noxe-emisii

T&E: Producatorii de automobile dezinformeaza in privinta emisiilor de CO2

noxe-emisiiEmisiile de CO2 ale masinilor vandute in Europa au scazut cu aproape 4% in 2013, ajungand la la 127g/km, potrivit datelor publicate recent de Agentia Europeana de Mediu (EEA), care a anuntat ca tinta de reducere a emisiilor a fost atinsa cu doi ani mai devreme. Federatia europeana Transport & Environment (T&E) recunoaste progresele realizate de producatorii de automobile in reducerea emisiilor responsabile pentru schimbarile climatice. Cu toate acestea, datele privind eficienta combustibilului si nivelul emisiilor arata ca cifrele oficiale nu se potrivesc.

Consumul de combusibili realizat de conducatorii auto in trafic este cu 25% mai mare decat in rapoartele prezentate de constructorii auto, sustin reprezentantii Federatiei Europene Transport & Environment (T&E).

Aceasta inseamna ca in timp ce masinile noi au consumat in medie 5 l/km la testele realizate in 2013, pe sosele consumul lor a fost de 6.25l/km, ridicand costurile cu combustibilul cu 350€ pe an pentru un conducator auto obisnuit.

Diferenta semnificativa dintre emisiile de CO2 ale automobilelor de pe sosele si cele raportate in urma testelor este data de faptul ca producatorii de automobile manipuleaza procedurile de testare exploatand lacunele legislative si flexibilitatea testelor invechite pentru a evidentia calitatile ecologice ale masinilor. Furnizorii din industrie au pregatit testele pentru vehicule folosind o serie de trucuri pentru a micsora rezultatele, de exemplu: izolarea fisurilor din jurul usilor si a grilajelor, supra-umflarea pneurilor, ajustarea rotilor si a franelor, folosirea unor lubrifianti speciali, minimizarea greutatii autovehiculului, testarea pe temparaturi nerealist de ridicate pe piste super-netede.

Testele efectuate pentru T&E arata ca in conditii normale de circulatie, in absenta acestor trucuri, emisiile de CO2 sunt, in medie, mai mari cu 25%.

”Standardele de eficienta a combustibilului reprezinta singura politica eficienta a Europei pentru reducerea emisiilor de CO2, dar sunt subminata de testele invechite. Procedurile de testare sunt pline de lacune, pe care constructorii de automobile le exploateaza pentru a exagera progresul in problema emisiilor si a economiei de combustibil”, a declarat Greg Archer, manager de proiect pentru autovehicule curate al T&E.

Sistem de testare depasit

Actualul sistem european de testare a eficientei combustibilior si a emisiilor de CO2 nu isi atinge scopul. A fost dezvoltat acum mai bine de 40 de ani si in prezent mai pastreaza prea putina legatura cu conditiile de condus si tehnologiile actuale. Din acest motiv, aproape jumatate din ”progresele” inregistrate in reducerea emisiilor in intervalul 2007-2011 nu corespund realitatii de pe sosele.

Comisia Europeana intentioneaza sa introduca un nou sistem de testare in 2017 – ”World Light Duty Test Procedure (WLTP). Aceasta masura a fost puternic sustinuta anul trecut de membrii Parlamentului European. Cu toate acestea, noul sistem se confrunta cu opozitia acerba a constructorilor de automobile care doresc sa amane introducerea acestuia pana dupa 2021.

”Statele membre ale UE trebuie sa sprijine Comisia Europeana prin introducerea rapida de noi teste pentru a opri producatorii de automobile sa-si induca in eroare clientii si sa ocoleasca reglementarile”, a mai spus Greg Archer.

Reglementarile UE cu privire la emisiile de CO2 solicita producatorilor de automobile sa limiteze emisiile la un nivel maxim de 130 de grame CO2 pe kilometru pana in 2015 si  la 95 grame pana in 2021. Manipularea testelor a contribuit la atingerea obiectivului cu 2 ani mai devreme. Intentia este de a trece la noul ciclu WLTP, folosind un factor de conversie care sa ajusteze obiectivul pentru anul 2021, asa incat sa reflecte strictetea obiectivul initial fara sa necesite insa niciun efort suplimentar din partea producatorilor de automobile.

Comments are closed.