flexi

Pe 28, 29 si 30 septembrie au loc consultari publice, in Oradea, Timisoara si Bucuresti referitor la proiectul nuclear Paks II din Ungaria

flexi

Pe amplasamentul centralei nuclear-electrice Paks din Ungaria este planificata constructia a doua noi reactoare. In cadrul procesului de obtinere a autorizatiei de mediu, avand în vedere că acest proiect se supune prevederilor Convenției de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, vor avea loc consultari publice pe 28, 29 si 30 septembrie in Oradea, Timisoara și Bucuresti.

Mai jos puteti gasi poziţia comuna a Terra Mileniul III si Greenpeace Romania. 

Încurajăm societatea civilă şi cetăţenii din cele două comunităţi din vestul ţării să participe la întâlnirile organizate la sediile Consiliilor Judeţene Bihor şi Timiş.

La centrala nuclear-electrica Paks din Ungaria este planificata constructia a doua noi reactoare. In cadrul procesului de obtinere a autorizatiei de mediu, avand in vedere ca acest proiect se supune prevederilor Conventiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier, vor avea loc consultari cu publicul.

Greenpeace considera ca studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul de construire a doua reactoare nucleare la centrala Paks din Ungaria are o serie de deficiente si nu reprezinta o baza suficienta de evaluare pentru obtinerea autorizatiei de mediu:

  • Studiul de impact nu analizeaza detaliat riscul si impactul accidentelor majore dincolo de baza de proiect (precum cele cauzate de seisme, inundatii, terorism, sabotaj, razboi etc.);
  • Capitolele cu privire la managementul deseurilor radioactive si dezafectarea centralei nu furnizeaza datele si garantiile cu privire la localizarea si procesul de depozitare finala a deseurilor si asigurarea fondurilor pentru aceste activitati. De asemenea, nu a fost prezentat impactul asupra mediului asociat gestionarii deseurilor radioactive;
  • Studiul de impact nu prezinta detalii si calcule cu privire la fezabilitatea economica si finantarea proiectului sau pentru alternative ale acestuia, in conditiile in care aspectele financiare au o legatura directa cu analiza impactului asupra mediului (in special pentru fundamentarea alegerii acestui tip de capacitate de productie in detrimentul alternativelor);
  • Este necesara o consultare mai larga in Ungaria, pana acum fiind invitati la consultari doar cetatenii dintr-o arie limitata din jurul centralei.

De asemenea, Fundatia Terra Mileniul III transmite urmatoarele obiectii si solicitari:

  • Din punctul de vedere al accidentelor grave, este necesara includerea in analiza a unor scenarii care implica probleme la doua sau mai multe dintre unitatile care functioneaza in prezent pe amplasamentul de la Paks;
  • Fostul subsecretar pentru energie Attila Holodi a declarat presei ca pe baza studiului de fezabilitate din anul 2008, o serie de cadre universitare au tras concluzia ca Dunarea nu va putea face fata caldurii suplimentare descarcate de catre Paks II, prognozand ca temperatura apei va creste la 30 de grade cu consecinte catastrofale pentru fauna fluviului;
  • Directiva 2011/70 / Euratom, prevede ca fiecare stat membru trebuie sa stabileasca un program de management a combustibilului uzat si a deseurilor radioactive pana la august 2015. Ungaria nu a prezentat un astfel de program pana in luna iulie 2015, prin urmare evaluarea informatiilor din Raportul EIM poate fi doar preliminara. De aceea cerem ca partea de gestionare a combustibilului uzat si a deseurilor radioactive sa fie discutate in concordanta cu aceasta viitoare strategie nationala.

Lucian Stirb, reprezentant Terra Mileniul III, precizeaza:Cerem ca toate informatiile sa fie disponibile cadrul procedurii de Evaluare a Impactului de Mediu, inclusiv cele secrete aparute pe surse in iunie 2015. Daca informatiile cele mai recente nu pot fi puse la dispozitia publicului pentru a fi consultate si dezbatute, procedura de EIM va trebui amanata.”

Consultari publice pana pe 30 septembrie

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor din Romania a anuntat organizarea pe 28, 29 si 30 septembrie a unor consultari publice la Oradea, Timisoara si Bucuresti, cu privire la proiectul nuclear din Paks, Ungaria.

Consultarile publice vor avea loc astfel:

  • Oradea, 28 septembrie, ora 12, la sediul Prefecturii, Sala Mare – Parcul Traian nr. 5
  • Timisoara, 29 septembrie, ora 11, la sediul Consiliului Judetean, Sala Multifunctionala, Bd. Revolutiei 1989 nr. 17
  • Bucuresti, 30 septembrie, detaliile nu au fost stabilite[1]

La procedura de consultare Espoo mai iau parte si urmatoarele state: Austria, Cehia,  Grecia, Croatia, Malta, Germania, Slovacia, Slovenia, Ucraina.

Greenpeace solicita adoptarea unor masuri care sa permita tranzitia spre 100% energie regenerabila, scenariu in care energia nucleara nu-si mai are rostul. Astfel, cel mai recent raport al Greenpeace, lansat saptamana aceasta, Scenariul [R]evolutia Energetica 2015[2], demonstreaza ca omenirea poate face tranzitia catre 100% energie regenerabila, pana in 2050. Raportul nu prezinta doar aspecte legate de tehnologie, ci si costurile unei asemenea tranzitii si impactul acesteia asupra ocuparii fortei de munca din sectorul energetic. Analiza arata ca o tranzitie catre 100% energie regenerabila ar crea locuri de munca si ar fi competitiva din punct de vedere al costurilor. Mai mult, economiile realizate la costurile combustibililor fosili ar depasi valoarea investitiilor necesare. 

Informatii de context:

Despre centrala nucleara Paks I

Centrala nucleara Paks se afla la 100 km sud de Budapesta si aproximativ 200 km de Timisoara. Cele patru reactoare de la centrala nucleara Paks au fost puse in functiune intre anii 1982 si 1987, capacitatea instalata a centralei fiind in prezent de 2 000 MW. Perioada de functionare a reactoarelor a fost proiectata ca fiind de 30 ani; este planificata insa extinderea licentei de operare pentru toate cele patru reactoare cu 20 de ani (pana in 2032-2037).

Despre Paks II

  • Pe platforma centralei Paks este planificata constructia a inca doua reactoare rusesti[3] de cate 1200 MW putere instalata.
  • Consultari publice au mai avut loc pana acum in luna mai 2015, in regiunea centralei nucleare Paks, nu si in alte localitati.
  • In iunie 2014, Parlamentul Ungariei a aprobat un imprumut de 10 miliarde de euro din partea Rusiei pentru finantarea proiectului.

[1] Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul http://www.mmediu.ro/articol/centrala-paks-ungaria/362

[2] Studiul complet impreuna cu un rezumat sunt disponibile la urmatorul link, in limba engleza: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Climate-Reports/Energy-Revolution-2015/

[3] Raport Greenpeace despre riscurile companiei Rosatom http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/636986/rosatom_risks.pdf

Tags: No tags

Comments are closed.