energie-verde

Comunitatile mici, scolile si ONG-urile promoveaza solutii energetice prietenoase climei [2009-2011]

Proiectul a fost o initiativa a Asociatiei Prietenii Pamantului, Societatea Norvegiana pentru Protectia Naturii si a Retelei de Actiune pentru Clima Romania (RAC-RO). Lucrul in scoli si cu autoritatile locale s-a derulat in 6 localitati din Romania de catre membrii ai RAC-RO.

In cadrul acestui proiect,  TERRA III a fost promotorul activitatilor educationale si de colaborare cu autoritatile locale din Sarulești, judetul Calarasi.

Activitati:
– organizarea si functionarea unui Comitet Local pentru Planificarea Energiei iîn Sarulesti;
– activitati educationale in scoli si testarea manualului SPARE;
– organizarea concursului “Energie si mediu” pentru elevi si profesori;
– implementarea unui proiect demonstrativ la nivel local ca urmare a nevoilor si posibilitatilor identificate de CLPE Sarulesti.

Demersul nostru a fost completat cu o initiativa a Primariei din Sarulesti de anvelopare a cladirii si inlocuirea usilor de la cele doua intrari, astfel incat pierderile de caldura prin pereti sa se diminueze. Asadar, scoala din Sarulesti Sat a capatat o noua infatisare, iar schimbarea ferestrelor a fost apreciata din perspectiva eficientizarii consumului de energie si a protectiei mediului.

Comitetul Local de Planificare a Energiei (CLPE) este o structura ce reuneste voluntari din cadrul Primariei Sarulesti, ONG-urilor din comuna (Asociația Alegria) si cetateni interesati de imbunatatirea eficientei energetice în propria comunitate.

CLPE a elaborat o serie de documente de radiografiere si analizã valabile pentru propria comunitate in ceea ce priveste energia: profilul energetic al comunei si o analiza si o evaluare a nevoilor de energie in comuna. Nevoile comunitatii vor fi pe viitor cuplate cu diverse oportunitati de finantare pentru a putea fi implementate.

Grupuri tinta:
– ONG-uri
– Scoli
– Autoritati locale

Finantator: Programul Innovation Norway

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *