Pasajul Basarab continua sa produca abuzuri ale Primariei [11 mai 2007]

Primaria Municipiului Bucuresti desfasoara lucrari ilegale in Soseaua Orhideelor, autorizatia de construire pentru pasajul suprateran Basarab fiind emisa fara a avea titlul de proprietate asupra terenurilor si imobilelor afectate, si nici macar un plan urbanistic zonal.

In urma protestelor locuitorilor din Soseaua Orhideelor fata de abuzurile primarului general Adriean Videanu, acesta a declarat recent in presa ca s-au desfasurat litigii cu patru proprietari care nu au acceptat exproprierea, si ca acestia au pierdut procesele.

Aceasta declaratie este falsa, Primaria Municipiului Bucuresti avand pe rol mult mai mult de patru procese privind exproprierea in zona Orhideelor, iar aceste procese nu au fost finalizate. Primaria Municipiului Bucuresti trebuie sa comunice situatia reala a proceselor aflate atat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti cat si pe rolul Tribunalului Bucuresti avand ca obiect exproprierea imobilelor din Strada Orhideelor, sau din alte zone ce urmeaza a fi expropriate pentru construirea Pasajului Suprateran Basarab. Existenta acestor dosare poate fi verificata la arhiva instantelor mentionate de orice persoana interesata, lista cauzelor aflate pe rolul instantelor fiind publica.

“Practicile Primariei Municipiului Bucuresti sunt o rusine pentru administratia publica din Romania. Abuzurile PMB constituie o incalcare grava a drepturilor fundamentale ale cetatenilor, dreptul la proprietate si dreptul la viata privata. De asemenea, lipsa de interventie a Prefecturii Bucuresti in acest caz, pentru a controla actele administrative ale primariei, face ca orice solutionare a situatiei sa nu poata avea loc decat in instanta. Intre timp sunt cheltuite sume semnificative de bani publici pentru un proiect scandalos care va trebui abandonat.” – Ionut Apostol, director executiv al Fundatiei TERRA Mileniul III.

Lucrarile din Soseaua Orhideelor au un impact grav asupra proprietatilor din zona, locuintele fiind afectate de vibratii, iluminatul stradal a fost eliminat, au fost afectate retelele de energie electrica, telefonie si este problematic accesul in zona al vehiculelor de interventie in caz de urgenta. De asemenea, PMB intentioneaza sa sisteze furnizarea apei potabile pentru locuitorii din Soseaua Orhideelor, desi acestia sunt in continuare proprietari, si locuiesc acolo.

Pentru toate aceste abuzuri a fost sesizata politia, careia ii cerem sa ia masuri urgente pentru oprirea acestora si sa faca publice cercetarile si masurile adoptate pana in prezent.

Pasajul suprateran Basarab este un proiect cu puternic impact social si de mediu, care in plus nu poate aduce beneficii relevante din punct de vedere al traficului. Alternativele includ mutarea Garii de Nord, mutarea liniilor ferate in subteran si construirea unui pasaj suprateran. Functionarea pasajului ar duce la cresterea exponentiala a poluarii aerului, pe langa probleme legate de vibratii, poluare fonica si peisaj.

Tags: No tags

Comments are closed.