fonduri-europene

Monitorizarea utilizarii durabile a Fondurilor Structurale si a Fondului de Coeziune in Romania [2008]

In prezent, participarea ONG-urilor in procesul de monitorizare a managementului fondurilor Uniunii Europene in Romania a cunoscut o evolutie diferită de la un Program Operational Sectorial (POS) la altul. Reprezentarea si implicarea ONG-urilor de mediu in Comitetele de Monitorizare (CM) a comportat o serie de aspecte importante: implicarea reprezentantilor ONG in luarea deciziilor a fost limitată (au avut loc maxim 2 sedinte oficiale pentru fiecare program operational);

ONG-urile s-au confruntat in unele cazuri cu situatii deosebite la care nu au stiut cum să reactioneze, precum revocarea reprezentantilor pentru Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional desemnati de Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale (din care fac parte Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Asociatia ProDemocratia, Centrul de Asistentă pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS, Asociatia Natională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăteni, Fundatia pentru Dezvoltarea Societătii Civile, Organizatia Salvati Copii) de către ministrul Laszlo Borbely; existenta unui raport de forte inegal in cadrul CM intre reprezentantii ONG si cei ai administratiei publice centrale.

Criteriul de evaluare privind protectia mediului si dezvoltarea durabilă nu a fost suficient abordat. Această problemă se alătură deficientelor procedurale observate in cadrul sedintelor oficiale (sau de lucru) ale CM; drept consecintă, lipsa de claritate procedurală de la nivel guvernamental reprezintă un motiv in plus de descurajare pentru ONG-urile care ar dori să colaboreze in monitorizarea proiectelor europene.

Transparenta si responsabilitatea decizională a reprezentantilor guvernamentali este scăzută. In plus, problema de mediu nu este luată in considerare in mod real, ci doar ca o obligatie care trebuie realizată, conform regulamentelor Uniunii Europene.

Scopul proiectului este cresterea transparentei si responsabilitatii decizionale privind absorbtia durabila a fondurilor structurale.

Obiectivele proiectului:
1. Imbunatatirea capacitatii retelei ONG-urilor de mediu in monitorizarea utilizarii durabile a fondurilor structurale si a fondului de coeziune;
2. Consolidarea capacitatii ONGurilor de mediu de a lucra in reteaua nationala de monitorizare.

Proiectul isi propune sa realizeze urmatoarele activitati:
1. elaborarea unui raport de analiza a implicarii ONG-urilor de mediu in monitorizarea fondurilor structurale si a fondului de coeziune din cadrul Comitetelor de Monitorizare (format electronic pe pagina de web);
2. desfasurarea unui atelier de lucru pentru ONG-urile de mediu active şi interesate pe tema reprezentării şi activităţii în Comitetele de Monitorizare (aprox. 16 participanti)
3. editarea unei strategii nationale de monitorizare, comunicare in retea (networking) si de crestere a influentei ONG-urilor privind impactul de mediu al proiectelor ce urmeaza sa fie finantate prin fonduri ale Uniunii Europene.
4. elaborarea a 2 buletine de informatii despre activitatile proiectului precum si despre ultimele noutati din procesul de monitorizare al fondurilor structurale si a fondului de coeziune.

Perioada: mai – decembrie 2008

Finantator: Fundatia pentru Parteneriat, Miercurea Ciuc si Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe – CEE Trust

Articole conexe:

Newsletter Fonduri Structurale 2
Raport de analiza [276 kb]
Newsletter Fonduri structurale

 

Tags: No tags

Comments are closed.