achizitii

5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde [2013-2014]

achizitii verziComportamentul economic si de consum al oamenilor este determinant pentru protejarea naturii. De aceea, produsele si serviciile verzi reprezinta un factor cheie in ameliorarea starii mediului inconjurator si a sanatatii oamenilor.

Achizitiile publice pot fi un motor de promovare a produselor si serviciilor ecologice, in contextul in care statele europene isi pot asuma criterii pentru achizitii verzi. In acest fel, guvernele contribuie la stimularea pietei produselor verzi contribuind totdata la atingerea tintelor stabilite prin Strategia Europa 2020.

Romania nu a elaborat actele normative necesare pentru a se conforma planului de actiune elaborat de Comisia Europeana pentru achizitiile publice verzi si se situeaza pe un loc codas la acest capitol. Mai multe informatii despre reglementarile si studii privind achizitiile publice ecologice la nivelul UE sunt disponibile pe site-ul Comisiei Europene.

Producatorii de produse verzi reclama numeroase piedici administrative si legislative pentru a-si desfasura activitatea, precum si lipsa de consultare. Daca normele europene ar fi adoptate si in Romania la un nivel minimal de 5% din achizitiile publice care sa respecte criteriile achizitiilor verzi, am avea o piata de minim 1 miliard de euro pentru produsele si serviciile verzi. Acest fapt ar avea un impact semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la protejarea mediului.

Scopul proiectului il reprezinta extinderea si promovarea pietei produselor verzi in Romania prin determinarea institutiilor si autoritatilor publice din Romania sa adopte standardele achizitiilor verzi din UE.

Obiective:

  1. Introducerea in Parlament a unui proiect de lege care sa impuna ca minim 5% din toate achizitiile publice din Romania sa respecte standardele achizitiilor verzi.
  2. Determinarea a cel putin 10 institutii publice de la nivel central si local (ex. Palamentul, Ministerul Mediului sau primarie, agentie regionala etc) din Romania sa adopte benevol standardele achizitiior verzi.
  3. Cresterea capacitatii de advocacy pentru parteneri si cel putin 7 organizatii non-guvernamentale de la nivel local (cate una pentru fiecare regiune de dezvoltare ) prin implicarea in campania de promovare a legii si a standardelor achizitiilor verzi in institutiile publice.

Pentru realizarea acestor obiective va fi organizat un grup de lucru in cadrul Coalitiei pentru Mediu din Romania in care, pe langa ONG-urile interesate, vor mai fi invitati sa faca parte experti, reprezentanti ai ANRMAP si Ministerului Mediului, precum si parlamentari din fiecare grup parlamentar care va dezvolta o propunere de proiect de lege pentru achizitiile publice verzi.

Aceasta propunere va fi apoi discutata in cadrul unor dezbateri publice la care vor participa atat reprezentantii producatorilor si ONG-urilor, cat si cei carora li se vor aplica prevederile noului proiect de lege, autoritatile si institutiile publice, locale si centrale.

Proiectul prevede o campanie de informare si educare, astfel incat atat reprezentantii parlamentului, cat si cei ai institutiilor publice sa fie mai bine informati cu privire la efectele introducerii criteriilor pentru achzitiile publice verzi si alinierea la trendul european in acest domeniu.

Ca model de buna practica, inainte de adoptarea de catre Parlament a proiectului de lege, vom determina 10 institutii publice centrale si locale sa adopte benevol criteriile pentru achizitii verzi, semnand public un „Pact pentru achizitii verzi”. In cele din urma, cel putin 20 de parlamentari vor semna proiectul de lege si-l vor introduce in Parlament pentru a fi votat.

In paralel, in cadrul proiectului va fi dezvoltat site-ul www.achizitiiverzi.ro ca principal instrument de informare si promovare a achizitiilor publice verzi.

Proiectul este derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, in parteneriat cu Fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Perioada de implementare: August 2013 – Iulie 2014

Proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
logo SDD

Print logo ecopolis

Tags: No tags

Comments are closed.