tar sands

Titeiul canadian din nisipuri bituminoase ameninta tintele UE de reducere a emisiilor

tar sandsDintr‐o analiza a organizatiei americane Natural Resources Defence Council (NRDC) – bazata pe evenimente recente de pe pietele petroliere nord‐americane – reiese ca, daca Europa nu ia masuri, aproximativ 5,3% pana la 6,7% din titeiul si carburantii folositi in transporturi vor proveni, pana in 2020, din exploatarile de titei din nisipuri bituminoase din Canada.

Acest tip de combustibil fosil neconventional este unul dintre cei mai poluanti din lume. Cresterea de emisii rezultata ar echivala cu punerea in circulatie a 6 milioane de masini pe drumurile europene.

Conform studiului NRDC, cresterea ponderii productiei titeiului de sist[1] in SUA, in combinatie cu scaderea cererii de petrol datorata standardelor de eficienta pentru masini si restrictiile de export ce vizeaza titeiul au condus la o saturatie a pietei americane.

Prin urmare, industria extractiva de titei din nisipuri bituminoase din Canada, care a exportat pana in momentul de fata doar catre Statele Unite, trebuie sa gaseasca noi piete de desfacere. UE este o piata foarte atractiva, deoarece este apropiata geografic, este dependenta de importuri si are nevoie de cantitati insemnate de motorina.

EuropePipelineMap_FINAL_RO

Accesul pe noi piete este deosebit de important pentru industria de nisipuri bituminoase din Canada, pentru ca aceasta planuieste sa isi sporeasca productia, de la 1,4 de milioane barili pe zi in 2012, la 5,8 milioane pana in 2030. In momentul de fata, abilitatea industriei de a se extinde este limitata de capacitatea de transport a conductelor existente. Astfel, aceasta are in plan constructia mai multor conducte care sa transporte titeiul catre porturi de pe coasta de est a Canadei si catre rafinariile de pe coasta Golfului Mexic din SUA. Ambele rute sunt destinate exportului pe piata europeana.

Studiul este disponibil integral aici.

Reglementarea combustibililor neconventionali a fost amanata

Acest scenariu se poate adeveri daca UE nu implementeaza valori de baza diferentiate ale intensitatii emisiilor de gaze cu efect de sera pentru combustibilii neconventionali, printre care se afla si titeiul din nisipuri bituminoase. Implementarea acestor valori i-ar tine departe pe furnizorii de carburanti din Europa de acest tip de combustibili, deoarece acestia sunt nevoiti, conform reglementarilor actuale, sa reduca cu 6% pana in 2020 intensitatea emisiilor de gaze cu efect de sera a carburantilor pe care acestia ii pun pe piata. Desi directiva europeana care reglementeaza acest aspect – Directiva pentru Calitatea Carburantilor[2] – a fost adoptata in 2009, presiunile industriei petroliere au amanat implementarea unor reguli detaliate ce vizeaza etichetarea corecta a emisiilor de CO2 pentru carburanti, precum si obligatii de raportare pentru fiecare companie petroliera in parte.

Tabel_NB_final

Daca aceste reguli nu se implementeaza, iar titeiul din nisipuri bituminoase va incepe sa intre puternic pe piata europeana, studiul conchide ca tinta de decarbonizare a combustibililor din Directiva mai sus mentionata va fi mult mai dificil de atins.

Importurile din ce in ce mai mari, ca rezultat al construirii noilor conducte in SUA si Canada, ar creste intensitatea carbonului carburantilor europeni cu 1,5% in 2020, subminand tinta de 6% de reducere a emisiilor carburantilor si, in general, eforturile UE de a-si reduce impactul asupra schimbarilor climatice.

Impactul global al combustibililor neconventionali

Extinderea exploatarilor nisipurilor bituminoase din Canada sau a celor din centura venezuelana Orinoco, precum si a altor surse de combustibili fosili neconventionali, nu poate continua fara ca emisiile de gaze cu efect de sera rezultate in urma arderii acestora sa nu aiba un impact major asupra climei globale.

In raportul World Energy Outlook din 2012 al Agentiei Internationale pentru Energie se afirma ca ”se pot consuma numai o treime dintre rezervele dovedite de combustibili fosili pana in 2050, pentru ca lumea sa indeplineasca obiectivul de 2 grade Celsius.”Daca temperatura medie globala depaseste aceasta crestere de 2 grade Celsius, efectele schimbarilor climatice vor fi catastrofale. Pentru a evita acest lucru, majoritatea titeiului neconventional cu continut ridicat de carbon nu trebuie sa fie exploatat”.

Comisia incearca sa scape de Directiva pentru Calitatea Carburantilor post-2020

In cadrul pachetului pentru energie si clima post-2020[3], Comisia Europeana a introdus o linie de text prin care se cere abrogarea, din 2020, a tintei de 6% de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera dedicata carburantilor din sectorul de transporturi. Aceasta tinta face parte din Directiva pentru Calitatea Carburantilor (FQD).

Aceasta inseamna ca legea UE care reglementeaza emisiile din sectorul de transporturi inceteaza sa existe dupa 2020. Decizia de a anula prematur aceasta lege de mediu foarte importanta a fost luata de Comisie fara ca aceasta sa faca vreo evaluare sau consultare inainte de a propune abrogarea ei.

Este o veste buna pentru companiile petroliere din Alberta, care vor putea sa exporte titei din nisipuri bituminoase catre Europa nestingherite, dar o veste proasta pentru Europa si eforturile acesteia de a se deplasa in directia unui sistem de transport durabil.

Cu toate acestea, exista o sansa ca Statele Membre sa intoarca aceasta decizie, cand o vor discuta in Consiliul de Mediu din martie.

 

Note :

* Studiul realizat de Natural Resources Defence Council arata ca importurile de titei din nisipuri bituminoase ar putea ajunge la 700.000 de barili/zi in 2020, de la 4000 de barili/zi in 2012, daca se duc la bun sfarsit proiectele de conducte planificate sau in curs de constructie in Canada si SUA. Studiul de evaluare a impactului efectuat de Comisia Europeana prevedea ca importurile de titei din nisipuri bituminoase din Canada vor atinge valori de 0,2% din titeiul si carburantii utilizati in UE in 2020.

* In octombrie 2011, Comisia Europeana a publicat o propunere pentru implementarea FQD. In 2012, Statele Membre au votat asupra acestia, dar votul a fost inconclusiv. Aceasta inseamna ca, in momentul de fata, CE trebuie sa inainteze propunerea Consiliului de Ministri. Comisia a finalizat un studiu de evaluare a impactului in 2013, dar propunerea nu a fost inca publicata.


[1] Titeiul de sist este un combustibil fosil si mai poluant decat titeiul din nisipuri bituminoase (vezi aici)
[2] Fuel Quality Directive – FQD (98/70/EC), transpusa in legislatia nationala prin HG 928/2012
[3] http://ec.europa.eu/energy/doc/2030/com_2014_15_en.pdf

Comments are closed.