrivite culturilor agricole, prin cultivarea plantelor „energetice” rezistente, cu impact economic pozitiv si de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Proiectul propune cresterea gradului de informare si constientizare a comunitatilor rurale privind independenta energetica la lucrari agricole si in gospodarie, prin utilizarea biocarburantilor din plante energetice si valorificarea biomasei ramase pentru hrana animalelor.

Obiective:

  • Cresterea gradului de informare si constientizare a minim 5 comunitati rurale din 5 judete privind solutii eco-inovative de producere a biocarburantului la nivel local, oportunitati de exploatare a plantelor energetice rezistente  in contextul schimbarilor climatice;
  • Dezvoltarea unui proiect demonstrativ pentru producerea biocarburantului (600 l) din cultura de camelina, de pe o suprafata de teren degradat si/sau contaminat (2ha) din cel putin un ciclu de productie (4 t);
  • Cresterea gradului de implicare a aproximativ 10 ONG-uri si a aproximativ 20 de fermieri in dezvoltarea politicilor publice privind biocombustibilii.

Grupul tinta:

  • Fermieri
  • Comunitati locale
  • Studenti de la Universitatea Agronomica, voluntarii ai centrului Biotechgen
  • ONG-uri de mediu

Activitati principale:

  • Elaborare unei brosuri de promovare a culturii plantelor energetice si a uneia cu rezultatele proiectului
  • Analize de calitate a solului inainte de insamantare si dupa recoltare;
  • Insamantare si recoltare;
  • Proiect demonstrativ pentru producerea biocombustibilului la scara redusa;
  • Vizite de lucru, seminarii : „Camelina: avantajele cultivarii si a utilizarii acesteia in productia de biocombustibili”;
  • Campanie de advocacy la nivelul factorilor de decizie pentru reglementarea sectorului;

 

Perioada de implementare: aprilie 2015 – iunie 2016

Coordonator: Asociatia Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN

Parteneri: Terra Mileniul III, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI

[/tab_item] [tab_item title=”Evenimente”]

1. 30 de ani de la Cernobil

In 2016 s-au implinit 30 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobyl. Data de 26 aprilie 1986 va ramane in istorie ca unul dintre cele mai dureroase semnale de alarma vizavi de cat de periculoasa poate fi energia nucleara. In memoria victimelor dar si ca un semnal de alarma continuu, Fundatia TERRA Mileniul III se alatura anual organizatiilor internationale care comemoreaza accidentul de la Cernobyl.

Anul acesta am organizat 2 evenimente, unul ca parte dintr-un apel de actiune european si un altul impreuna cu organizatii romanesti si festivalul de film documentar One World 2016.

“Cernobil – 30 de ani dupa”: Proiectie de film si dezbatere la 30 in cadrul festivalului One World Romania

Accidentul nuclear de la Cernobil din 26 aprilie 1986  fost comemorat pe 25 martie, de la ora 18:00 la Sala Mare a Centrul Ceh din Bucuresti in cadrul evenimentului intitulat “Cernobil-30 de ani dupa”, desfasurat in cadrul festivalului de film documentar One World Romania. Evenimentul a prilejuit o prima proiectie a unui film documentar despre persoanele marcate de accidentul nuclear din 1986, „Nascuti in aprilie”, creatia unui tanarului regizor roman Adrian Parvu. Regizorul s-a nascut cu probleme, pentru ca mama lui a calatorit in Ucraina in aprilie 1986, in timp ce era insarcinata. Dupa proiectie a urmat o discutie referitoare la efectele dezastrului inca prezente si situatia actuala a industriei nucleare. Organizatorii acestei dezbateri au fost , Bankwatch Romania si TERRA Mileniul III iar la dezbatere a participat Lavinia Andrei, presedinte Fundatia TERRA Mileniul III si Ana-Maria Seman de la Bankwatch Romania.

Apelul European Cernobil 1986 – 2016

Organizatiile Greenpeace Romania, TERRA Mileniul III si Bankwatch Romania au organizat in 26 aprilie proiectia filmului documentar “Cernobil Cafe” (r. Michael Baudoncq, Franta, 2016) in cadrul Apelului European de Actiune Cernobil 2015. Evenimentul a avut loc la Centrul Ceh din Bucuresti incepand cu ora 19.00. Mai multe detalii despre film gasiti aici: https://www.journeyman.tv/film/6658/chernobyls-cafe. Proiectia a fost urmata de o discutie pe tema riscurilor pe care le implica energia nucleara impreuna cu Lavinia Andrei (TERRA Mileniul III), Ana Maria Seman (Bankwatch Romania) si Ionut Cepraga (Greenpeace Romania). Dezbatera a fost moderata de catre Alexandru Ciochia (Radio Lynx).

