keetsa.com

Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Astazi, 13 Octombrie, se aniverseaza Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, desemnata in anul 2009 de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru a promova la nivel global prevenirea dezastrelor naturale si pregatirea populatiilor pentru astfel de fenomene, la nivel global.

Cu acest prilej, Fundatia Terra Mileniul III readuce in atentia publicului problema accentuarii efectelor schimbarilor climatice pe teritoriul Romaniei, prin prezenta unor fenomene ce afecteaza siguranta populatiei si economia nationala: seceta extrema, inundatii, incendii, alunecarile de teren.

Modificarile climatice legate de tendintele globale de incalzire genereaza noi incertitudini referitoare la magnitudinea si frecventa unor hazarde. In ultimii 20 de ani am asistat la tot mai multe precipitatii sub forma torentiala si la perioade secetoase tot mai indelungate. Neaplicarea adevcata a legislatiei specifice, a determinat o inrautatire a conditiilor de mediu prin despaduriri necontrolate, distrugeri ale perdelelor forestiere si ale sistemelor de irigatii din campie si o accentuare a impactului hazardelor naturale asupra societatii .

Incendii devastatoare si seceta extrema

Romania a resimtit acut anul acesta efectele distrugatoare ale incendiilor si secetei. Sute de hectare de pasune si de fond forestier au fost inghitite de flacari, provocate in majoritatea cazurilor de temperaturile ridicate. Suprafete intregi de culturi au fost calamitate in mai multe judete din cauza fenomenului de seceta. Pierderile inregistrate la productia de cereale din Romania se ridica la 2,5-3 miliarde de euro, potrivit Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Acest lucru se traduce prin cresterea preturilor la alimente si cresterea importurilor. De asemenea, au fost alocate sume imense de la bugetul de stat pentru acordarea de plati compensatorii fermierilor afectati de pierderea recoltelor.

Siguranta energetica, in pericol

Seceta prelungita a avut un impact major si asupra sectorului energetic. Cel mai mare producator de energie electrica din tara, Hidroelectrica SA, a fost obligat sa activeze clauza de forta majora, pentru al doilea an consecutiv, din cauza scaderii accentuate a debitelor pe Dunare si pe principalele rauri interioare. Productia de energie a inregistrat minimul istoric de la infiintarea societatii pana in prezent. Mai mult, din cauza scaderii nivelului Dunarii, centrala nucleara de la Cernavoda a fost la un pas de inchidere.

Descresterea resurselor de apa, in special in zonele deficitare, va accentua consecintele lipsei de apa, atat la nivel national, cat si global, efectele fiind amplificate de poluare. Deficitul pluviometric va afecta toate domeniile de activitate, populatiile si ecosistemele. In prezent, se estimeaza ca aproximativ 11% dintre europeni si 17% din teritoriul european sufera din cauza saracirii resurselor de apa. Seceta a devenit mai frecventa si are o durata mai mare cu 20% fata de acum 30 de ani .

Foto:

keetsa.com

radiomures.ro

Comments are closed.