image_xlarge

Dovezile privind schimbarile climatice confirma nevoia urgenta de adaptare (STUDIU)

Schimbarile climatice afecteaza toate regiunile din Europa, avand consecinte asupra societatii si mediului. In viitor sunt preconizate mai multe efecte, cu  pagube ridicate, se arata in cel mai recent studiu al Agentiei Europene de Mediu.

Raportul “Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa in 2012” arata ca temperaturile medii au crescut in Europa, in timp ce nivelul precipitatiilor a scazut in regiunile din sudul continentului si a crescut in nord. Ghetarii din mai multe regiuni ale lumii se topesc, la fel si stratul de zapada din zonele arctice, iar cele mai multe soluri permaforst se incalzesc.

In ultimii ani, fenomenele extreme, precum valurile de caldura, inundatiile si seceta au cauzat pagube materiale tot mai mari in Europa. Se preconizeaza ca aceste fenomene vor deveni tot mai frecvente, iar daca societatea nu se adapteaza, costurile efectelor provocate vor continua sa creasca. Pe de alta parte, unele regiuni vor avea o capacitate mai mica de adaptare, din cauza disparitatilor economice care, pe fondul schimbarilor climatice, s-ar putea adanci.

Raportul precede Strategia Europeana de Adaptare a Comisiei Europene, ce va fi publicata in 2013.

Documentul a implicat aproximativ 50 de autori, iar unele date au fost furnizate de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.

Observatii si proiectii

  • Ultima decada (2001-2011) a fost cea mai calduroasa din Europa, cu o temperatura a solului cu 1,3 grade Celsius mai ridicata fata de media inregistrata in perioada pre-industriala. Diferite modele de prognoze arata ca temperaturile din Europa ar putea creste cu 2,5 – 4 grade Celsius in secolul XXI, comparativ cu temepratura medie din intervalul 19961—1990.
  • Valurile de caldura sunt mai frecvente si mai lungi, provocand zeci de mii de decese in ultimii zece ani.
  • Frecventa precipitatiile scade in regiunile sudice si creste in nordul Europei. Tendinta se va mentine in viitor, ducand la cresterea debitelor apelor, in special in regiunile nordice, pe masura ce temperaturile ridicate intensifica ciclul apei.
  • Debitul scazut al raurilor afecteaza din ce in ce mai mult regiunile sudice, in special pe timpul verii.
  • Zona Arctica se incalzeste mai repede decat alte regiuni. Valori minime ale nivelului ghetii au fost inregistrate in 2007, 2011 si 2012, ajungand la aproape jumatate din nivelul raportat in anii 1980. Ghetarii din Alpi au pierdut aproximativ doua treimi din volum din 1850 pana in prezent, iar tendinta de topire se va mentine.
  • Nivelul marilor a crescut, marind riscul de inundatii in zonele de coasta in cazul furtunilor. Nivelul mediu global al marilor a crescut cu 1,7 metri / an, in ultimii zeci de ani.
  • Schimbarile climatice joaca un rol semnificativ in transmiterea anumitor boli. De exemplu, cresterea temperaturilor a permis speciei de capuse „Ixodes ricinus” sa isi extinda teritoriul spre nordul continentuluii, in timp ce unele regiuni ale Europei devin mai expuse la  boli transmise de tantari si muste. Pe de alta parte, unele specii de animale si plante migreaza spre nord, pe masura ce habitatele lor se incalzesc. Tinand cont ca ritmul migrarii este mai lent decat viteza cu care se modifica clima, multe dintre aceste specii ar putea disparea.

 

Raportul este disponibil intergral pe site-ul Agentiei Europene de Mediu.

Comments are closed.