apa

TERRA Mileniul III sustine campania „Cismele pentru Bucuresti”

apaTERRA Mileniul III se alatura asociatiei Militia Spirituala si celor 11 organizatii din Bucuresti care lanseaza campania „Cismele pentru Bucuresti”, ce are ca scop promovarea in randul autoritatilor locale (Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti) a revitalizarii sistemului de tasnitori si cismele publice ale capitalei. Initiativa este rezultatul unei documentari facute de Militia Spirituala  care arata ca revitalizarea sistemului de cismele al Bucurestiului ar reduce poluarea, ar garanta locuitorilor accesul la apa potabila gratuita si ar aduce importante economii la bugetul local si in randul bucurestenilor.

Bucurestiul are, la ora actuala, un numar insuficient de cismele si tasnitori publice pentru a satisface setea bucurestenilor intr-o zi obișnuita de vara (mai ales in zonele aglomerate). Este vorba despre 42 de cismele si tasnitori la un total de 1.883.425 de locuitori, pe cand, in Roma, capitala Italiei, exista 2500 de cismele la 2.923.000 persoane.

Apa imbuteliata, generatoare de deseuri

Consumul de apa imbuteliata, care, conform studiilor facute de Institutul Pacific, este in cea mai mare parte apa de la robinet, antreneaza o serie de costuri atat pentru mediu, cat si pentru bugetul local. Accesul la apa este un drept garantat de Organizatia Natiunilor Unite. Lipsa cismelelor publice il obliga pe fiecare dintre locuitorii capitalei sa cumpere apa imbuteliata ori de cate ori îi este sete. Aceasta se traduce printr-un volum impresionant de PET-uri pe care capitala il produce.

Potrivit statisticilor nationale, in toata tara se produc peste 133.000 de tone de deseuri provenite din PET-uri, doar 25%-26% fiind colectate. Locuitorii capitalei suporta costuri de salubrizare de circa 100 milioane de lei anual, pentru fiecare sector din Bucureati. Dezvoltarea sistemului de cismele publice ar putea reduce cu cel putin 30% volumul de deseuri si costurile de salubritate, daca urmarim exemplul altor orase.

Conform autoritatilor din Manly (Sydney, Australia), prin instalarea a sase cismele, se estimeaza ca s-a redus cu 150.000 de litri cantitatea de apa cumparata, ceea ce inseamna un numar de 25.000 de PET-uri. Rezultatele sunt cu atat mai spectaculoase cu cat volumul de deseuri colectate de la containerele de reciclare din apropierea cismelelor a scazut cu 30%-40% (se estimeaza ca 50% dintre acestea ar fi reprezentat sticle din plastic).

apa lungApa imbuteliata reprezinta o industrie uriasa, care a pornit de la crearea unei cereri artificiale si care are costuri inimaginabile pentru natura. Pentru producerea unui PET de 1 litru de apa, se folosesc 3 litri de apa. La aceasta, se adauga consumul de carburant si emisiile de gaze cu efect de sera care rezulta din transport si racire.

Conform datelor Eurostat, Bucurestiul este printre cele mai poluate capitale europene, nivelul de poluare fiind de cinci ori peste normele europene. Ca raspuns, capitala are printre cele mai slab dezvoltate politici de mediu, in vreme ce sunt deja municipalitati care au interzis vanzarea sticlelor de apa imbuteliata, precum Bundanoon (Australia), San Francisco si Seattle in timp ce Chicago a introdus o taxa de 5 centi pentru fiecare recipient.

In conditiile in care Primaria Capitalei se ocupa in fiecare vara de instalarea corturilor in care locuitorii capitalei pot primi apa gratis, credem ca exista interes din partea autoritatilor pentru a rezolva aceasta problema. Revitalizarea sistemului de cismele al Bucurestiului este o investitie in mediu si in calitatea vietii, care ar putea sa reduca cu cel putin 30% cheltuielile capitalei pentru salubritate.

Organizațiile membre ale campaniei initiate de Militia Spirituala sunt: Centrul de Resurse pentru Participare Publica – CeRe, Funky Citizens, Ecopolis, ActiveWatch, Parcul Natural Vacaresti, Estuar, Terra Mileniul III, Komunitas, Carusel, Optar, Salvați Bucureștiul, Grupul pentru Democratie Participativa – Plenum.

Tags: No tags

Comments are closed.