Proteste la nivel European impotriva BNP Paribas [05.06.2007]

Astazi, cu ocazia Zilei Internationale a Mediului, organizatii de mediu din 14 state protesteaza impotriva BNP Paribas, una din cele mai mari cinci banci din Europa. Protestele sunt generate de intentia BNP Paribas de a finanta construirea uneia dintre cele mai periculoase centrale nucleare din Europa: Belene, Bulgaria.

Centrala nucleara Belene ar urma sa fie construita intr-o zona seismica din nordul Bulgariei, la 13,6 km de Zimnicea. Cutremurul din 1977 a facut 120 de victime umane la doar 14 km de locatia centralei. Centrala a fost planificata in timpul comunismului, la inceputul anilor ’80 iar lucrarile de constructie au fost demarate in 1985, la putin timp inainte de catastrofa de la Cernobil. Opozitia publica si un studiu al Academiei de Stiinte din Bulgaria, ce avertiza in privinta pericolului generat de construirea unor reactoare nucleare in zona, au dus la oprirea lucrarilor de constructie, proiectul fiind inchis in mod oficial in anii ’90. Guvernul Bulgariei din perioada respectiva a catalogat proiectul Belene ca fiind „riscant din punct de vedere tehnic si neviabil economic”.

In 2004, Guvernul Bulgaria a decis insa reluarea lucrarilor la doua reactoare nucleare la Belene. Astfel, in 2006, contractul de constructie a fost acordat unei companii rusesti, AtomStroyExport, ce a participat la licitatie in colaborare cu firma franco-germana Areva NP. Reactoarele planificate la Belene sunt un model rusesc nou, ce nu a mai fost construit in Europa si pentru care nu exista evaluari din punct de vedere al sigurantei.

O serie de banci si-au retras deja interesul aratat initial pentru proiectul Belene, deoarece acest proiect este prea riscant si prea controversat. Dintre aceste banci, mentionam Société Génerale, KBC, Commerzbank, Deutsche Bank, UniCredit si Credit Suisse. BNP Paribas pare insa a avea mai putine scrupule decat aceste banci.

In decembrie 2006 peste 160 de organizatii neguvernamentale din 28 de state au transmis scrisori catre BNP Paribas exprimandu-si protestul fata de intentia bancii de a finanta proiectul Belene.

In judetul Teleorman, in 2006 au fost adunate peste 40.000 de semnaturi impotriva acestui proiect, ce a generat o opozitie puternica din partea administratiei locale (toate Consiliile Locale din judet si-au exprimat punctul de vedere impotriva centralei nucleare). Bancii BNP Paribas i-a fost adus la cunostinta punctul de vedere al populatiei din zona cea mai afectata din Romania.

TERRA Mileniul III si Greenpeace Romania cer bancii BNP Paribas sa ia in considerare siguranta cetatenilor europeni si sa-si anuleze planurile de finantare a acestui proiect iresponsabil.

BNP Paribas trebuie sa spuna NU centralei nucleare Belene!

Comments are closed.