logo_ccpi_2013

Romania ocupa locul 18 din 61 in Indexul de Performanta in Schimbari Climatice

Romania ocupa locul 18 din 61 intr-un clasament al statelor din perspectiva masurilor luate impotriva schimbarilor climatice. Indexul de Performanta in Schimbari Climatice 2013 (CCPI 2013) a fost lansat astazi de Germanwatch si Reteaua de Actiune pentru Clima – Europa (CAN Europe) in cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbarile climatice de la Doha (Qatar).

Potrivit CCPI 2013, tara noastra se plaseaza in clasament pe o pozitie mai buna decat in anii trecuti, insa acest lucru se datoreaza regresului inregistrat de alte tari si nu masurilor luate la nivel national. In acest context, Romania a urcat in clasament de la pozitia 28, la pozitia 18.

Dintre cei 15 indicatori evaluati, cel mai bun scor a fost obtinut la capitolul ”Tendinte in Eficienta”, unde se evalueaza structura si eficienta sistemului energetic si a mixului energetic si unde Romania s-a clasat pe pozitia a 4-a . La polul opus, cel mai prost rezultat inregistrat a fost la capitolul ”Politici Climatice Nationale”, unde ocupam locul 47.

CCPI 2013 a evaluat si ordonat 58 de state din punct de verdere al emisiilor de CO2, analizand nivelul de emisii si politicile nationale in domeniile conexe. Cele 58 de state sunt, impreuna, responsabile pentru peste 90% din emisiile de CO2 generate la nivel global.

Analiza a fost realizata de 230 de experti din toate cele 58 de state. Ca si la Indexul precedent, nicio tara nu a realizat progrese suficiente in prevenirea schimbarilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament. Pe urmatoarele 3 locuri (de la 3 la 6) s-au clasat Danemarca, Suedia si Portugalia. La polul opus, cu cele mai slabe punctaje, se situeaza, ca si anul trecut, Kazakhstan, Iran si Arabia Saudita.

Criza econonomica a redus emisiile in UE

Potrivit raportului, emisiile de CO2 au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie in anul 2010 si sunt in crestere la nivel mondial. Sansele ca acest trend sa se inverseze sunt reduse, avand in vedere ca niciununul dintre statele examinate nu a reusit sa adopte o directie de dezvoltare care sa limiteze incalzirea globala la mai puţin de 2 grade Celsius.

Danemarca este tara cu cele mai bune rezultate, ocupand pozitia a 4-a. Succesul ei se bazeaza pe o dezvoltare pozitiva in ceea ce priveste emisiile de CO2 si o foarte buna evaluare a politicilor.

Uniunea Europeana are o imagine mixta: in timp ce unele state ocupa primele 10 pozitii din top, altele, pecum Olanda si Polonia se situeaza sub medie. Pe de alta parte, unele state au ”beneficiat” de pozitii superioare doar in contextul crizei economice. In aceasta categorie sunt Portugalia, Spania, Italia, Irlanda si Grecia, care si-au redus substantial cantitatile de emisii doar pe fondul crizei.

Tarile din finalul topului sunt Arabia Saudita, Iran si Kazahstan, toate trei fiind extrem de dependente de petrol si de exporturile de gaze. Pozitia acestora la coada clasamentului a ramas constanta in ultimii ani. O raza de speranta vine doar de la Arabia Saudita, care a anuntat ca va prezenta o strategie de investitii in energie din surse regenerabile.

Cele mai alarmante sunt scorurile slabe ale celor mai emitente zece state din lume. Acestea sunt responsabile pentru peste 60% din emisiile globale de CO2. De aceea, dorinta si capacitatea lor de a adopta politici climatice sustenabile sunt esentiale pentru evitarea unui nivel periculos al schimbarilor climatice. Datele raportului arata insa ca niciunul dintre aceste state nu a decuplat cresterea emisiilor de CO2 de cresterea economica.

Despre CCPI

Indexul de Performanta in Schimbari Climatice este un instrument creat pentru a creste transparenta in privinta politicilor climatice internationale. Scopul sau este sa puna presiune politica si sociala pe statele care au esuat, pana in prezent, sa ia masuri ambitioase pentru protejarea climei. De asemenea, CCPI are rolul de a promova statele cu cele mai bune politici climatice. De anul acesta, analiza include si emisiile provenite din defrisari, punand accentul pe indicatorii de energie din surse regenerabile si eficienta, ca cele mai bune stretegii de diminuare a schimbarilor climatice.

Gasiti aici raportul CCPI 2013. 

Foto: businessinsider.com

Comments are closed.