ambasadori

Tinerii Ambasadori impotriva Schimbarilor Climatice [2007-2008]

Proiectul reflectă preocuparea strategică a Marii Britanii de a promova realizarea siguranţei climatice printr-o tranziţiei rapidă la o economie globală sustenabilă bazată pe reducerea consumului de combustibili fosili. Astfel, Marea Britanie îşi manifestă disponibilitatea de a împărtăşi României experienţa şi expertiza sa în acest domeniu şi de a o ajuta să-si asume o responsabilitate regională în acesta chestiune.

Scopul proiectului este promovarea acţiunilor de conştientizare de către generaţia tânără din şcoli a schimbărilor climatice, a rolului cheie al eficienţei energetice si necesitatea folosirii surselor regenerabile. În acest sens sunt încurajate parteneriatele între şcoli, inspectorate, Ministerele şi ONG-urile relevante şi media.

Proiectul este derulat de TERRA Mileniul III şi de Asociaţia ALMA-RO, cu sprijinul Reţelei de Acţiune pentru Climă –România (singurul grup de ONG-uri din România care derulează proiecte de educaţie privind schimbările climatice) şi susţinerea financiară a Ambasadei Britanice. Partenerii proiectului îşi propun să senzibilizeze Ministerele Educaţiei şi Mediului pentru includerea educaţiei privind schimbările climatice în curricula şcolară.

Pe scurt iniţiativa noastră constă în următoarele activităţi:

  • Instruirea a cel puţin zece profesori din şcolile secundare în zece localităţi pentru educarea elevilor asupra schimbărilor climatice. Localităţile alese sunt: Bucureşti, Călăraşi, Moreni,Constanţa,Galaţi, Gheorgheni, Tg. Mureş, Sinaia, Dej, Sighişoara;
  • Realizare şi diseminarea Ghidului Schimbărilor Climatice. De asemenea, ghidul va fi completat cu un Manualul de Aplicaţii (plus o Trusa de lucru) pentru profesori realizate tot cu sprijinul Reţelei de Acţiune pentru Climă -România. Acestea vor contribui la educatia elevilor privind schimbările climatice (pe subiectele energie, transport, deşeuri, agricultură, păduri) şi vor atrage elevii prin metode pedagogice inovatoare.
  • Cel puţin 800 de elevi din clasele V-VIII vor fi educaţi asupra schimbărilor climatice.
  • Vor fi susţinute cel puţin 80 de cursuri (lecţii, activităţi practice).
  • Pe 15 ianuarie se va lansa un concurs naţional de campanii de conştientizare create de elevi. Juriul care selectează cei patru Ambasadori câştigători (câte unul din fiecare categorie de clasă, V-VIII) este constituit din reprezentanţii Ambasadei Britanice, Consiliului Britanic, Ministerelor Educaţiei şi Mediului, şi ONG-urilor. Cei patru Ambasadori vor fi premiaţi cu o călătorie educaţională (Tabăra ecologică) în munţii Carpaţi şi vor fi atraşi ca voluntari în alte activităţi ecologice precum şi promovaţi ca formatori şi lideri de opinie în cadrul Reţelei Climatice pentru Tineret din Europa.
  • Realizarea unei pagini de internet dedicate acestui proiect în care vor apărea atât campanile câştigătoare cât şi materialele educaţionale.
  • Evenimente media (lansarea concursului, ceremonia de premiere – găzduite de Ambasada Britanică; călătoria educaţională a Tinerilor Ambasadori).

 

Tags: No tags

Comments are closed.