sever

Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2 [2013-2014]

sever

Fenomenul schimbarilor climatice afecteaza tot globul si poate fi proces ireversibil. Majoritatea comunitatii stiintifice este de acord ca pot fi deja observate schimbari climatice determinate de activitatile antropice ce produc emisii de gaze cu efect de sera.

Pentru a mentine riscurile climatice la un nivel gestionabil, marile economii ale lumii si-au propus reducerea cu 80% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050. Pentru atingerea acestui obiectiv sunt necesare transformari majore, incepand chiar de acum.

Tranzitia catre o economie eficienta din perspectiva utilizarii resurselor poate fi realizata prin reducerea masiva a emisiilor de gaze cu efect de sera si orientarea catre eco-eficienta. In acest sens, sunt necesare noi tehnologii care sa continue imbunatatirea eficientei energetice si care sa reduca emisiile de CO2 din sectorul furnizarii de energie.

Obiectivul general al proiectului este sa reuneasca reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, ai mediului academic si ai sectorului de afaceri care sa puna bazele unei viziuni asupra tranzitiei catre o noua realitate economica in Romania.

In contextul in care tara noastra este afectata de schimbarile climatice si trebuie sa ia masuri pentru a atinge obiectivele asumate la nivel european, sunt necesare noi tehnologii pentru cresterea eficientei energetice si reducerea emisiilor de CO2 in sectorul economic.

Tehnologiile inovative au insa nevoie de sprijin legislativ si de o politica publica solida pentru a patrunde pe piata si a deveni competitive. In acest sens, proiectul SEVER CO2 prevede activitati concrete de monitorizare si formulare de politici publice care sa sprijine si sa promoveze cresterea economica cu emisii scazute de carbon.

Obiectivele proiectului:

1. Cresterea capacitatii ONG-urilor de mediu si a SNSPA de a participa la dezvoltarea unei noi viziuni economice a Romaniei, in concordanta cu viziunea europeana privind „Economia verde cu emisii scazute de CO2” pana in 2020.
2. Cresterea nivelului de colaborare a ONG-urilor de mediu si a mediului academic in vederea asigurarii unor politici publice sustenabile la nivel national.
3. Dezvoltarea organizationala a partenerilor din proiect.

Proiectul prevede realizarea portalului Zero emisii, primul de acest fel din Romania, dedicat schimbarilor climatice si in special aspectului trans-sectorial al acestui fenomen. Portalul va reuni politici relevante, studii de caz, cercetari academice, proiecte de succes si viziuni alternative de dezvoltare.

Public tinta:

  • mediul ONG
  • mediul academic
  • reprezentanti ai sectorului de afaceri specifice economiei verzi
  • reprezentanti ai Guvernului Romaniei – ministerele de resort – implicati in workshop-urile tematice.
  • publicul larg

 

Partener:  Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)

DocumenteRadiografia directiei socio-economice si de mediu in Romania

Proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este de 79.383,30 CHF, din care 8.057,40 CHF reprezinta contributia proprie.

Pentru informatii privind Programul de Cooperare Elevtiano-Roman accesati: www.swiss-contribution.ro  si  http://www.swiss-contribution.admin.ch/romania

Printlogo TERRA IIISNSPA_logo

Tags: No tags

Comments are closed.