susy

Economia sociala si solidaritatea in Europa

susy26 de organizatii din 23 de tari europene printre care si Romania sunt implicate in proiectul “SUSY – SUstainable and Solidarity EconomY”, cofinantat de Uniunea Europeana, al carui scop este de a promova metode alternative de productie si distributie, modele diferite de consum si economisire, pornind de la cele mai bune practici ale economiei sociale si solidaritatii.

Economia sociala este un concept care creste din ce in ce mai mult in jurul lumii si ofera modele de solidaritate. Prin intermediul economiei sociale se dezvolta, modele de productie, distributie, consum si economisire, bazate pe principiile egalitatii, sustenabilitatii si solidaritate.

Obiectivul principal al proiectului european “SUSY – SUstainable and Solidarity EconomY” este de a promova bunele practici privind economia sociala si solidaritatea din Europa si din lume. Implementat de organizatia COSPE (Italia) si Fundatia TERRA Mileniul III (Romania), in parteneriat cu alte organizatii europene si internationale, SUSY are o durata de trei ani, finalizandu-se in ianuarie 2018. De asemenea, proiectul vizeaza cresterea competivitatii actorilor locali implicati in economia sociala si solidara, promovand in acelasi timp o noua paradigma de dezvoltare economica, cu scopul de a lupta impotriva saraciei si de a promova un model echitabil si sustenabil de viata.

Economia sociala si solidara detine un procent de aproximativ 6,5% din piata muncii din Europa. Pe plan mondial, in 2003, Guvernul din Brazilia a infiintat Secretariatul National al Economiei Solidare, iar Ecuador si Mexic au adoptat legea economiei sociale in 2011 si 2012, respectiv. In Europa, Spania, Portugalia, Belgia si Franta detin, de asemenea, o lege a economiei sociale. Totodata, in Luxemburg exista un minister cu atributii in acest domeniu, iar in Italia exista 10 legi regionale care abordeaza acest subiect. Recent, si in Romania a fost adoptata legea economiei sociale – Legea 219/2015.

SUSY se sprijina pe patru piloni principali si anume: cercetare, instruire, informare/comunicare si advocacy. Activitatile de cercetare presupun identificarea exemplelor de bune practici privind economia sociala si solidara din 46 de teritorii (regiuni) ale Uniunii Europene si din 10 tari din restul lumii (Brazilia, Bolivia, India, Malaezia, Mauritus, Mozambic, Palestina, Tunisia si Uruguay). Bunele practici vor fi prezentate si analizate in cadrul unor workshop-uri care se vor realiza in Europa. Sesiunile de instruire se vor realiza in cele 46 de teritorii incluse in proiect.

De asemenea, se vor realiza o gama variata de activitati de comunicare si informare, precum realizarea unui website care va contine o harta cu cele mai relevante exemple de economie sociala si solidara, realizarea unui reportaj video, competitii si festivaluri de film. Cetatenii europeni vor fi, de asemenea, sensibilizati cu ocazia diferitelor evenimente locale, iar activitatile de advocacy se vor adresa, cu precadere, reprezentantilor institutiilor si politicienilor atat de la nivel local, cat si european.

Proiectul “SUSY – SUstainable and Solidarity economY” a fost prezentat oficial joi, 8 octombrie, in Bolonia (Italia). Invitatul principal la eveniment a fost  domnul Benedito Anselmo Martins de Oliveira, reprezentantul Secretariatului National al Economiei Solidare din cadrul Ministerului Muncii al Guvernului din Brazilia, considerat a fi fondatorul economiei sociale si solidaritatii si doamna Magda de Sousa Almeida, reprezentantul uniunii cooperativelor si intreprinderilor sociale Unisol Brasil, domnul Jason Nardi, coordonatorul european al RIPESS, Alberto Veronesi, presedintele Arvaia, o cooperativa care intruneste fermieri din Bolonia si Fabio Laurenzi, presedintele COSPE.

Lista partenerilor:

Proiectul “Susy – Sustainable and solidarity economy” este implementat de: COSPE si Fairwatch (Italia), Südwind Agentur (Austria), Inkota (Germania), Deša Dubrovnik (Croatia), Kopin (Malta), Cerai (Spania), Polish Fair Trade Coalition (Polonia), Ekumenicka Akademie Praha Europe (Cehia), Fair Trade Hellas (Grecia), ngo Mondo (Estonia), Balkan Institute for Labour e Social Policy (Bulgaria), Cardet (Cipru), Pro Ethical Trade Finland (Finlanda), Resources Humaines sans Frontières (Franta), The Co-operative College e Think Global (Marea Britanie), Cromo Foundation e Foundation for Development of Democratic Rights DemNet (Ungaria), Instituto Marquês de Valle Flôr (Portugalia), Fundatia TERRA Mileniul III (Romania), Slovak Centre for Communication e Development (Slovacia), Peace Institute – Institute for Contemporary Social e Political Studies (Slovenia), Action pour le Développement Asbl – Sos Faim (Belgia), Green Liberty (Letonia) si Waterford One World Centre (Irlanda).

Pentru mai multe informatii:

www.solidarityeconomy.eu

Tags: No tags

Comments are closed.