aviatie

Guvernele UE renunta la 39 miliarde € pe an prin scutirea de taxe a sectorului aviatic

aviatieDesi impovarate de datorii, statele UE pierd 39 de miliarde Euro anual – suma ce rivalizeaza cu reducerea drastica a bugetului Spaniei in 2013. Aceasta suma reprezinta taxa pe valoare adaugata (TVA) si taxele de combustibil pe care transportatorii aerieni nu le platesc. Aceasta este concluzia unui raport realizat de compania de consultata olandeza CE Delft pentru Federatia Transport & Environment (T&E). Potrivit autorilor, aceasta pierdere importanta este cauzata de legislatia depasita a UE[1], care  scuteşte zborurile internationale de plata taxelor de combustibil ce se aplica celorlalte moduri de transport si de la TVA, care se percepe pentru aproape toate bunurile de consum.

In timp ce fiecare consumator, transportator sau IMM din UE este obligat sa plateasca o taxa de 48 de eurocenti/litru de combustibil la fiecare alimentare a autovehiculului, marile linii aeriene – atat din interiorul, cat si din afara spatiului Uniunii Europene – nu platesc nicio taxa pentru combustibili. Daca ar face-o, veniturile din taxele colectate de la aceste companii ar fi de aproximativ 32 de miliarde Euro anual. La aceasta suma se adauga aproximativ 7,1 miliarde Euro[2], ce ar trebui sa provina din colectarea TVA, de la care biletele pentru zboruri internationale sunt in prezent exceptate.

”Liniile aeriene internationale sunt ca niste paradisuri fiscale, scutite inexplicabil de unele taxe de baza, pe care fiecare cetatean si companie din UE sunt obligati sa le plateasca. Cu totii suntem obligati sa platim TVA pentru produsele pe care le cumparam si taxe de combustibil atunci cand alimentam rezervoarele masinilor. Dar cumva este ok si legal pentru companiile aeriene sa fie lasate sa scape de taxe, la fel ca in cazul Starbucks si Amazon, in special in contextul in care statisticile arata ca majoritatea clientilor lor provin dintr-o zona cu venituri peste medie. Guvernele UE ar trebui sa profite de aceasta oportunitate si sa culeaga acest ”fruct” aflat la indemana pentru a genera veniturile de care au atata nevoie pentru a acoperi deficitul bugetar” – Aoife O’Leary, ofiter de politici in domeniul aviatiei in cadrul T&E.

5% din emisiile globale provin de la transportul aerian

Emisiile de gaze cu efect de sera din sectorul transportului aerian au cel mai mare impact asupra climei, fiind responsabil pentru 5% din emisiile ce cauzeaza schimbarile climatice. Emisiile de gaze cu efect de sera din acest sector cresc constant cu 4-5% pe an la nivel global, fara sa se intrevada masuri de reducere a acestora. In pofida impactului aviatiei asupra mediului, UE accepta sa subventioneze dezvoltarea acestui sector in timp ce, pe de alta parte, incearca sa reglementeze lupta cu efectele climatice ale acestei activitati economice.

In afara de reducerile de taxe mentionate, statele UE contribuie cu 3 miliarde Euro anual la dezvotarea industriei crescand artificial cererea prin crearea de noi rute si reducerea taxelor de aeroport[3].

”Aceste scutiri de taxe si subventii echivaleaza cu un permis guvernamental de incalzire a planetei. Vorbim despre aceleasi linii aeriene care se opun legislatiei UE privind schimbarile climatice. De asemenea, subventiile ofera pe nedrept un avantaj companiilor aeriene, fata de alte tipuri de transport si adanceste deficitul financiar cu efecte sociale profunde. Solicitam statelor membre UE sa opreasca subventionarea expansiunii poluante a aviatiei” –  Aoife O’Leary.

 

Note pentru editori:

[1] Directiva pentru taxarea energiei (2003/96/CE) nu permite taxarea combustibilului pentru aviatia internationala, dar ofera dreptul statelor de a taxa combustibilul utilizat in transportul aerian intern, sau prin intermediul unui acord bilateral cu alt stat membru. In prezent, nu exista astfel de acorduri. Directiva privind TVA (2006/112/CE) scuteste transportul aerian international de TVA, dar permite statelor membre sa aplice o astfel de taxa pentru zborurile interne. Sunt foarte putine tari care fac asta, iar veniturile cumulate din taxarea acestor zboruri se ridica la doar 1,1 miliard Euro pe an, conform datelor oferite de studiul Delft. Gasiti aici mai multe informatii despre legislatia UE.

[2] Exista taxe de bilet in UK, Franta, Germania, Austria si in Irlanda. Studiul CE Delft ia in calcul aceste taxe si le deduce din totalul estimat de TVA, in conditiile in care acestea sunt partial impuse ca reactie la scutirea industriei aviatice de la plata TVA.

[3] CE propune reducerea sprijinului pentru industria aviatica

Foto: transportenvironment.org

Comments are closed.