ID-10061004

Restart – Pentru o guvernare durabila! [2012]

Scopul proiectului este imbunatatirea politicilor publice de mediu din Romania pentru urmatoarea perioada legislativa prin activitati de advocacy derulate la nivelul partidelor politice. In cadrul proiectului, un grup de lucru format din reprezentanti ai sectorului neguvernamental, cu expertiza in domeniul dezvoltarii durabile, va realiza o analiza a componentelor de mediu ale platformelor program ale partidelor politice, ce vor participa la alegerile parlamentare din acest an.

Obiectivele proiectului sunt:

1. Cresterea nivelului de constientizare al oamenilor politici privind necesitatea includerii protectiei mediului pe agenda politica;

2. Imbunatatirea componentelor de mediu ale agendei electorale 2012, pentru principalele partide politice;

3. Dezvoltarea capacitatii si abilitatilor ONG-urilor de mediu din Coalitia pentru Mediu de a derula campanii de advocacy privind politicile de mediu.

Au fost supuse analizei atat capitolele destinate protectiei mediului, cat si domeniile cu impact asupra mediului din programa electorala, la care se aplica principiile dezvoltarii durabile (energie, industrie, agricultura, transport, dezvoltare urbana, etc.). Cercetarea a urmarit masurile propuse de partidele politice pentru urmatorul ciclu electoral tinand cont de solicitarile formulate de Coalitia pentru Mediu din Romania in rezolutia ”Solutii, nu probleme!”, transmisa Presedintiei si Guvernului Romaniei la sfarsitul lunii februarie 2012.

Grupul de lucru format in cadrul proiectului a solicitat principalelor partide politice intalniri bilaterale cu reprezentantii de mediu ai acestora in vederea dezbaterii masurilor ce nu corespund din punctul nostru de vedere principiilor dezvoltarii durabile rezultate in urma analizei programelor.

Proiectul ”Restart – Pentru o guvernare durabila!” reprezinta o continuare a activitatilor Fundatiei TERRA Mileniul III de monitorizare a programelor de mediu ale partidelor politice la alegerile din anii 2000, 2004 si 2008 si de implicare in proiectul Votul verde, in cadrul caruia sunt analizate anual modul in care parlamentrii voteaza initiativele legislative cu impact de mediu si respectarea angajamentelor din programele de mediu ale partidelor politice.

Partener: Coalitia pentru Mediu din Romania

Finantator: Fundatia pentru Parteneriat, prin Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust)

Descarca analiza in format pdf. 

Tags: No tags

Comments are closed.