2. Festivalul Pelicam 2016

In anul 2016 am inceput o colaborare frumoasa cu festivalul de film pe teme de mediu Pelicam de la Tulcea. Evenimentul a gazduit proiectia unui film dedicat de asemenea comemorarii a 30 de ani de la accidentul de la Cernobil. Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea a gazduit proiecția și dezbaterea „The Babushkas of Chernobyl” (r. Holly Morris, 2015, SUA/Ucraina). Invitate: Holly Morris, regizoare, și Lavinia Andrei, TERRA Mileniul III.

3. Crosul „Impreuna cu tine, Profi salveaza destine”

Editia din 2016 a campaniei „Impreuna cu tine, Profi Salveaza destine” campanie prin care clientii magazinelor Profi pot directiona o parte din incasarile retelei de magazine catre organizatii care sprijina copii, a avut printre proiectele selectionate si „Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice.” Campania a debutat cu un eveniment in Parcul Tineretului Crosul „Împreună cu tine, Profi salvează destine!” . Echipa TERRA Mileniul III a avut participanti in acest cros ce s-au descurcat admirabil! La finalul campaniei, peste 200 000 de lei din sponsorizarile clientilor Profi, s-au transformat in educatie pentru copii.

[/tab_item] [tab_item title=”Cursuri”]

1. Introducere in Schimbarile Climatice

Inceput in anul 2015 in cadrul proiectului Tinerii Ambasadori in lupta cu Schimbarile Climatice cursul online „Schimbarile Climatice” a continuat in 2016 ca parte a serviciilor oferite de fundatia TERRA MIleniul III. Cursul asigura cunostintele de baza cu privire la acest fenomen. Cunostintele dobandite in cadrul acestui curs sunt utile in procesul de absorbtie a fondurilor structurale 2014 – 2020, unde 20% din fonduri sunt destinate proiectelor ce vizeaza masuri de atenuare si adaptare la schimbarile climatice. In 2016 au fost organizate nu mai putin de 7 sesiuni de curs.

2. Managementul deseurilor

O data cu intrarea in echipa TERRA Mileniul III a expertului in gestionarea deseurilor Liliana Nichita, am dezvoltat in oferta noastra un nou curs online util firmelor si organizatiilor care au nevoie de personal calificat in deomeniul gestionarii deseurilor. Cursul este structurat pe durata a trei saptamani si cuprinde printre altele: principii de bază privind conceptul de management integrat al deșeurilor, legislația cadru pentru deșeuri si notiuni de gestionare a deșeurilor solide.

[/tab_item] [tab_item title=”Retele”]

Fundatia TERRA Mileniul III face parte din mai multe retele, astfel:

  • pe plan national:

Reteaua de Actiune pentru Clima – Romania (RAC-RO) este o asociatie de 13 ONG-uri ce are ca misiune reducerea impactului activitatilor umane asupra climei si limitarea efectelor schimbarilor climatice. Printre obiectivele RAC-RO se numara cresterea gradului de constientizare a populatiei si a factorilor de decizie privind schimbarile climatice, cresterea participarii publicului la actiuni de reducere si prevenire a schimbarilor climatice si imbunatatirea calitatii educatiei privind mediul si schimbarile climatice.

Website: http://www.rac-ro.ngo.ro/

Coalitia pentru Mediu din Romania este o asociere de 69 de organizatii neguvernamentale de protectia mediului din Romania, infiintata in 2009, ca rezultat al Forumului ONG de mediu. Organizatiile afiliate si-au propus ca pana in 2020, sectorul de mediu sa devina cel mai puternic sector neguvernamental din Romania. Printre obiectivele Coalitiei se numara: cresterea gradului de constientizare a populatiei si a factorilor de decizie privind protectia mediului, imbunatatirea calitatii educatiei privind mediul si cresterea implicarii societatii civile in dezvoltarea politicilor publice pentru a reduce impactul activitatilor umane asupra mediului.

Website: http://coalitiapentrumediu.ro/

  • pe plan european:

Climate Action Network (CAN) este recunoscuta ca cea mai importanta retea de organizatii europene in domeniul climei si cel al energiei. Cu 129 de membri din 25 de tari, CAN-E depune eforturi pentru prevenirea efectelor schimbarilor climatice si promoveaza energia nepoluanta si politicile de mediu in Europa.

Website: http://www.climatenetwork.org/

INFORSE-Europe este o retea de 80 de organizatii nonguvernamentale ce promoveaza prin proiectele lor energia nepoluanta, ca solutie pentru reducerea saraciei si combaterea problemelor de mediu.

Website: http://www.inforse.org/europe/

T&E Transport and Environment, infiintata in 1990, T & E reprezinta 50 de organizatii din 26 de tari din Europa, in special grupuri de mediu si militanti care lucreaza pentru politici de transport durabile la nivel national, regional si local.

Website: https://www.transportenvironment.org/

[/tab_item] [tab_item title=”Buget”]

Incasari in anul 2016

Cheltuieli in anul 2016

[/tab_item]

[/tab]
Tags: No tags

Comments are closed.