Clasament

Romania coboara 9 pozitii in topul actiunii impotriva schimbarilor climatice

Clasament

Clasamentul CCPI 2015 (click pentru a mari)

Romania ocupa locul 25 (din 61 de poziții) in clasamentul performantei in ceea ce priveste masurile impotriva schimbarilor climatice. Indexul de Performanta in Schimbări Climatice 2015 (CCPI 2015) a fost lansat luni, 8 decembrie, de Germanwatch şi Reteaua Europeana de Actiune pentru Clima (CAN Europe) in cadrul Conferintei ONU privind Schimbarile Climatice de la Lima (Peru).

Romania a coborat 9 pozitii fata de locul 16 ocupat anul trecut iar dintre cei 15 indicatori evaluati, cel mai bun scor a fost obtinut la capitolul ”Tendinte in Eficienta”, unde se evalueaza structura si eficienta sistemului energetic si a mixului energetic, unde Romania s-a clasat pe pozitia a 7-a.

Indicatori de tara - Romania

Indicatori de tara – Romania

La polul opus, cel mai prost rezultat inregistrat a fost la capitolul care jurizeaza prestatia tarii in politicile internationale de combatere a schimbarilor climatice, unde tara noastra ocupa locul 58. Acest calificativ se datoreaza prestatiilor foarte slabe in negocierile internationale pe teme de schimbari climatice si mai ales semnarii alaturi de grupul tarilor Visegrad plus Bulgaria a unui acord impotriva tintelor propuse pentru schimbari climatice prin strategia Europa 2030. Alte puncte slabe sunt cantitatile mari  de emisii provenite din transportul rutier, criteriu la care Romania se situează pe locul 46 sau transportul aerian categorie la care suntem pe 45.

CCPI 2015 a evaluat si ordonat intr-un clasament 58 de state cu impactul cel mai mare din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizand nivelul de emisii si politicile nationale. La analiza au participat peste 200 de experti din toate cele 58 de state. Ca si la Indexul precedent, nicio tara nu a realizat progrese suficiente in prevenirea schimbarilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament. Asa ca clasamentul a inceput de la pozitia 4 unde s-a clasat Danemarca, urmata de Suedia si Marea Britanie. La polul opus al clasamentului, cu cele mai slabe punctaje, se situeaza Kazakhstan, Australia si Arabia Saudita.

La nivel mondial, emisiile globale au atins un nou varf, dar evolutiile recente indica o disponibilitate de actiune privind protectia climei.

Vedem tendinte globale ce indica schimbari promitatoare in unele dintre sectoarele cele mai relevante pentru protejarea climei”, spune Jan Burck (de la GermanWatch), autor al indexului. „Cresterea emisiilor de CO2 a incetinit, si  energia din surse regenerabile creste rapid datorita scaderii costurilor si a cresterii investitiilor masive.”

In unele țari, cum ar fi Danemarca (Locul 4) Suedia (Locul 5) precum si in Marea Britanie (Loc 6) se inregistreaza o reducerea emisiilor. Pe cealalta parte a globului China (Locul 45), cel mai mare generator de emisii din lume, arata imbunatațiri in sectorul eficientei energetice si a  investitiilor masive in energie regenerabila.

Cele mai recente evolutii arata ca deceniul de  boom al carbunelui pare sa se fi terminat, oferind o noua speranta pentru protectia climei la nivel global.

„Datele arata scăderea ratelor de crestere a emisiilor impreuna cu semne politice promitatoare, sugerand ca suntem capabili sa stabilizam emisiile globale. Summitul  pe teme de schimbari climatice de la Paris in 2015, unde tarile vor face noi angajamente pentru combaterea schimbarilor climatice, ar putea fi un punct de cotitura in acest sens.” – adauga Burck.

In Europa, indicele arata o imagine mixta: „Multe tari din UE s-au clasat in frunte in acest an, dar altele, cum ar fi Polonia (Locul 40) si Bulgaria (Locul 41) au inregistrat un scor slab din cauza opozitiei la noi masuri la nivel national sau UE” explica Wendel Trio, director al CAN Europe.

„Nici obiectivele pentru 2020 sau noile obiective pentru 2030 nu sunt in conformitate cu reducerile de emisii necesare in Europa pentru a preveni schimbari climatice  catastrofale si pentru a atinge cota de 100% energie regenerabila pana in 2050. Pentru a face acest lucru, Europa trebuie sa isi îndeplineasca obiectivul de a reduce consumul de energie cu 20% pana 2020 in ciuda estimarilor pesimiste, eliminarea subventiilor pentru combustibilii fosili toate imediat, si gasirea unui acord cu privire la o reforma fundamentala a schemei de comercializare a emisiilor inainte de Summit-ul de la Paris climatice „, conchide Trio.

Gasiti intregul studiu AICI

Tags: No tags

Comments are closed.