Ambasadorii impotriva schimbarilor climatice

Patru tineri ambasadori impotriva schimbarilor climatice, desemnati in urma unui concurs national adre­sat elevilor de gimnaziu, au fost premiati ieri de ambasadorul britanic Robin Barnett si de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Raduta Matache.

Cistigatorii, fiecare repre­zen­tind o clasa de la a V-a la a VIII-a, au convins ju­riul ca, prin punerea in aplicare a campaniilor prezentate in concurs, vor contribui la informa­rea si schimbarea comportamentelor cu privire la problematica schim­ba­rilor climatice in comunitatile in care traiesc. Tinerii ambasadori au fost anuntati in cadrul unui eveniment or­ganizat la resedinta ambasadorului britanic, la care a participat ca invitat special cistigatorul unui concurs similar organizat in Marea Britanie, Jack White, in virsta de 15 ani. “Rolul tinerei generatii in lupta impotriva incalzirii globale este crucial. Tinerii ambasadori vor avea mi­siunea de a promova – in comunitatile lor si nu numai – actiuni de constientizare si combatere a schim­ba­rilor climatice, a rolului-cheie al eficientei energetice si a necesitatii folosirii surselor regenerabile. Mul­tu­mesc tuturor celor care s-au in­scris. Le doresc ambasadorilor succes si la fel de mult entuziasm ca si pina acum”, a spus ambasadorul brita­nic Robin Barnett.

Tinerii amba­sa­dori vor face o calatorie educationala in Muntii Carpati si vor fi promovati in România si in Europa in calitate de lideri si formatori de opinie pe subiectul schimbarilor climatice.

OBIECTIV:

Concursul “Tine­rii ambasadori impotriva schimbarilor climatice” a fost organizat in perioada ianuarie-februarie 2008. In com­pe­titie au intrat 180 de aplicatii din 23 de judete. 52 dintre acestea au ajuns in finala. Materialele prezentate au fost extrem de variate, de la pliante, desene, machete si calendare pina la fisiere PowerPoint, scur­te filme si tricouri. Lucrarile fina­lis­tilor pot fi accesate pe pagina de in­ternet a concursului (http://rac-ro.ngo.ro/concurs) si pe site-ul Jurna­lului National. Concursul a facut par­te dintr-un proiect derulat de Fun­datia Terra Mileniul III si Asociatia ALMA-RO in perioada oc­tom­brie 2007-martie 2008, cu sprijinul Re­telei de Actiune pentru Clima-Ro­­mânia (RAC-RO) si sustinerea fi­nanciara a Ministerului Britanic de Externe. Partenerii proiectului au fost British Council si Jurnalul Na­tio­nal. Proiectul “Tine­rii am­basadori im­potriva schim­ba­ri­lor climatice” a urmarit sa creasca gra­dul de informare publica asupra fe­no­menului in­calzirii globale, inclusiv prin ins­trui­rea cadrelor didactice si organizarea unor cursuri spe­ci­fice in scoli. Proiectul a fost inspirat de un concurs organizat in Marea Britanie – “Cam­pionii schimbarilor climatice”.

Tinerii Ambasadori:
Ionela ENE, Calarasi, clasa a V-a;
Luminita SINCU, Mures, clasa a VI-a;
Georgiana MIU, Constanta, clasa a VII-a;
Ioana POPESCU, Bucuresti, clasa a VIII-a.

Premii speciale:

Cea mai buna idee de campanie”
Robert PALISTAN, Bacau, clasa a V-a;

“Cel mai dinamic material de campanie”
Andrei TUDORACHE, Constanta, clasa a VI-a;

“Cel mai sugestiv desen”
Dennis TUNDREA, Timis, clasa a VII-a;

“Cel mai original concept de campanie”
SZöCS Csaba, Harghita, clasa a VIII-a;

“Realizarea campaniei”

Echipa formata din Bianca Francisca TABREA, clasa a VIII-a, si Ana Maria BEJENARIU, clasa a V-a, Suceava, si
Echipa formata din Elisabeta KOTHAI, Sergiu Madalin RAAB si Ciprian Jonathan ZVONAR, clasa a VI-a, Arad.

Comments are closed.