IMG_9569

Reprezentanti ai 20 de municipalitati au invatat cum sa estimeze emisiile de gaze cu efect de sera ale oraselor din care provin

IMG_956920 de functionari publici locali din tot atatea municipii au participat la trainingul “Realizarea inventarelor de emisii de gaze cu efect de sera pentru administratia publica locala” desfasurat la Sinaia in doua sesiuni : 5-6 noiembrie (Modulul I) si 18-20 noiembrie 2015 (Modulul II).

Au participat 20 de experti locali si functionari publici din municipiile: Alba Iulia, Bistrita, Botosani, Braila, Dej, Deva, Fagaras, Fetesti, Focsani, Gheorghieni, Hunedoara, Onesti, Oradea, Roman, Rosiorii de Vede, Tulcea, Turda, Vulcan, Zalau si Sectorul 6 din Bucuresti.

In urma acestui training reprezentantii municipalitatilor au invatat cum sa calculeze inventarul de emisii al orasului pe care il reprezinta si ce fel de masuri pot fi luate pentru a reduce emisiille de gaze cu efect de sera.

Cele doua module de training au fost realizate in cadrul proiectuluiOrase Verzi – Regiuni Verzi”,  implementat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu organizatia neguvernamentala R20 – Regiuni pentru Actiuni Climatice din Elvetia si Asociatia Municipiilor din Romania. Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Trainingul a fost realizat de experti romani si elvetieni. Expertii din Romania din partea Fundatiei TERRA Mileniul III care au realizat trainingul sunt Liviu Gheorghe, Dumitra Mereuta si Lavinia Andrei iar facilitarea discutiilor a fost realizata de catre Adrian Badila, coordonatorul proiectului Orase Verzi – Regiuni Verzi.

Expertul international care a sustinut Modulul II al trainingului este Christophe Nuttall, Director Executiv, R20 – Regions of Climate Action, cu suportul coordonatorului de proiect din partea R20 – Liliane Ursache, Director de operatiuni. Domnul Nuttall a ocupat mai multe functii in cadrul administratiei franceze, a participat la implementarea mai multor programe si proiecte ale Organizatiei Natiunilor Unite privind dezvoltarea, mediul si inovarea iar din 2012 este directorul executiv al organizatiei infiintate fostul guvernator al statului California, Arnold Schwarzneger, R20 – Regions of Climate action.

Christophe Nuttall a declarat: “70% din actiunile de combatere a schimbarilor climatice si de adaptare sunt in responsabilitatea autoritatilor locale si regionale, iar autoritatile centrale au controlul prin dezvoltarea de politici publice cu impact asupra prioritatilor de dezvoltare si de alocare de resurse. Statul California a demonstrat prin exemple de buna practica in combaterea schimbarilor climatice cum se poate prelua initiativa la nivel local si cum se pot influenta politicile la nivel national si international prin pragmatism, lobby, colaborare cu investitorii privati si cu sistemul bancar si alte partile interesate. R 20 – Regions and Climate Action este un vehicul al societatii civile pentru dezvoltarea de proiecte de succes in domeniul energiei verzi la nivel international”.

Inventarul emisiilor de gaze cu efect de sera este piatra de temelie in planul de actiune al fiecarui oras pentru o dezvoltare verde. In functie de rezultatele acestui inventar fiecare municipalitate isi seteaza tintele proprii, realiste, de reducere a acestor emisii.

Conventia Primarilor cere municipalitatilor sa realizeze astfel de inventare ca parte integranta a unor Planuri de Actiune pentru Energie Durabila. In cadrul proiectului, 5 municipii vor beneficia de consultanta in elaborarea unor astfel de planuri iar in primavara anului viitor va fi organizata o vizita de studiu in Elvetia, unde reprezentantii autoritatilor locale vor avea ocazia sa beneficieze de expertiza elevetiana in reducerea emisiilor, chiar de la sursa.

Toate informatiile acumulate in cadrul activitatilor vor fi diseminate intregii retele de municipii a Asociatiei Municipiilor din Romania (109 membri, 103 municipii si 6 sectoare ale municipiului Bucuresti.)

Proiectul Orase verzi – Regiuni Verzi se adreseaza factorilor de decizie locala, functionari publici si angajati in cadrul companiilor pentru servicii publice care apartin de administratia locala. Acesta isi propune sa elaboreze un parteneriat durabil intre partenerii elvetieni si romani cu scopul de a contribui la identificarea unor solutii potrivite pentru tranzitia catre economia verde si de a transmite expertiza si consultanta necesara autoritatilor romane.

Proiectul Orase Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) se desfasoara la nivel national pe o perioada de 24 de luni si este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este 277.565,00 CHF  din care 28.116 CHF reprezinta contributie proprie a partenerilor.

Tags: No tags

Comments are closed.