camion

Un nou design pentru autocamioane va salva vieti si va reduce emisiile

camionBruxelles, Bucuresti, 15 aprilie, 2013 – Propunerile de modificare a legislatiei UE[1], anuntate astazi, vor determina aparitia unor autocamioane mai sigure, mai ”curate” si mai eficiente din punct de vedere al carburantului. Fundatia Terra Mileniul III, organizatia Transport&Environment si Federatia Europeana a Victimelor Traficului Rutier saluta propunerile CE referitoare la greutatea si dimensiunile autocamioanelor, considerandu-le un punct de cotitura pentru siguranta rutiera si un pas, mic dar binevenit, catre reducerea emisiilor din transporturile rutiere.

Desi autocamioanele reprezinta doar 3% din flota europeana de autovehicule, ele sunt raspunzatoare de 25% din poluarea produsa de transporturile rutiere si sunt implicate in 18% din accidentele grave, care fac aproape 7.000 victime in fiecare an. Actualele reglementari europene determina forma de ”caramida” a cabinelor autotractoarelor, ceea ce le face ineficiente si periculoase.

Modificarile legislative care vor permite o lungime mai mare a cabinei vor da posibilitatea realizarii  unui design mai inteligent pentru partea frontala, cu un ”nas” deflector, rotunjit si cu o zona de absorbtie/amortizare a impactului. Aceste modificari imbunatatesc aerodinamica autotractorului, permit evitarea accidentelor printr-o mai buna vizibilitate pentru conducator, reduc socul la impact frontal si ajuta la evitarea prinderii sub roti a pietonilor sau biciclistilor, in eventualitatea unui accident. Toate aceste schimbari pot contribui la salvarea vietilor a sute de victime si la economisirea a miliarde de litri de motorina, in fiecare an.

„Autocamioanele au o reputatie foarte proasta atunci cand vine vorba despre siguranta traficului. In prezent, coliziunea frontala cu un autocamion poate fi comparata cu impactul cu un zid din carmida. Modificarile designului cabinei vor contribui la reducerea vatamarilor grave si vor salva anual sute de vieti. Aceste modificari ar trebui introduse cat mai curand, pentru toate autotractoarele”, a afirmat Jeannot Mersch, reprezentantul Federatiei Europene a Victimelor Traficului Rutier.

Reglementarile actuale ale UE permit, in mod implicit, o lungime a cabinei de doar aprox. 2,35m, ceea ce nu lasa loc pentru modificari ale partii frontale. Acest lucru impiedica progresele in domeniile sigurantei si eficientei carburantului. Un studiu, realizat in anul 2012, de catre Institutul german FKA[2] pentru organizatia Transport&Environment, indica faptul ca o parte frontala mai rotunjita ar putea micsora rezistenta aerului cu 12% si ar reduce consumul de carburant cu 3-5%, ceea ce ar reprezenta pentru transportatori o economie medie anuala de 1.500 Euro (la preturile actuale). Aceasta economie de carburant ar insemna si o reducere cu 5 Mt a emsiilor de gaze cu efect de sera.

„Autocamioanele europene au ramas in urma si din aceasta cauza Europa plateste miliarde de euro in plus pentru carburanti. Propunerea actuala este un mic pas catre un transport de marfuri potrivit pentru secolul XXI”, a afirmat William Todts, de la organizatia Transport&Environment.

In mod regretabil insa, actuala propunere ar permite, in acelasi timp, autocamioanelor mai lungi (25m) sa treaca granitele a doua tari vecine, in cazul in care acestea sunt de acord. Timp de 16 ani, a fost larg acceptat faptul ca legea nu permite circulatia ”mega-autocamioanelor” decat pe teritoriile nationale[3]. Daca aceasta propunere va fi acceptata, utilizarea ”mega-autocamioanelor” va deveni mai frecventa, ceea ce va duce la cresterea transportului rutier, a numarului de accidente si a emisiilor.

Comisia a dat  posibilitatea trecerii frontierelor de catre ”mega-autocamioane” fara a oferi garantii corespunzatoare pentru siguranta cetatenilor si pentru protectia mediului.

Europenii au nevoie de autocamioane mai bune, nu de unele mai mari!                                                                                                                       


[3] Potrivit legislației UE în domeniul transportului internațional, lungimea maximă a autocamioanelor este de 18,75 metri, iar greutatea maximă este limitată la 40 de tone.
Tags: No tags

Comments are closed.