Speaker Tour: Rolul intreprinderilor sociale si solidare in economia moderna – experiente din Brazilia si Romania, 1 – 8 feb 2017

Problemele sociale generate de conditiile economice nu sunt un fenomen local. Din Romania pana in Brazilia se observa nevoia de reanalizare a relatiilor de productie, a modelelor de organizare a consumului si a muncii, cu scopul de a recunoaste valoarea integrala a oamenilor si a mediului, mai degraba decat supravalorizarea capitalului financiar.

In ciuda potentialului economic ridicat si a abundentei de resurse, Brazilia, ca multe alte state, se confrunta cu o  inegalitate si excludere sociala pronuntate, in care multi oameni nu au oportunitati de munca sau lucreaza in conditii proaste.

Mișcarea economiei solidare si sociale a castigat incredere ca fiind una din alternativele la crizele economice si de ocupare, dar si in fata instabilitatilor sociale si de mediu.

Importanta promovarii organizatiilor din sectorul economiei sociale a fost confirmata in Brazilia prin crearea de catre guvern in 2003 a Secretariatului National pentru Economie Solidara. Acesta este doar unul dintre factorii care pot face din Brazilia un exemplu de urmat pentru economia sociala si solidara din Romania.

Tocamai de aceea in perioada 1 – 8 februarie, Maria Elisabeth Grimberg si Gilberto Ohta de Oliveira, doua personalitati din domeniu vin sa ne impartaseasca din experienta lor in construirea unor modele functionale de economie sociala:

[message_box title=”Elisabeth Grimberg” color=”blue”]

sdsdsElisabeth este cercetator si activist in domeniul organizarii collectarii de materiale reciclabile in Brazilia, are o vasta experienta in procesul infiintarii unei cooperative profitabile, modelul de management din spatele acesteia, precum si beneficiile sociale si ecologice pentru investitiile guvernamentale in economia sociala si  solidara ca strategie de incluziune sociala.

Ea ne va dezvalui din secretele cooperativei  Coopamare, cooperativa pionier pentru colectorii de materiale reciclabile în Brazilia, infiintata in anul 1989. Această cooperativă a fost infiintata pentru a oferi de lucru in principal persoanelor fara adapost, care erau excluse social.

[/message_box]

 

 [message_box title=”Gilberto Ohta de Oliveira” color=”blue”]

dqdGilberto a studiat economia in afaceri, ca mai tarziu sa se reorienteze spre o afacere de familie in agricultura in padurea tropicala de langa São Paulo, acolo unde familia sa avea o ferma.  Incepe sa utilizeze tehnici de permacultura pentru a evita ingrasamintele chimice. In 2003 a fost co-fondator la cooperativa Cooperagua pentru agricultura durabila si solidara in zona rurala Guapiruvu.

El se angajeaza in principal in initiative de economie sociala si solidara ca strategie locala pentru incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile, in actiuni de participarea si control social la nivel local si regional si in utilizarea tehnicilor de permacultura /agricultura sustenabila pentru a salva padurea tropicala.

[/message_box]

Elisabeth și Gilberto ne vor provoca imaginatia si perspectivele cu experientele lor in:

  • demararea si cresterea intreprinderilor sociale ca instrument de dezvoltare locala
  • dezvoltarea cooperativelor – provocari si rezultate
  • protectia mediului si educatie pentru mediu si dezvoltare
  • crearea unor conditii de munca decenta pentru grupurile defavorizate
  • gestionarea problemelor de gen
  • cresterea stimei de sine in comunitatile dezavantajate
  • modele de antreprenoriat social
  • relatiile cu actorii locali si nationali

 

Agenda turului (click pentru a mari)

 

Agenda tur buna

EVENIMENTE PUBLICE:

BUCURESTI

  • Joi, 2 februarie, incepand cu ora 15:30 la Fitoceainaria SanThe (Lipscani Nr. 104) vorbim despre Cooperare si munca decenta
    • Detalii eveniment AICI
  • Marti, 7 februarie, incepând cu ora 10:00 la Asociatia Viata Independenta (Mareșal Al. Averescu Nr. 17, Pavilion F, Etaj 3) vorbim despre Modele de finantare in economia sociala si solidara
    • Detalii eveniment AICI
  • Marti, 7 februarie, incepand cu ora 18:00 la Seneca Anticafe (Str. Arhitect Ion Mincu Nr. 1) vorbim despre Accesul la piete de desfacere
    • Detalii eveniment AICI

IASI

  • Luni, 6 februarie, incepand cu ora 17:00 la CUIB (Str. Gavriil Musicescu, nr. 14, Iași) vorbim despre Cooperare si munca decenta si experienta locala
    • Detalii eveniment AICI

 

Tags: No tags

Comments are closed.