ID-10057166

20% din fondurile europene vor fi dedicate actiunilor de combatere a schimbarilor climatice

ID-10057166Romania va trebui sa ia in calcul combaterea cauzelor si efectelor schimbarile climatice in toate proiectele finantate din fonduri europene incepand cu anul 2014, iar dialogul social este cheia stabilirii eficiente a prioritatilor reale de investitii. Aceasta este una dintre concluziile stabilite in cadrul seminarului „Parteneriat pentru implementarea Strategiei Europa 2020”, organizat ieri de Fundatia TERRA Mileniul III. Evenimentul a avut ca tema viitoarea perioada de programare a fondurilor europene 2014 – 2020 si obligatiile Romaniei privind schimbarile climatice.

“Miza pentru Romania o reprezinta aproximativ  8 miliarde de euro pe care nu ii vom putea accesa in viitorul exercitiu financiar, daca acum nu vom identifica cele mai bune masuri de interventie catre o economie cu emisii scazute de carbon” a spus Lavinia Andrei, presedinte TERRA Mileniul III.

De asemenea, bugetul destinat proiectelor pentru clima va creste la nivel european de la 50 Mld € (cat a fost in perioada 2007 – 2013), la aproximativ 200 Mld €. In plus, urmatoarea perioada de programare a fondurilor europene va contine o noua categorie de interventie, ce vizeaza trecerea la o economie cu emisii scazute de carbon si promovarea adaptarii la schimbarile climatice.

Parteneriat pentru Strategia Europa 2020

IMG_1128Fondurile structurale sunt principalul instrument economic prin care Uniunea Europeana sprijina statele membre sa ia masuri in concordanta cu Strategia Europa 2020. In acest sens, Comisia Europeana a recomandat guvernelor sa stabileasca prioritatile de investitii impreuna cu toti actorii sociali implicati, sub forma unui Acord de parteneriat, care sa prevada 20% din fondurile alocate catre masuri de reduceri de emisii de gaze cu efect de sera sau masuri de adaptare la efectele schimbarilor climatice.

Seminarul „Parteneriat pentru implementarea Strategiei Europa 2020” a adus la aceeasi masa de discutii reprezentanti ai administratiei publice implicati in urmatoarea perioada de programare si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din Romania implicati in activitatea de monitorizare si de programare a fondurilor europene, pentru a propune masuri prioritare  in urmatoarele domenii:

  • Trecerea catre o economie cu emisii reduse de carbon
  • Adaptarea la schimbarile climatice si prevenirea riscurilor
  • Protejarea mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor
  • Promovarea  transportului  sustenabil si eliminarea blocajelor din cadrul retelelor majore de infrastructura

In cadrul intalnirii s-a pus accentul pe necesitatea cooperarii dintre autoritatile publice si societatea civila pentru stabilirea directiilor de actiune si a prioritatilor de investitii ale Romaniei.  In acest sens, dorind sa fie un exemplu, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Fundatia TERRA Mileniul III au semnat un acord de cooperare pentru a sprijini si promova proiectele ce vizeaza combaterea schimbarilor climatice.

”Organizatiile neguvernamentale au un interes onest in dezvoltarea unor domenii, rezolvarea problemelor si gestionarea corecta si eficienta a fondurilor structurale. In plus, sunt in contact permanent cu oameni din diverse categorii si au capacitate de inovare si de abordare a unor probleme mai putin vizibile”, a spus Oana Preda, director executiv al Centrului de Resurse pentru participare Publica (CeRe) si coordonator al Coalitiei ONGurilor pentru Fonduri Structurale.

Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului „Parteneri pentru Politici Publice: Imbunatatirea Capacitatii de Colaborare a ONG-urilor cu Administratia Publica in contextul Strategiei Europa 2020”, proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013.

Comments are closed.