Pasajul Basarab trece peste dreptul la proprietate [26.03.2007]

Primarul Municipiului Bucuresti, Adriean Videanu, ii ameninta cu demolarea pe proprietarii imobilelor din Soseaua Orhideelor, conform declaratiilor date pe 21 martie 2007, in timpul vizitei facute pe Soseaua Orhideelor.

La sfarsitul anului 2006, Primaria Municipiului Bucuresti a demarat procedura de expropriere in Soseaua Orhideelor in vederea realizarii investitiei “Pasaj Suprateran Basarab”, avand in acest sens negocieri cu o parte din proprietarii imobilelor din zona. Acestia au refuzat ofertele Primăriei de expropriere si au actionat primaria in instanta. Proprietarilor din Orhideelor le sunt propuse sume derizorii, cu mult sub valoarea de piata a caselor si terenurilor lor, in unele cazuri acestea nefiind suficiente nici pentru achizitionarea unei garsoniere in Bucuresti.

Astfel, Primaria nu detine act de proprietate asupra terenului pe care intentioneaza sa construiasca pasajul suprateran, fapt care, de altfel, ar fi trebuit sa impiedice eliberarea unei autorizatii de construire pentru acest proiect [1]. Primarul General ameninta astfel cu incalcarea dreptului la proprietate, garantat prin Constitutie. Nu este pentru prima data cand locuitorii din Soseaua Orhideelor sunt amenintati cu buldozerele, in august 2006 acestia fiind amenintati ca “vor fi demolati” in luna octombrie a aceluiasi an [2].

Pentru Primarul Videanu nu a fost de ajuns faptul ca hotararile Consiliului Municipiului Bucuresti de declarare a utilitatii publice si de aprobare a Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul de pasaj Basarab [3] au fost adoptate in mod ilegal, acesta incercand acum evacuarea locuitorilor din Orhideelor sub presiune psihologica.

Consideram ca aceste metode folosite de Primarul Videanu pentru realizarea Pasajului Suprateran Basarab sunt specifice procedurilor de nationalizare din perioada comunista, incalcand in mod grosolan drepturile fundamentale ale cetatenilor. Precizam faptul ca vom utiliza in continuare toate mijloacele puse la dispozitie de legea civila pentru asigurarea respectarii legislatiei specifice unui stat de drept.

Tags: No tags

Comments are closed.