clasament

Romania, locul 18 in Indexul de Performanta al Masurilor Privind Schimbarilor Climatice

Indexul CCPI 2016

Indexul CCPI 2016 (click pe poza pentru a mari)

Romania se claseaza pe pozitia 18 in Indexul de performanta impotriva schimbarilor climatice efectuand un salt de sapte pozitii fata de anul trecut. Indexul de Performanta in Schimbari Climatice 2016 (CCPI 2016) a fost lansat astazi, 8 decembrie, de Germanwatch si Reteaua de Actiune pentru Clima – Europa (CAN Europe) in cadrul Conferintei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice de la Paris.

Potrivit CCPI 2016, tara noastra se plaseaza in clasament pe o pozitie mai buna decat in anii trecuti, insa acest lucru se datoreaza regresului inregistrat de alte tari si a unor statistici oficiale ce nu iau in calcul economia subterana.

Astfel, unul dintre indicatorii la care Romania se prezinta foarte bine este cel al emisiilor provenite din defrisari. Conform datelor din rapoartele oficiale, Romania este una dintre cele patru tari care emit cele mai putin gaze cu efect de sera ca urmare a defrisarilor. Cu toate acestea fenomenul defrisarilor ilegale in Romania este mult mai mare decat cel reflectat in statisticile oficiale.

indicatoriLa restul indicatorilor din care este alcatuit scorul de tara, Romania a obtinut rezultate considerate ca nesatisfacatoare. Este vorba de emisiile provenite din industrie, trafic sau gospodarii, care ne claseaza la jumatatea Indexului.  In ceea ce priveste energia regenerabila, tara noastra ocupa locul 19 la capitolul cantitate de energie regenerabila in mixul energetic, dar ocupa locul 52 cand vine vorba de dezvoltarea alimentarii cu energie din surse regenerabile.

Subiectul schimbarilor climatice lipseste de pe agenda publica in Romania. El apare vizibil numai atunci cand avem de-a face cu calamitati. “Este de remarcat faptul ca ţara noastra inainteaza spre un loc fruntas in clasamentul CCIP, fara a depune mari eforturi in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Din punctul meu de vedere, exista doua explicatii pentru acest proces: ori restul statelor nu iau masuri nici atat cat face o Romania, ori Romania raporteaza date nerealiste.” este de părere Lavinia Andrei, preşedintele fundaţiei TERRA Mileniul III, membru în reţeaua CAN – E Europa.

CCPI 2016 a evaluat si ordonat 58 de state din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizand nivelul de emisii si politicile nationale in domeniile conexe. Cele 58 de state sunt, impreuna, responsabile pentru peste 90% din emisiile de CO2 generate la nivel global. Analiza a fost realizata de experti din cele 58 de state. Ca si la Indexul precedent, nicio tara nu a realizat progrese suficiente in prevenirea schimbarilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament.

Pe urmatoarele 3 locuri (de la 3 la 6) s-au clasat Danemarca, Marea Britanie si Suedia. La polul opus, cu cele mai slabe punctaje, se situeaza Australia, Kazakhstan si Arabia Saudita.

In ceea ce priveste tendinta mondiala, dupa un deceniu in care emisiile globale au fost in continua crestere, in 2014 exista semne de incetinire sau chiar de oprire a acestei tendinte.

Vedem tendintele globale, care indica schimbari promitatoare in unele dintre sectoarele cele mai relevante pentru protectia climei si pasi importanti spre o transformare a sistemului energetic”, spune Jan Burck (Germanwatch), autor al CCPI. „Intensitatea energetica a economiei globale este in continuare in scadere. Urmatorii ani, vor fi cruciali pentru decarbonizarea sectorului energetic la nivel mondial. In anii 2013 si 2014 am gasit, pentru prima data, o cantitate de capacitati nou instalate din surse regenerabile mai mare decat din toate celelalte surse de energie combinate; asta indica faptul ca multe tari au inceput deja decarbonizarea sectorului energetic „, a mai declarat acesta.

Cu toate acestea, pe masura ce tarile din intreaga lume au inceput acum sa investeasca in energia regenerabila pe o scara masiva, UE risca sa ramana in urma.

Cei mai mari doi producatori de emisii, Statele Unite ale Americii (locul 34) si China (locul 47), si-au imbunatatit pozitia datorita investitiilor lor masive in energie regenerabila si incercarii de a reduce productia de energie pe baza de carbune departe.

Despre CCPI

Indexul de Performanta in Schimbari Climatice este un instrument creat pentru a creste transparenta in privinta politicilor climatice internationale. Pe baza unor criterii standardizate, indicele evalueaza si compara performanta de protectie a climei din 58 de tari, care sunt impreuna responsabile pentru mai mult de 90% din emisiile globale de CO2 legate de energie.

Mai multe despre metodologie pot fi gasite in brosura „Indexul de performanta in schimbarile climatice – Context si Metodologie” disponibil aici https://germanwatch.org/en/ccpi

Tags: No tags

Comments are closed.