BEA_Beratung_57

Buy Smart +, un nou instrument de informare privind achizitiile publice verzi

Institutiile publice si private au la dispozitie un nou instrument de informare si consiliere in domeniul achizitiilor publice ecologice (APE) prin platforma Buy Smart +, lansata ieri de Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG).

Buy Smart + este o platforma online ce ofera gratuit consultanta si materiale de informare privind achizitiile publice verzi. Proiectul vine in sprijinul institutiilor publice, dar si al celor private, punand la dispozitia celor interesati informatii, ghiduri, recomandari, instruire, materiale pentru cursuri, exemple de bune practici, instrumente de calcul pentru performanta energetica si costurile de viata pentru cinci grupe de produse: cladiri, electrocasnice, IT, iluminat si automobile.

”Autoritatile din Romania trebuie sa stie in primul rand ca achizitiile publice ecologice au nenumarate beneficii cuantificabile. Este nevoie insa de implicare, pentru ca oamenii care se ocupa de aceste achizitii trebuie sa cunoasca foarte bine legislatia, atat nationala, cat si europeana si sa stie sa foloseasca instrumentele existente pentru facilitarea acestor achizitii”, spune Lidia Capparelli, de la Directia de Achizitii Publice Ecologice din cadrul CONSIP[1], Italia.

Obiectivul proiectului Buy Smart + este integrarea criteriilor ecologice si de eficienta energetica in caietele de sarcini pentru achizitii publice verzi, cu extindere la cele private, in conformitate cu cerintele europene.

Proiectul este finantat prin Programul Intelligent Energy Europe si numara 18 parteneri din 15 state membre, fiind coordonat in Romania de ICEMENERG.

Economii de materii prime si energie

”Autoritatile publice cheltuiesc 19% din PIB pentru achizitii publice, la nivelul Europei. Este un potential uraias, ce ar putea aduce beneficii imense. Ar aduce o transformare a pietei, pentru ca producatorii vor fi obligati sa foloseasca tehologii din ce in ce mai performante, cu impact scazut asupra mediului”, spune Mariana Barbuta, coordonatorul proiectului. Ea a subliniat ca beneficiile APE, precum reducerile de emisii de CO2, conservarea resurselor naturale, imbunatatirea imaginii publice.

Achizitiile publice ecologice reprezinta procesele in care autoritatile publice cumpara bunuri si servicii cu impact redus asupra mediului pe intreaga durata de viata. Gandind verde si cumparand inteligent se pot realiza economii semnificative de materii prime si energie, pot fi reduse deseurile si poluarea, contribind la incurajarea tehnologiilor curate.

Uniunea Europeana promoveaza o tinta voluntara de APE, incurajand ca 50% din achizitiile publice realizate de institutii sa fie ecologice. Desi exista state fruntase, precum Belgia, Danemarca, Olanda, Suedia, care depasesc tinta, aceasta nu a fost realizata la nivel european. In Romania, APE se realizeaza in proportie de aproximativ 20%. Barierele in cresterea acestui procent sunt legate de faptul ca includerea criteriilor ecologice in caietele de sarcini nu este obligatorie. Pe de alta parte, nu exista stimulente, iar APE implica o investitie initiala mare. De asemenea, in Romania cumparatorii nu sunt informati suficient despre produse, iar nivelul de constietizare cu privire la beneficiile APE este redus.

Parteneri Buy Smart +: Fundatia Terra Mileniul III, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Primaria Topoloveni si Ministerul Mediului si Padurilor.

Gasiti mai multe informatii pe www.buy-smart.info.


[1] CONSIP este o societate pe acțiuni înființată de Ministerul Economiei și Finanțelor din Italia.

Comments are closed.