Terra mileniul III
Date:Martie 13, 2011

Maratonul Comunicarii – dezvoltarea durabila ca subiect de presa [2011-2012]

Context: Subiectul dezvoltarii durabile este mai mult decat ofertant pentru orice jurnalist din Romania. Prin urmare, ar fi binevenite niste documentari mai consistente, mai multe voci cu expertiza din partea unor specialisti in domenii precum schimbari climatice, energie durabila, biodiversitate, transport durabil, precum si economie.

Cu putina presiune mediatica, multe agresiuni asupra mediului ar putea fi oprite in faza incipienta. In timp, ochii vigilenti ai presei si ai comunitatii vor putea fi delectati cu programe strategice de dezvoltare durabila, cu rapoarte detaliate si transparente privind masurile guvernamentale, dar mai ales cu armonia dintre planeta si locuitorii ei.

Jurnalistii romani nu scriu despre dezvoltarea durabila. Cel putin, nu o fac in stilul informat, documentat, care sa identifice corelarile dintre stilul de viata al populatiei, tendintele de consumerism si impactul asupra mediului. Scriu insa cu multa energie despre fenomene meteo extreme, despre dezastre naturale, pagube materiale si umane. Urmaresc sedintele de guvern, critica starea deplorabila a mediului, uneori, incep adevarate campanii de salvare a planetei.

Obiectivele proiectului:

1. Cresterea gradului de intelegere a conceptului de dezvoltare durabila si a fenomenului schimbarilor climatice de catre viitorii jurnalisti si oameni de publicitate;
2. Cresterea gradului de informare, constientizare si educare a unui numar cat mai mare al populatiei cu privire la fenomenul schimbarilor climatice.

Proiectul se concentreaza in jurul a doua mari activitati: o tabara educationala pentru 32 de studenti la jurnalism, comunicare, publicitate in cadrul careia vor fi organizate 4 module de instruire si campania de comunicare, activitate in cadrul careia au fost realizate:

  • spotul video Salvează mai mult
  • o brosura cu studii de caz privind impactul schimbarilor climatice in Romania
  • un autocolant ce a fost diseminat in scoli si licee din tara
  • materiale inscriptionate
  • site-ul nuintra.ro

Informatiile furnizate in comunicatele de presa, articolele de presa, website-uri contribuie la o mai buna intelegere a conceptului dezvoltarii durabile si fenomenului schimbarilor climatice, a modului in care viata oamenilor de rand este influentata de fenomenele extreme provocate de schimbarile climatice, a cauzelor care le-au generat, precum si asupra a ceea ce fiecare dintre cetateni poate face pentru a reduce impactul schimbarilor climatice si a contribui la protectia mediului.

Perioada de implementare: iulie 2011 – mai 2012

Finatator: Administratia Fondului pentru Mediu

Proiecte de case